We zitten in een rare tijd, er lijkt niets meer te mogen en tradities lijken langzaam te gaan verdwijnen. Hoe in mijn tijd Sinterklaas en Zwarte Piet nog echt spannend was voor mij, lijkt ook dit kinderfeest steeds verder te verdwijnen met roetpieten.

Ik zal met de koptekst al weer wat mensen tegen hun schenen schoppen, maar in de tijd dat ik klein was hete het gewoon Sinterklaas en zijn zwarte Pieten. Ik kan daar niets meer aan veranderen. Net als dat er negerzoenen waren, Jodenkoeken gegeten werden en zigeunersaus naast de barbecue stond.

Het lijkt wel of achter alles wat gezocht wordt. Gelukkig mogen we nog bruinbrood en zwarte koffie zeggen, waar ook niets dan dat achter te zoeken is dan hoe je het noemt. Vorige week hoorde ik nog een uitspraak over de tegenstanders van Zwarte Piet, die wellicht wel vooraan hebben gestaan bij Black Friday.

Ook valt het mee dat de Kerstman zijn kleine hulpjes (elfjes genoemd) nog niet heeft hoeven ontslaan. Dat de Oempaloempa’s nog in Sjakies Chocoladefabriek mogen werken. Waar gaan we heen mensen?

Toen was geluk nog heel gewoon…

Ik weet nog wel, die mooie tijden dat ik op het werk van mijn vader in de kantine zat. Kinderen vooraan, de ouders wat verder naar achter die zaten te genieten van hun kinderen die het spannend vonden dat Sinterklaas op het podium zat. Ooit vond ik het gaaf dat ik de Staf van Sinterklaas mocht vasthouden, trots stond ik daar naast de Hoofdpiet die gouden staf van Sinterklaas vast te houden.

Of je zat met spanning te wachten tot je naam werd afgeroepen, dat je even bij Sinterklaas mocht komen, want hij had van alles over jou in zijn grote boek staan. Spannend toch? Ik vond dat toen van wel hoor.

En laten we eerlijk zijn, we wisten niet dat die man zwart geschminkt was en ik zag donkere mensen op staart echt niet als dezelfde persoon als Zwarte Piet. Nee, dat was echt wel een verschil. Maar ook deze traditie lijkt langzaam te verdwijnen, weg kinderfeest.

Toen was geluk nog heel gewoon…Ja toch? We genoten van de simpele dingen in het leven, we maakte ons niet zo snel druk over kleuren of benamingen. We zochten niet snel iets achter een naam als Zigeunersaus, Jodenkoeken of de Negerzoen. Het waren simpel weg namen die een product ooit hadden gekregen zonder dat er iets werd achter gezocht.

Maar Blanke Vla en Blanke Lak mag dan weer wel. En als het goed hard regent, staat alles ook weer Blank. Daar maakt niemand zijn eigen druk over. Ik ook niet hoor, want het boeit mij echt niet!

Je hebt er pas last van…

Ik heb een aantal Indonesische vrienden, die mij met regelmaat belanda (blanda) noemen. Wist je dat belanda een scheldwoord is voor een blanke?

belanda, blanda

(19e eeuw) (ook: blanda speklul) (Ned-Indië) scheldwoord voor een blanke; Nederlander of vreemdeling in het algemeen. Vgl. bacra; kaas; macamba; patat; tata; witmang; witte* pier.

En weet je….het boeit mij niet! Want ik weet echt wel dat mijn vrienden mij met respect behandelen en wat doet zo’n woord mij dan? Niets!

Want je hebt er pas last van als jij je eigen er druk om maakt. Als je het naast je neerlegt, dan doet het je verder niets. Ik noem mijzelf ook een dikke oude kale man. Ook mijn vrienden noemen mij wel eens kale. Het is gewoon ook zo, ik ben niet de dunste, ik heb een kale kop en ik ben al 52. Doet het me wat als iemand mij kale of dikke noemt? Nee! Want ik maak er mijn eigen niet druk om. het interesseert mij niet.

Gewoon genieten zoals vroeger

Maak je eigen niet zo druk om alles. Het maakt je leven een stuk makkelijker. Maar daar heeft o.a. de social media aan bijgedragen dat veel mensen ineens een duidelijk eigen mening hebben en meteen allemaal volgers hebben die klakkeloos alles delen wat ze lezen, of het nu waar is of niet waar is. Want wat op Facebook staat is waar, denkt men.

We moeten gewoon weer leren genieten zoals vroeger! Van de simpele dingen genieten. Noem het een negerzoen als jij dat wil, pak een Jodenkoek als je die lekker vind, eet lekker Blanke Vla en bescherm je houtwerk met Blanke lak. Het maakt allemaal niet uit, je moet er gewoon niets achter zoeken, want zo is het nooit bedoelt.

Het is wat anders als je met bepaalde namen/woorden wordt uitgescholden, dat het structureel tegen je gebruikt wordt. Zo is Zwarte Piet géén scheldwoord, maar een benaming voor een man die zich heeft geschminkt en naast een andere verklede man loopt en in een zaal vol kleine kinderen ze een voor een op hun schoot neemt. raar dat nog nooit iemand Sinterklaas als een oude vieze man heeft gezien, die er op kikt dat er kindjes op zijn schoot gaan zitten. Daar wordt niets over gezegd, maar wel over die man met die zwarte schmink op zijn gezicht

Je moet eens als oude man een zaaltje huren, kinderen uitnodigen en deze een voor een op je schoot nemen. Nou, dan wordt je afgeschoten hoor. Maar dan doe je een rood pak aan en dan mag het ineens wel. Maar dat is echt heel anders hoor…

Dus laten we a.u.b. allemaal ons eigen niet zo druk maken over wat en hoe we iets noemen, zolang we maar met respect met elkaar omgaan. Dat is het belangrijkste en dan wordt het leven echt een stuk aangenamer, ben ik van mening.

2 Replies to “Toen het nog allemaal simpel was”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.