Een week waar weer veel is gebeurt. En dan niet direct binnen mijn gezin en/of met mijn vrienden, maar gewoon het corona-virus wat ons allemaal bezig houdt. Ik ga maar niet herhalen hoeveel besmettingen erbij komen per dag en hoeveel mensen helaas van ons zijn heen gegaan. Want dat is niet wat ons vrolijk maakt.

Het corona-virus heeft ons in de greep, in alles wat we doen op dit moment. Gelukkig ook positieve berichten te lezen, bijvoorbeeld dat er in China geen geregistreerde besmetting bij komen en dat er in Nederland veel mensen gelukkig van genezen, zelfs ook onder de kwetsbare groepen. Dat zijn dan toch wel berichten die je dan een beetje moed geven in deze zware tijden.

Afstand houden…

Maar waar ik mij steeds over verbaas is het feit dat mensen niet doen wat hen gevraagd wordt, afstand houden! Ik zag gister weer berichten voorbijkomen dat mensen massaal naar het strand gaan. Gezellig dicht bij elkaar. Ja, maar ze staan toch in de buitenlucht? Niet slim natuurlijk.

Natuurlijk mag je genieten van het mooie weer, maar houdt dan wel rekening met de maatregel van 1,5 meter afstand tot de ander. Misschien niet direct voor jezelf, maar anderen zouden het zeer waarderen als je hun wel die ruimte geeft.

Corona-virus
Corona-virus

Overigens niet alleen op stranden, maar ook in de bouwmarkten nemen mensen de regels niet zo nou. Neem hier de Hornbach, elke dag gewoon nog super druk. En ja, ik ben er gister ook even geweest, maar schrok wel van dat mensen de maatregel echt niet naleven. Maar ook het winkelpersoneel blijkt er moeite mee te hebben, wat haaks staat op het grote LED-display wat er bij de parkeerplaats staat: Houdt afstand en respecteer onze maatregelen!

Meerdere personen van het personeel weet vermoedelijk niet van de maatregel af en staan bijna tegen je aan als ze iets moeten pakken of aanwijzen. En als je dan zo iemand aanspreekt op hun eigen maatregel, kijken ze je aan of jij de malloot bent. En niet alleen bij de Hornbach hoor, maar ook zojuist bij de Albert Heijn hier op het plein. Vakkenvullers lopen je nog net niet uit je schoenen. maar bij de kassa worden de caissières beschermd met een plexiglas-plaat. Vind ik goed hoor, dat het zo wordt gedaan, maar dan wel het andere personeel ook aanspreken dat ze de afstand bewaren.

En nu ga ik niet alleen de medewerkers van deze bedrijven in het kwade daglicht zetten, want ook de klanten houden gewoon geen rekening met de maatregelen. Ik sta er dan ook niet raar van te kijken als er door het Kabinet een complete lockdown wordt ingesteld. Al wordt het effect van de complete lockdowns nu ook tegengesproken door de wereldgezondheidsorganisatie.

De gezondheidsorganisatie WHO heeft zondag gewaarschuwd dat lockdowns het coronavirus niet verslaan. “Het gevaar van lockdowns treedt op als alle maatregelen worden opgeheven. Dan kan het virus opnieuw opduiken”, aldus expert noodsituaties Mike Ryan.

Bron: nu.nl

Maarja, wat dan? Wachten op een vaccin? Dat kan nog maanden gaan duren, misschien nog wel een jaar. Helpt het afstand houden? Afstand houden is een middel tegen het minder snel verspreiden van het virus, maar een oplossing lijkt mij het ook niet. Misschien moeten we wel allemaal besmet raken om een groepsimmuniteit op te bouwen? Klinkt natuurlijk eng, bewust besmet raken om immuun te worden voor een ziekte of virus? maar met de mazzelen doen we het eigenlijk al heel lang. is natuurlijk heel iets anders, maar als we moeten wachten op een vaccin dan kan het naar m.i. nog wel even gaan duren.

Naar kantoor of thuiswerken ??

Deze week ben ik wel gewoon naar kantoor gegaan en ja, ik het dat tegen het advies van het RIVM gedaan. Want die zegt dat als je thuis kan werken, doe dat dan ook. Maar het is bij ons op kantoor zo rustig, dat ik eerder de kans op besmetting in de supermarkt heb, dan bij ons op kantoor. Maar of het verstandig is? Ik weet het niet…

Op kantoor
Op kantoor

Ik zit dan zeker ook wel echt te twijfelen of ik morgen (maandag) naar mijn werk moet gaan, of dat het toch niet beter is om gewoon thuis te blijven werken. Ik heb wat lichte klachten, dichte neus en hoofdpijn. Heeft dat echt te maken met het corona-virus? Ik zou het niet weten.

