Hey allemaal!

Vandaag ben ik in België op pad geweest met mijn ouders en broertje. We zijn met z’n 4tjes naar Turnhout gereden omdat daar een kasteel staat genaamd ‘Kasteel van de hertogen van Brabant’. Het is een kasteel dat stamt uit de 12e eeuw en werdt een aantal keren opnieuwe verbouwd. In de tijd van Maria van Hongarije was het een ‘Hof van plaisanterie’.

Sinds de 20e eeuw is het een rechtszaal geworden. In de grote rechtszaal hangen muurschilderingen van Karel Boom. In de gangen en zalen hangen historische relieken. In de vijver staat een beeld van Najade, de godin van alle rivieren en bronnen.

Copyright © Rowena BertensNajade is een Naiad. Naiaden zijn in de Griekse mythologie waternimfen, en waarschijnlijk dochters van de potamiden, de riviergoden. Ze bewaakte volgens de Grieken alle rivieren, meren, moerassen, fonteinen en bronnen. De Naiaden zijn vooral verwant aan het zoete water, hoewel er overeenkomsten zijn met de Oceaniden.

Ook staat er een ander beeld bij het kasteel in de vijver; Taxandria. Het vluchtend hert waar een jager met zijn hond achteraan zitten. Het vluchtende hert is sinds het ontstaan van Turnhout terug te vinden in het wapenschild van de stad. Het beeld stond eerst aan de graskant, maar werd uiteindelijk in de vijver geplaatst uit voorzorg voor vandalisme.

Het was een super leuke dag, en het was ook zulk mooi weer om te wandelen!

Hieronder kun je de foto’s zien die ik gemaakt heb van het kasteel!

Groetjes!

Kasteel van de Hertogen van Brabant.