Net als vele onder ons, snuffel ik het hele internet af naar leuke website, waarbij leuke blogs van andere mij vaak wel aantrekken om te gaan lezen. Maar bij sommige blogs of gewone websites haak ik al snel af door de vele banners die je in beeld krijgt. Teveel reclame is geen reclame voor je eigen blog!

Ik maak al heel wat jaartjes websites voor o.a. mijzelf, ooit gestart in html-code en tegenwoordig is het alleen maar makkelijker om via WordPress een website te bouwen. Het enige wat je dan nodig hebt is een (eigen) domein waar je je website wil hosten. En ja, dat kost dan geld om een eigen domein te claimen en daarbij een deugdelijke webspace om je website te kunnen hosten. Maar dat is een keuze die je maakt…

Maar bij veel blogs krijg ik echt het idee dat ze alleen maar bloggen om reclamebanners te kunnen tonen, liefst zoveel mogelijk. Oftewel is het een verkapte reclamepagina geworden, waar er tussen de banners nog wat tekst te lezen is. Ik haak dan ook al vaak snel af omdat het gewoon niet meer prettig leesbaar is. Het gaat in mijn ogen dan echt niet meer om te bloggen omdat je het leuk vind om leuke teksten te schrijven.

Deze websites/blogs doen er dan ook alles aan om maar beter te worden gevonden op internet, zodat men maar veel views krijgt en daardoor weer meer inkomsten. Leuke bijverdienste hoor, als je duizenden bezoekers per dag hebt. Maar voor de meeste is het een centenkwestie.

Ook geprobeerd…

En ja, ik heb het ook eens uitgeprobeerd, om Google AdSense toe te passen op mijn website. Ik was na een week al geblokkeerd door Google AdSense omdat ik was vergeten dat jezelf niet te vaak op je website mag klikken en ik net bezig was met een nieuwe template te maken. Dus met regelmaat even controleren of alles het goed doet en het goed getoond wordt in meerdere browsers.

Maar buiten dat, zag ik ook dat mijn website er niet fraaier op werd door al die banners die ineens in beeld kwamen, teksten werden gesplit door een banner, waardoor het niet prettig meer was om mijn eigen blogs te bekijken. Hoe zou dat dan zijn voor mijn bezoekers?

Ik vond het te veel reclame wat absoluut geen reclame meer was voor mijn eigen website. Ik heb het dan ook alweer snel van mijn website gehaald en er weer gewoon een traditionele website van gemaakt.

Een tweetal banners voor wat reclame te maken voor mijn eigen bedrijfje, maar daar blijft het dan ook wel bij. Oja en ik heb een donatieknop waar vriendelijke gulle bezoekers zo nu en dan een kleine donatie aan mij geven omdat ze dat leuk vinden. Dekt dat de kosten? Welnee joh, maar dat maakt mij ook helemaal niets uit.

Een hobby mag geld kosten

Als je fotografie als hobby hebt, geef je ook geld uit aan camera’s en toebehoren, misschien een website erbij om een aantal van je mooie foto’s te tonen aan heel de wereld en hoppa, de euro’s rollen je zak uit. Maarja, het is je hobby en dan mag dat wat geld kosten, ben ik van mening.

En zo ga ik eigenlijk ook om met mijn website(s). En natuurlijk is het leuk als iemand een klein bedrag aan je doneert omdat ze je werk zo waarderen en graag je website bezoeken. Maar dat is niet waarvoor ik het doe. Het is voor mij echt een hobby, lekker schrijven wat ik wil schrijven. Zo nu en dan leuke foto’s plaatsen en verder doen wat ik wil met mijn website.

Iedereen is welkom en iedereen mag (leuke) reacties plaatsen onder mijn berichten. Waardeer ik dan ook weer enorm als ik (leuke) feedback krijg. Soms een respectvolle discussie bij een bericht, alleen maar leuk toch om echt met je hobby bezig te zijn.

En wil je een algemeen bericht achterlaten over mijn website, heb ik ook nog zo’n ouderwets leuk gastenboek op mijn website waarin je kan schrijven.

Verdienen aan jouw internet-gedrag

Kijk, vele van ons hechte enorm waarde aan hun privacy, willen niet zomaar dat iedereen weet waar je bent en wat je doet. Maar zal je een geheimpje verklappen…..

Op het moment dat jij je laptop aanzet, weet Microsoft al hoelaat je dat doet en waar je bent. Naast je laptop ligt je smartphone, waarbij je provider al weet dat je gewoon thuis bent. Even je contacten synchroniseren via je Google- of Apple-account en zij weten ook weer met wie je allemaal contact hebt.