Ik zou eerder zeggen dat ik het al heb gehad. Drie weken geleden begon ik mij vreemd te voelen, een raar gevoel in mijn lichaam, wat ik niet thuis kon brengen. Beetje hoesten en snotterig. Ik ben van de generatie niet piepen, gewoon doorgaan. Paracetamol erin en gaan! Heb ik het toen gehad? Zou zo maar eens kunnen natuurlijk, ik sluit het niet uit. Of heb ik het nu?

Wie zal het zeggen? Dus misschien toch maar beter dat ik morgen gewoon thuis ga werken. Samen met de kinderen gewoon aan het werk. De kinderen met hun school opdrachten, die ze ook online volgen en ik inloggen op de cloud en online vergaderen via teams. Mijn internetverbinding is groot genoeg, 500mb up en 500mb down via glasvezel zal ik niets aan te kort komen.

Hamsteren

Of zal ik gewoon gaan hamsteren, zoals de rest van Nederland dat aan het doen is. Gewoon lekker egoïstisch zijn en zorgen dat anderen niets meer hebben en dan mijn voorraad via Marktplaats tegen opbod verkopen?

Stelletje randdebielen zijn het die aan het hamsteren zijn, net of er straks geen pleepapier te koop is. Denk je nu echt dat bij een complete lockdown de supermarkten op slot gaan? Natuurlijk niet, dan breekt de pleuris uit natuurlijk. Want dan lok je juist het hamsteren in de hand. De primaire levensbehoefte zullen ze naar m.i. echt niet gaan afsluiten. Dat winkels met secundaire levensbehoefte op slot zullen gaan, lijkt mij dan meer voor de hand liggen.

Hamsteren is in mijn ogen niets meer dan angst bij de mensen, bang dat ze niets meer zullen hebben. En dan gooit het Kabinet en het RIVM er nog een schepje bovenop, door te zeggen dat je juist niet moet gaan hamsteren, want dat is echt niet nodig. Yep, wat gaan de mensen doen? Hamsteren!

Complottheorieën

En dan die mensen die beweren dat het complottheorieën zijn, mensen die zeggen en op Facebook schrijven dat het door de mens zelf is gemaakt, dat het een biologisch wapen is. Lekker nog meer onrust zaaien in de wereld. Ben je ook goed bezig hè.

Ik beweer nu niet dat het niet waar is, maar als je even op Google gaat zoeken, dan kom je toch wel de informatie tegen dat het door moedernatuur is aangemaakt en dat het over is gegaan op de mens. Ik heb er van de week nog een stukje over geschreven hier op mijn blog. Bij het lezen van de informatie op internet ben ik er nu bijna wel zeker van dat het door moedernatuur is veroorzaakt en dat het dan toevallig in Wuhan (China) is ontstaan, is dan weer een factor toeval.

Natuurlijk brengt het boek van Dean Koontz verwarring bij de mensen. Is ook heel logisch, gezien de teksten in het boek dan ook wel heel erg dicht bij de huidige realiteit komen, zelfs het jaartal klopt. Maar als we dan het boek mogen geloven, dan zal het virus weer net zo snel verdwijnen als dat het gekomen is. En dat we er over 10 jaar ook weer last van gaan krijgen en dat het daarna dan echt verdwenen is. Dat zou dan te maken hebben dat ze een goed vaccin hebben ontwikkeld, die het virus een kopje kleiner maakt en snel uitroeit. Het zou waar kunnen zijn, het zou zomaar eens kunnen. Maar als dat zo is, hoe het in het boek staat, dan gaat dat zeker nog aan het licht komen, zeker door documentaires die op een Discovery Channel of History uitgebracht zullen gaan worden.

Of zouden de complottheorieën zo ver gaan, dat deze documentaires verboden gaan worden om deze te maken en/of uit te zenden?

Het is afwachten…

Het is vanaf nu echt afwachten, wat de tijd ons zal leren en/of gaat brengen. We kunnen niets meer dan dat en de adviezen opvolgen, waarbij we vanuit gaan dat men de juiste beslissingen neemt. Want wat is de juiste keuze? Een complete lockdown of hoe Nederland er nu mee omgaat?

