“Pap, ga je vanavond na het eten met mij ergens foto’s maken?” Was vandaag de vraag van mijn dochter. Ja, natuurlijk vind ik dat leuk, want het is zo wie zo gezellig om samen met mijn dochter te wandelen en dan ondertussen ook nog eens mooie foto’s proberen te maken. Maar waar? Dat was wel even waar we samen over na moesten denken. Dus even denken en dan na het eten de auto in en samen op pad….

Mijn dochter Rowena wist alleen nog niet waar ik naar toe zou rijden, want in de omgeving van Tilburg heb je genoeg natuurgebieden waar je heerlijk kan wandelen en mooie foto’s kan maken. Na een minuutje of 20 rijden, kwamen we aan bij de Oisterwijkse Bossen en Vennen. Een prachtig natuurgebied en ook nog een groot. Genoeg ruimte om te wandelen. Het was in ieder geval heerlijk rustig. heel af en toe kwam je iemand tegen, dus alle ruimte en stilte om ons heen.


Over het gebied

Vlakbij Oisterwijk vind je de Oisterwijkse Bossen en Vennen, een afwisselend bosgebied met sfeervolle vennen en verscholen heideveldjes. Heerlijk om doorheen te wandelen. Overal zijn doorkijkjes en op een van de vele bankjes kun je even wegdromen bij de vennen. Stevige doorstappers kunnen verder wandelen in het aangrenzende natuurgebied Kampina.

De meeste vennen in dit natuurgebied ontstonden na de laatste ijstijd. IJzige poolwinden bliezen zand op tot heuveltjes, die nu nog goed te zien zijn in het bos. Achter de heuvels vulden de uitgewaaide kommen zich met regenwater en zo ontstonden tientallen vennen. Een leemlaag in de bodem zorgt ervoor dat het water niet wegzakt. Een uitzondering is het Kolkven, dat door het kolkende water van een oude rivier is ontstaan.

Andere vennen herinneren aan hun vroegere gebruiksfunctie, zoals de Brouwkuip, waar bierbrouwers hun kuipen reinigden. Het Brandven dankt zijn naam aan het feit dat hier vroeger bluswater uitgehaald werd. Weer andere zijn vernoemd naar bekende families of personen, zoals het Speijckven en Van Esschenven. Zo heeft ieder meertje zijn eigen sfeer, zijn eigen natuur en zijn eigen verhaal. Ontdek het tijdens een van de vele wandelroutes door dit verrassende vennengebied vol kronkelpaadjes en doorkijkjes.

BRON van informatie: natuurmonumenten.nl

Oisterwijkse Bossen en Vennen

3 Replies to “Oisterwijkse Bossen en Vennen”

  1. Dat zijn weer mooie foto’s. Mooi gebied ook, moet ik eens een keertje gaan wandelen daar dan.

Geef een reactie