Terwijl ik dit bericht zit te typen, giert de wind om het huis heen. Op deze 2e Paasdag kunnen we echt winters weer verwachten met regen, wind, hagel en zelfs sneeuw. Klinkt natuurlijk een beetje raar, omdat Pasen vaak toch wel gezien wordt als begin van de lente. Het zal een Winterse Pasen worden vandaag…

En toch is het niet iets wat raar of gek is, dat we met de paasdag winters weer hebben. Ik herinner mijn eigen namelijk 2e Paasdag in 1998 nog heel goed. Het had deze dag al wat gesneeuwd en op de daken en wegen zag het wit van de sneeuw. Het was koud en zo nu en dan viel er nog een vlokje sneeuw.

Ik was die dag even naar weg geweest en op de terugweg reed ik over de snelweg tussen Kaatsheuvel en Tilburg. In die tijd mocht je daar nog 120 km/u. Maar omdat het weer zo slecht was, had ik mijn snelheid aangepast en reed niet veel harder dan 80 á 85 km/u. Voor mij was dat in die tijd best wel langzaam, omdat ik altijd aardig mijn gaspedaal wist te vinden om hard te rijden.

Iets minder geluk met Pasen

Ik had er dan ook de auto wel voor, een dikke BMW 5-serie, die altijd strak op de weg lag. Maar desondanks had ik deze Paasdag iets minder geluk. Zoals gezegd reed ik niet veel harder dan 80 á 85 km/u en haalde met deze snelheid een andere auto in, die nog langzamer reed. Niets aan de hand, ging allemaal netjes zonder enige haast of gekke capriolen, totdat ik terug wilde naar de rechterbaan…

Op het midden van de twee rijbanen lag wat sneeuw en wellicht zat er nog wat ijs onder. Op dat kleine stukje brak de achterkant van mijn auto uit en begon te tollen, waarna ik uiteindelijk in de berm terecht kwam en de auto daar nog eens over de kop ging. Gelukkig geen lichamelijk letsel, ondanks dat ik geen veiligheidsgordel droeg. In die tijd vond ik het nog stoer om geen gordel te dragen, dat is tegenwoordig wel anders….

Het gekke was eigenlijk wel, dat op het moment ik daar met mijn auto of zijn zijkant in de berm lag, dat ik direct dacht dat ik de politie moest bellen dat er een ongeluk op de Midden-Brabantweg was gebeurt, richting Tilburg nabij het viaduct afslag Tilburg. Het enige wat ik niet wist, was bij welk hectometerpaaltje in in de berm lag.

Zelf mijn oudste dochter van de achterbank uit haar kinderzitje gehaald en deze overhandigd aan de man die was komen helpen. Mijn destijds hoogzwangere partner uit de auto geholpen en vervolgens zelf er uit geklommen. Ondertussen was de politie en de ambulance al gearriveerd en werden we netjes allemaal onderzocht of we niets mankeerde.

Auto was Total Loss

Later besefte ik pas dat we enorm veel geluk heb gehad dat we zo’n degelijke auto als de BMW hadden. Ondanks dat ik een flinke rol naar beneden had gemaakt, zaten alle ruiten er nog in. Het was alleen blikschade. Maar omdat er te veel aan gerepareerd moest worden, zou het herstel meer kosten dan de dagwaarde van de auto was. Dus werd deze Total Loss verklaart en moest ik afscheid nemen van mijn auto.

Flinke schade aan mijn BMW
Flinke schade aan mijn BMW door het ongeluk door op 2e Paasdag 1998

Maar liever afscheid namen van je auto, dan bijvoorbeeld afscheid moeten nemen van je kind. Dat is niet meer vervangbaar en een auto is maar wat Blik Met Wielen.

Maar het was zeker schrikken, zeker omdat je nog eens voorzicht bent en je rekening houdt met het weer. De man in die ons hielp, was overigens ook de man die ik had ingehaald. Die overigens tegenover de politie verklaarde dat ik niet hard reed en ook geen gekke dingen deed. Maar dat hij zag dat ineens de achterkant van mijn auto uitbrak, waarbij de rest van het verhaal hierboven verteld is.

In die tijd was traction control op je auto nog niet iets wat standaard was. Wellicht had dat mij wel op de weg gehouden, dat mijn achterwielaandrijving mijn wielen netjes onder controle had gehouden.

Flinke schade aan mijn BMW
Als je het zo bekijkt, lijkt het allemaal best meegevallen.

Toch maar weer een BMW gekocht

En dat zo’n BMW 5-serie mij heeft gered bij zo’n ongeluk, heeft mij wel doen besluiten om direct weer zo’n dikke 5-serie te kopen. Ik voelde mij toch zeker wel veilig, ondanks dat ik het ongeluk heb gehad.

Uiteindelijk heb ik nog veel plezier gehad aan de volgende BMW’s. Tegenwoordig ben ik maar iets kleiner gaan rijden, maar wel met de degelijkheid die BMW ook heeft. In 2015 hebben we dan deze KIA Cee’d nieuw gekocht en tot op de dag van vandaag nog zeker blij mee. Heerlijke auto, rijd super lekker en we hopen en nog lang en veel plezier aan te mogen beleven….


Iedereen nog een fijne Pasen toegewenst en geniet ervan in deze nog steeds rare tijd.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.