Facebook even checken en Marc Zuckerberg weet ook weer wat je leuk vind. En zal jou hele facebook-app omtoveren naar alles wat jij leuk vind. De rest zie je amper. En dat gebeurt op Instagram, Twitter, Snapchat, TikTok en als die andere apps die jij maar gebruikt om sociaal bezig te zijn. Algoritme, dat is wat ze gebruiken om jou te sturen naar wat jij leuk vindt.

Dus privacy heb je al een tijdje niet meer sinds je 24/7 online bent. En dan heb ik het nog niet over die websites/blogs waarvan de eigenaar/beheerder hem helemaal heeft volgepropt met reclamebanners die jou nu overal gaan volgen vanwege de trackingcookies die overal in verstopt zitten.

Dus is te veel reclame op je website helemaal geen reclame meer voor je eigen website, maar heb jij je website eigenlijk gemengd in het privacy schendingsverkeer van o.a. Google, die alleen maar willen weten wat je de hele dag doet.

Oftewel wordt er enorm veel geld aan jouw internet-gedrag verdient. Jij bent het product! Alles draait om geld te verdienen aan de gebruiker. Die facebook-app is echt niet bedoelt om jou een plezier te doen, maar Marc Zuckerberg gebruikt jou om nog rijker te worden .

Misschien eens op Netflix de film/documentaire The Social Dilemma bekijken om meer indruk te krijgen wat men nu echt als doel heeft met al die mooie Social Media Apps….

Geen trackingcookies op mijn website

Ik werk er dus niet meer aan mee! Mijn website is vrij van trackingcookies! Mijn bezoekers worden op mijn website niet gevolgd door o.a. Google AdSense of wat voor rare banners dan ook. Nee, ik doe het ouderwets, gewoon banners die niet je gegevens bijhouden om op de volgende website je weer hetzelfde te kunnen laten zien, die LED-TV die allang bij je aan de muur hebt hangen.

Nee, gewoon pure reclame, maar zeker niet te veel dat het mijn bezoekers tot last is.

Natuurlijk moet iedereen zelf bepalen wat ze op hun website plaatsen, ik ben de laatste die zegt dat jij je website niet moet volproppen met banners. Gewoon lekker doen als dat voor je goed voelt, toch? Maar ik ben iemand die snel zal afhaken omdat ik gek wordt van de banners/reclame die mij lopen te vervelen als ik een leuke tekst aan het lezen ben.

Maar ik hou het liever zuiver, geen trackingcookies op mijn website. Hoe mijn website werkt qua cookies is natuurlijk altijd te lezen in de informatieve pagina’s die je kan kiezen onderaan mijn website. Net zoals de privacy policy en de disclaimer die ik plaats op mijn website(s).

Wil je een advertentie op mijn website? Dat kan, mits er al niet te veel banners op mijn website staan. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Eventueel ben ik ook bereid om een review te schrijven over een product, maar wil er daar dan ook wel ene mooie vergoeding voor die ik dan met je bespreek.

Dus mogelijkheden genoeg op mijn website en genoeg om te lezen, ben ik van mening. En voorlopig ga ik ook nog wel eventjes door, al is soms de motivatie even weg. Maar soms even niets schrijven is ook wel een rustig. De tijd komt wel weer dat ik foto’s plaatst of andere leuke berichten schrijf. Maar zo nu en dan wat schrijven, blijf ik zeker doen…..

3 Replies to “Te veel reclame is geen reclame”

  1. Een van de grootste ergernissen als je websites bezoekt, dat je wordt overladen met advertenties. Ik verlaat meteen zo’n website. Zeer irritant. Wel fijn dat jij je website zo schoonhoud hoor.

  2. Nou, dat is precies waar ik mijn eigen de laatste tijd steeds meer aan erger, die klote reclames op al die websites die je tegenwoordig bezoekt. Het lijken er steeds meer te worden en steeds vervelender. Sommige websites springen letterlijk alle kanten op als je aan het lezen bent, omdat een nieuwe advertentie zich aan het laden is. Ik loop net als jij snel weg bij websites die alleen maar reclames tonen.
    Maar dat van je privacy wist ik echt niet, dat ik het product ben bij de apps van de social media. Ik heb die documentaire op netflix even bekeken en daar werd ik wel stil van zeg. Misschien te naïef van mij, want bij het kijken dacht ik meteen inderdaad, ze doen het om geld te verdienen over de rug van de gebruikers. Hoe willen ze anders blijven bestaan. Maar dat ik het product was, nooit bij stil gestaan.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.