Ik heb het genoegen gekregen om een nieuw apparaat te mogen testen, welke we willen bekijken of we dit kunnen inzetten in ons bedrijf als OneDevice, dus als vervanger van de apparaten “Laptop & Tablet”. Dat is natuurlijk altijd leuk om te doen, zeker gezien ik open sta voor verbeteringen en om makkelijker te kunnen werken. Zeker omdat mijn laptoptas steeds voller komt te zitten met devices.

Op dit moment beschik ik voor mijn werk dan ook over een Lenovo Thinkpad (laptop) en een iPad Air 2 (tablet). Dus ik zou het zeker fijn vinden als we dat zouden kunnen vervangen door één apparaat.

Ik had vooraf diverse apparaten bekeken van diverse merken en uiteindelijk gekozen voor de Microsoft Surface Pro 7 om te mogen gaan testen. Maar wil altijd wel objectief blijven en een eerlijke mening geven over iets wat ik test. Het moet niet een “nice to have” zijn, maar het moet functioneel inzetbaar zijn met een toegevoegde waarde. Anders moet je er ook niet aan beginnen.

Eerste indruk…

Bij de het bekijken van het apparaat, na het uitpakken, was ik zeker tevreden met het uiterlijk. De Microsoft Surface Pro 7 ziet er compact uit, niet al te dik, netjes afgewerkt en degelijk. De testset die ik mag testen bevatte naast het apparaat een cover (incl. toetsenbord) Surface Pen, dockingstation en wat aansluitsnoeren.

Op het dockingstation kun je middels DisplayPorts twee extra schermen aansluiten, er zijn 4 USB-poorten aanwezig, een aansluiting voor een LAN-verbinding (RJ45), een mogelijkheid om er een slot-kabel aan te maken (tegen diefstal) en natuurlijk de aansluiting voor een adapter t.b.v. een stroomaansluiting.

Bij het aansluiten van het apparaat heb ik meteen mijn draadloze toetsenbord en muis, beide van Logitech, aangesloten. Op deze wijze kan ik de Microsoft Surface Pro 7 gebruiken als laptop en werken op de twee extra schermen.

Het gebruik…

Nadat de nodige applicaties zich hadden geïnstalleerd, kon ik de Microsoft Surface Pro 7 de sporen gaan geven. Deze gaan gebruiken hoe ik normaliter mijn laptop zou gaan gebruiken. En dat viel niet tegen en ik merkte nauwelijks het verschil in gebruik t.o.v. mijn laptop. De Intel i5 werkt naar behoren.

Overigens heeft mijn standaard laptop (Lenovo Thinkpad) ook een i5 processor, zodat de test ook echt een appels-met-appels vergelijk is.

De Microsoft Surface Pro 7 laat zich dus goed bedienen en gebruiken als laptop gekoppeld aan een dockingstation.

Microsoft Surface Pro 7
Microsoft Surface Pro 7

Gebruik als tablet…

De eerste online vergadering zat er aan te komen, dus dan maar loskoppelen van het dockingstation. Bij de eerste aanslagen op het toetsenbord van de Microsoft Surface Pro 7, merk je al wel dat het toetsenbord erg flexibel is, omdat deze best dun is. Maar het typt verder wel lekker, je hoeft de toetsen ook maar net aan te raken, waardoor je er dan ook geen last van hebt dat het toetsenbord dun is.

Maar het eerste probleem deed zich al wel voor, dat Microsoft Teams niet de camera aanstuurt en ik alleen met geluid het overleg kan voeren, niet met beeld. Het delen van het scherm is net zo makkelijk als op ieder ander device waar je Teams gebruikt. Maar op een of andere manier stuurt Teams mijn camera niet aan. Ook niet als ik de instellingen wijzig en daarin aangeef dat hij de camera moet gebruiken.

Na de vergadering nog wat zitten spelen met de instellingen, kom ik er achter dat de camera zo wie zo niet aangestuurd krijg en dat ik voor het maken van foto’s extra software moet installeren.

