Vandaag weer een wandeling gemaakt en natuurlijk de camera weer meegenomen. Even van het mooie weer genieten, maar wel met de gepaste afstand van 1,5 meter, als het eventueel wat drukker zou zijn. Maar de drukte langs het Wilhelminakanaal en bij Sluis III viel reuze meer. Ongestoord en in alle rust kon ik dan toch nog wat mooie foto’s maken.

Kleine impressie over Sluis III

Sluis III werd gebouwd in de periode 1915-1921. Aangezien het verval van het Wilhelminakanaal ten westen van Tilburg groot is, werd gekozen voor een gekoppelde, tweetraps bajonetsluis met bijbehorende dienstgebouwen: dubbele woning voor de sluiswachter en diens knecht, een bedieningshuisje, een loods en schakelhuis-pompgebouw.

BRON: tilburgers.nl | John Geerts | 2014

Begin 2014 was het startsein gegeven voor de graafwerkzaamheden voor de nieuwe sluis, die de oude sluis in zijn geheel zou gaan vervangen. Sluis III in Tilburg viel al in de prijzen voor de verbouwing en verbreding van het Wilhelminakanaal van start gingen. De Unie van Waterschappen reikte in de categorie ‘Droge voeten’ aan fabrikant Fibercore Europe de Waterinnovatieprijs 2014 uit. Het gaat om een landelijke prijs voor vernieuwende waterinitiatieven die toepasbaar zijn binnen de taken en verantwoordelijkheden van de waterschappen.

Deze prijs kregen ze voor de nieuwe composiet sluisdeuren voor de sluis III in het project verbreding Wilhelminakanaal Tilburg. De nieuwe sluis III werd binnen enkele maanden namelijk voorzien van de grootste composiet sluisdeuren van de wereld. De grootste puntdeuren meten elk 6,2 x 12,5 meter; de kleinere variant elk 6,2 x 5 meter.

De foto’s die ik heb genomen zijn bij en in de buurt van Sluis III genomen. helaas kon ik niet ver op de Sluis III, omdat deze niet toegankelijk is voor publiek. Dus dan maar kijken of ik rondom de sluis wat leuke foto’s kon schieten.

One Reply to “Sluis III Tilburg”

  1. Prachtige foto’s weer. Gaaf hoe je die gans in de lucht zo mooi scherp hebt weten vastleggen op foto

Geef een reactie