De geschiedenis van het kasteel van de Hertogen van Brabant gaat zeker terug tot de 12de eeuw.

Het werd in de loop der eeuwen regelmatig verbouwd, en vele beroemde (beruchte) heersers en historische figuren waren er te gast (zie hier om te zien wie dat allemaal waren: de lange lijst en hun bekendheid zal je zeker verrassen!).

© cona.nl | Corné Bertens
Kasteel van de Hertogen van Brabant in Turnhout (België)

Rond 1525 liet Maria van Oostenrijk het kasteel verbouwen door Domien de Waghemakere, en Antoon II en Rombout II Keldermans. Op 1 maart 1546 krijgt Maria van Hongarije het land van Turnhout en het Kasteel onder haar bevoegdheid van Keizer Karel. Zij liet de verdedigingsburcht ombouwen tot een renaissancepaleis, het toenmalige ‘Hof van plaisanterie’.

In het begin van de 80-jarige oorlog was het verscheidene keren gewisseld tussen een Spaanse en Nederlandse bezetting, tot de Nederlandse Prins Willem het Kasteel de noordkant in 1597 brand stak, en alzo de militaire waarde van het geheel verdween.

Bij de vrede van Munster 1648 komt het Kasteel toe aan de Nassauers. Amalia van Solms, de weduwe van Frederik van Nassau, laat het restaureren door Pieter Post.

De Franse bezetters degradeerden in 1796 of 1797 het kasteel tot rechtbank en gevangenis. Toen Victor Hugo het kasteel bezocht en beschreef in 1837, had het dan ook veel van zijn vroegere luister verloren.

Pas in 1904 kreeg de stad een nieuwe gevangenis, een paar honderd meter verderop. De provincie kocht het gebouw over van de gemeente, en zorgde tussen 1908 en 1921 voor een deskundige restauratie met architect Jules Taeymans. Sindsdien is het gerechtshof er gehuisvest.

In de grote rechtszaal hangen muurschilderingen van Karel Boom, die het gerecht ten tijde van Maria van Hongarije voorstellen.

BRON: belgiumview.com

 

© cona.nl | Corné Bertens
De Najade

In de vijver rond het Kasteel ziet u het beeld De Najade, de godin van alle bronnen en rivieren. De Najade vleide zicht in 1991 op de slotgracht neer. Rik Poot ontwierp het beeld dat ons moet doen geloven hoe de waternimfen uit de Griekse mythologie er zouden hebben uitgezien.

In de Griekse mythologie had je Dryades en Najades. De Dryaden beschermden de bossen en de Najades de wateren. Rik Poot was afkomstig van Vilvoorde en maakte ook de koperen vuist die voor de oude fabrieken van Renault staat opgesteld. Ook de koperen buste van Jean-Luc De Haene in het parlement is een werk van Poot.

De kunstenaar mag beschouwd worden als de grootste kopergieter van België. De Najade is een schenking van de Vlaamse Gemeenschap.

BRON: nieuwsblad.be

 

© cona.nl | Corné Bertens
Taxandria

Paul Van Hees (Hasselt, 1954) heeft de volgende uitspraak van Rodin tot de zijne gemaakt: ‘Ik werk niet naar de natuur, ik werk als de natuur’.

Hij is vooral bekend om zijn assemblages en collages. Hij is gefascineerd door het waardeloos verklaard materiaal en heeft zichzelf uitgeroepen tot Ferofiel Iconoclast, wat zoveel wil zeggen als ijzerminnende beeldenstormer.
Paul is steeds op zoek naar “afgedankte” metalen voorwerpen zoals bouten, moeren, … voorwerpen die door onze consumptiemaatschappij nutteloos zijn verklaard. Hij maakt met zijn ongebreidelde fantasie nieuwe figuren. Hij is soms zelf verbaasd over de uiteenlopende combinaties die ontstaan: van stille naar binnen gekeerde sculpturen tot barokke kunstambachtelijke objecten.

Uit een oude steekschop groeit een gesmade Japanse keizer en uit een combinatie verroeste restanten wordt Erasmus geboren. Met de Lof der Zotheid voelt hij zich vertrouwd. Lachen en zich ergeren liggen meestal niet ver uiteen en menig heilig huisje krijgt een ironisch bezoekje.

Het werk van Paul Van Hees past in een Vlaamse traditie van intieme vertellers.
Het beeld ‘Taxandria’ dateert uit 2003. Hij kreeg van de geschiedkundige kring Taxandria de opdracht een beeld te ontwerpen naar aanleiding van zijn eeuwfeest.

Paul Van Hees koos voor een jachttafereel, waarbij een jager en zijn hond een vluchtend hert achterna zitten. Het vluchtende hert is sinds het ontstaan van Turnhout terug te vinden in het wapenschild van de stad. Het beeld stond eerst op de graskant, maar werd uiteindelijk in de vijver geplaatst uit voorzorg voor vandalisme.

BRON: routeyou.com

 

Kasteel van de hertogen van Brabant

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.