Microsoft Surface Pen
Microsoft Surface Pen

Ook de Surface Pen is handig in gebruik en de knop aan het uiteinde is in te stellen zodat je bepaalde functies met de pen kan aansturen.

Echte tablet…?

Al snel kom ik er achter dat de Microsoft Surface Pro 7 niet echt een vervanger is voor een tablet, bijvoorbeeld als vervanger van een Samsung of iPad. Je kan geen apps installeren en je moet alles via de webbased (via internet browser) gebruiken, waar je normaliter een app voor zou gebruiken. In mijn geval was dat Dalux en Snagstream.

Je beschikt dus niet over de handige functies die je in de eerdergenoemde apps op een tablet wel hebt. Bijvoorbeeld geen foto’s direct in de app kunnen maken. Deze moet je dan vanuit je windows-omgeving later toevoegen. Dat is niet handig als je in een gebouw een opname moet maken van een bepaalde installatie. Groot minpunt dus, want de Microsoft Surface Pro 7 is geen tablet zoals je dat zou verwachten van een tablet.

Voor mij direct al een showstopper! Want het is juist de bedoeling dat ik mijn laptop en tablet wil vervangen door één apparaat. Maar dat kan een Microsoft Surface Pro 7 dus niet.

Office applicaties en presentaties…

Verder is de Microsoft Surface Pro 7 een goed apparaat, goed inzetbaar als je veel office-applicaties draait, zoals word, excel, powerpoint en Outlook. Handig mee te nemen als je naar een overleg gaat. Snel aantekeningen maken in OneNote en alles netjes bij de hand middels OneDrive (Cloud). Dus een echt office-apparaat!

Maar dat is niet wat ik wil. Het is fijn dat ik de Microsoft Surface Pro 7 overal makkelijk mee naar toe kan nemen, lekker licht van gewicht, neemt weinig plek in beslag in mijn tas en heb gewoon alles bij de hand. Maar zodra ik op locatie in technische installaties opnamelijsten wil maken middels Dalux, BIM360 of snagstream, dan valt dit apparaat echt tegen. Ik kan beter zeggen dat deze dan niet inzetbaar is.

Conclusie…

Zoek je een apparaat wat je laptop moet gaan vervangen, omdat je een handzamer apparaat wil, dan is een Surface zeker de moeite waard om het eens te bekijken, zeker als je veel office-applicaties gebruikt. Maar zoek je iets wat als tablet ingezet moet worden? Nee, dan raad ik dit apparaat echt af!

Je kan voor dat geld dan beter een goede Samsung Tablet of Apple iPad kopen. Waarop je overigens ook goed de office-applicaties kunt draaien. Maar omdat ik bepaalde software gebruik die Windows gerelateerd zijn, kan ik niet alleen met een tablet uit de voeten en heb ik daar echt een laptop voor nodig.


Mocht iemand nog een goede suggestie hebben voor een OneDevice voor mij, die mijn laptop én tablet kan vervangen, dan laat het maar weten. Dan kan ik die optie eens bekijken.

Oh, hallo daar 👋
Leuk je te ontmoeten.

Wil jij met enige regelmaat een nieuwsbrief ontvangen over mijn nieuwe blogs, foto's en reviews die ik plaats op deze website? Vul dan hieronder je mailadres in en druk op "Laten we contact houden".

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

2 Replies to “[Review] Microsoft Surface Pro 7”

  1. Goed dat ik dit artikel even lees, gezien ik met mijn man het er over had dat het wel handig leek om één apparaat te hebben voor mijn laptop/tablet. Dat valt deze inderdaad af als ik er geen normale apps op kan installeren. die ik ook op mijn samsung tablet heb staan.

    Bedankt voor de tip.

    1. Dat is niet alleen bij een Microsoft Surface hè. Bij veel van dit soort apparaten die op Windows draaien en een tablet modus hebben, kun je niet inzetten als vervanger van een Android of iPad.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.