Ik had er al regelmatig wat over gelezen en wat impressies gekregen via berichten op Facebook, dus wilde ik het Nationaal Militair Museum in Soest zelf eens gaan bekijken. Want zoiets zul je zelf moeten ervaren om het gevoel bij zo’n museum te krijgen.

Bij aankomst kun je al zien hoe mooi het is opgezet. Een mooi groot pand, ruim opgezet, maar ook zeer mooi opgezet. Echt een lust om te zien hoe ze dit zo hebben neergezet om de historie te doen herleven. Maar terwijl je daar rondloopt en alles op je gemak bekijkt, vond ik het ook zeer indrukwekkend wat ik allemaal zag en hoorde.

Ik heb altijd al veel respect gehad voor de mannen die het land moeten verdedigen en op vredesmissies gaan, maar eigenlijk heb je totaal geen idee van alles als je zelf niet in leger of marine hebt gezeten. En als ik dan zie wat voor werkruimte een militair heeft in een tank, dan heb ik niets te klagen als mijn bureaustoel even niet zo lekker zit als ik wilde.

Nationaal Militair Museum in Soest

En dan heb ik het nog niet eens over de situaties waarin deze mannen soms zitten bij o.a. zo’n vredesmissie, laat staan dat ik er enig gevoel bij heb wat de mannen in een oorlog hebben moeten doorstaan. Natuurlijk hebben vele onder ons series gezien als Band of Brothers of films als Saving Private Ryan die beide heel realistisch zijn verfilmd, maar dat is verre van het gevoel wat wij denken dat deze mannen hebben, daar kun je je echt niet bij inleven als je nooit in zo’n situatie hebt gezeten.

Nogmaals, het was zeer indrukwekkend, van sommige dingen werd ik echt wel stil van. Nog meer respect gekregen van de mannen die aan de oorlogen en vredesmissies hebben moeten meewerken.

Een aanrader voor iedereen om daar eens een kijkje te gaan nemen…..

3 Replies to “Nationaal Militair Museum”

  1. Mooie foto’s weer hoor Corné. En inderdaad heel indrukwekkend daar. Ik ben er ook met mijn gezinnetje geweest. Heel ruim en mooi opgezet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.