Moeten we in Nederland de andere landen op de wereld volgen of zijn wij Nederlanders dan net wat slimmer met de oplossingen die we bedenken? De tijd zal het ons gaan vertellen. Maar dan moeten we met zijn alle ons wel aan die adviezen gaan houden, anders heeft het geen nut om te kijken of de genomen maatregelen echt gaan werken.

Hoe breng jij de tijd door?

Omdat veel mensen nu al thuis werken en er veel mensen zitten te streamen via Netflix e.d., hebben ze bij Netflix in samenspraak met de Europese Commissie besloten om de bitstream te verlagen, dus lagere beeldkwaliteit door te sturen naar de klanten.

Het gaat om het verlagen van de bitsnelheid binnen individuele kwaliteitscategorieën, waardoor de beeldkwaliteit op elk niveau iets omlaag gaat. Volgens Netflix is dit nauwelijks merkbaar en “krijgt iedereen de kwaliteit waar hij voor betaald heeft”.

Bron: nu.nl

Ik ben het daar niet helemaal mee eens, wat Netflix zegt, dat dit nauwelijks merkbaar is. Ik zat van de week een film te kijken op Netflix, maar zag toch echt wel het kwaliteitsverschil. Je kan duidelijk zien dat men nu SD door stuurt i.p.v. HD of UHD. Maar ga er verder niet over liggen zeiken, want snap aan de ene kant wel waarom men deze voorzorgsmaatregel heeft genomen. Aan de andere kant…

The Ranch
The Ranch (Netflix-serie)

Nee, mensen die thuis werken werkte op kantoor blijkbaar ook al in de cloud. Dus wordt het dataverkeer verplaatst en wordt een andere provider waarschijnlijk nu meer belast dan de ander. Het enige wat nu meer plaatsvind zijn online vergaderingen. maar als die mensen nu eens niet zo geil zijn om hun camera’s aan te zetten, dus geen videoconferenties houden, maar het alleen bij spraak houden, dan is dat probleem ook al weer een stuk minder. dan ga je van mb’s naar kb’s. Het streamen van webcambeelden met geluid kost veel meer data dan alleen geluidsoverdracht. waarom wil je elkaar zo graag zien? Ik zet mijn camera nagenoeg nooit aan, ik hou daar zelf niet zo van. maar goed, dat zijn keuzes.

Natuurlijk wordt er wel veel meer gestreamd dan voorheen. massaal wordt On Demand naar films en series gekeken. dat heeft wel degelijk impact op het internet verkeer. Eigenlijk wordt dan nu aangetoond dat providers het toch nog niet goed voor elkaar hebben, nog niet de beloofde snelheden kunnen garanderen. Op glasvezel heb je de minste hinder, dat is stabiel en snel. Maar oudere verbindingen zoals xDSL en coax, die hebben daar eerder ongemak van.

Maar laten we niet te veel zeuren nu, er zijn op dit moment ergere dingen aan de hand in de wereld. dan maar even een paar weken in iets mindere kwaliteit naar Netflix kijken. Overigens hebben YouTube en Disney+ ook al aangegeven de bitstream te zullen gaan downgraden en de beeldkwaliteit daardoor te verminderen.

Maar hoe komen jullie de tijd door als je thuis moet blijven in de tijd dat je normaal naar een sportclub zou gaan of op stap zou gaan met vrienden? Hoe is bij jullie de situatie thuis?

Leuk als je dat zou schrijven in een reactie onder dit bericht. Gezellig met elkaar in gesprek gaan middels de reacties die hieronder worden geplaatst, samen de tijd doorkomen.

6 Replies to “Was weer een lastige week…”

 1. Ik hou mij in de avond vooral bezig met lezen, spelletjes spelen, wandelen (op rustige plekken)

 2. Je blijft mooie blogs schrijven hoor Corné. Respect daarvoor.

  Hoe ik mijn week doorkom? Naast het thuiswerken, is het wat kleine klusjes doen, wat boodschappen en veel streamen inderdaad. In de avond voor de tv hangen en netflix aan. Maar ga er met mijn vrouw en dochter ook wel op uit, samen wandelen, maar niet de drukte opzoeken.

   1. Wijs besluit Corné. Lekker bij je gezin blijven en gezellig met ze thuis werken. Zo loop je heb onnodige risico’s.
    #StayHome

    1. Precies dat René. Mijn gezin gaat nu voor en het is voor mij net zo makkelijk om thuis te werken.
     En omdat ik mijn eigen niet helemaal top voel, leek mij het de beste keuze om gewoon thuis te blijven werken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.