Wat is jouw excuus?

doel zonder plan

Sinds januari dit jaar ben ik weer de sportschool ingedoken om weer een stuk fitter te worden, een paar kilootjes kwijtraken en wat centimeters in de omtrek. Ik maak mijn eigen zeker geen illusies dat ik nog een wasbordje ga trainen of er strak uit ga zien als een echte bodybuilder. Nee, dat is niet waarvoor ik het doe….

Ik doe het voor mijzelf, om mijzelf beter te voelen, fitter te voelen. En niet om er lekker uit te zien in een zwembroekje op het strand.

Wel apart dat sommige mensen mij vragen waar ik de energie en tijd vandaan haal om minimaal twee keer per week naar Basic-Fit te gaan, om daar dan 1,5 tot 2 uur flink te trainen. Want ja, ik heb toch mijn werk, mijn eigen bedrijfje, mijn gezinnetje, met mijn zoontje naar zijn badminton, etc, etc….

Tja, waar haal ik de tijd vandaan? Eigenlijk heel makkelijk, ik maak er tijd voor!!

En dat is waar veel mensen het laten liggen, wat hen excuus is om maar niet te hoeven gaan sporten, ze hebben het druk!! Maar wat is druk hebben? Is dat altijd klaar staan voor je werk, ’s avonds je laptop nog even aanzetten om thuis nog wat werk af te maken wat overdag niet ging? Tja, en dan die kinderen hè, een blok aan je been… Is dat jou excuus?

Is werk wel zo belangrijk, ben jij echt onmisbaar en zo belangrijk? Of belast je werkgever je met teveel werk als je het niet binnen die 8 uur per dag af kan krijgen? Hoe ik dat doe? Eigenlijk heel makkelijk…..

doel zonder plan
Een doel zonder plan is niets meer dan een wens

Ik maak namelijk een plan om mijn doel te bereiken. Dat doe ik niet alleen met trainen in de sportschool, maar ook met mijn werk. Want je kan je doel niet bereiken als je er geen goed plan voor maakt.

In dat plan om je doel te bereiken, hoort ook rust en tijd vrijmaken voor de dingen die je belangrijk vind. Bij mij is werk niet belangrijk. Begrijp me nu niet verkeerd hoor, natuurlijk neem ik mijn werk serieus en ga ik er voor. Want als het goed met het bedrijf gaat, gaat het ook goed met mij. Maar het is maar werk! Als ik naar huis ga, dan laat ik het werk op kantoor en neem het niet mee naar huis. Laptop dicht en dan de tijd nemen voor jezelf, je gezin en je vrienden, de mensen die om je geven.

Natuurlijk werk ik wel eens over en werk ik soms wel eens thuis. Maar dat is niet iets wat standaard of normaal is. Dat zijn bij mij uitzonderlijke gevallen dat ik overwerk. En als ik structureel over zou moeten werken, ben ik van mening dat mijn werkgever mij te veel werk heeft gegeven om het binnen 8 uur af te krijgen. Dan zal er zeker een gesprek gaan volgen met mijn afdelingsmanager. Dus werken voor mijn werkgever doe ik overdag, 8 uur per dag, waarvoor ik betaalt krijg. En als ik dan naar huis ga? Dan is het mijn tijd!!

Klinkt heel makkelijk hoe ik dat zeg, maar het gekke is…. het is gewoon ook zo makkelijk. Echt waar hoor, probeer het maar eens uit. je zal verbaasd zijn hoeveel tijd je ineens overhebt. In die tijd kun je geweldige leuke dingen doen en nieuwe doelen stellen en daar een plan voor maken hoe je die doelen kan halen.

En daarom kan ik doen wat ik doe! Naast mijn werk nog een bedrijfje runnen, tijd besteden aan mijn gezin en vrienden. Ik sport drie keer per week (2x Basic-fit en nog één avond badmintonnen) en dan nog genoeg tijd over om te relaxen……

Hoe ik het doe? Ik heb een plan gemaakt voor mijn doelen!!

2 thoughts on “Wat is jouw excuus?”

 1. Waarom zou je meer doen waarvoor je betaalt wordt? De werkgevers vinden dat niet erg, dat je in de avond nog effe lekker thuis werkt. Daar profiteren ze wel lekker van. Maar als alle werknemers, die thuis werken in de avond, daar ineens mee gaan stoppen, dan hebben veel bedrijven een uitdaging. Zal men toch meer personeel moeten gaan inhuren om het werk af te krijgen.

  Ik vind dat werkgevers hun werknemers al dan niet bewust te zwaar belasten. Wij Nederlanders pikken dat allemaal maar en klagen dan maar in de omgeving dat we het te druk hebben. Maar waarom laten we ons zo lijden door de werkgevers? Bang om onze baan te verliezen?
  Ben je gek joh. Zo makkelijk gooien je ze niet buiten, als je verder gewoon je werk doet.

  Wij Nederlanders laten ons gewoon gek maken. In de avond is het jouw tijd, vrije tijd die je zelf mag indelen en waar je werkgever geen zak mee heeft te maken. Telefoon uit, laptop dicht laten en lekker je eigen ding doen. Morgen is er weer een dag!
  Ik ben in de avonden en weekenden echt niet bereikbaar voor mijn werkgever en heb een goed betaalde baan hoor. Maar mijn vrije tijd is echt mijn vrije tijd en die is mij veel meer waard dan wat dan ook.

  1. Wel goed dat jij je vrije tijd heel belangrijk vind. Niet iedereen denkt daar zo over en kiest toch voor een carrière waar alles voor moet wijken. Ieder zijn/haar keuze natuurlijk.

Geef een reactie