De getallen van de internetproviders vliegen om je oren. De een heeft het over het Gigabit-netwerk wat ze kunnen aanbieden en daaroverheen komt er weer eentje met 2 Gigabit snelheid. Maar wat heb je nu aan dat supersnel internet?
Oké, laten we beginnen dat we tegenwoordig toch wel echt in de tijd zitten dat we met z’n alle 24/7 met het internet zijn verbonden. De tijd van het inbellen met een modem is toch wel voorbij. Vele van de internetters zitten via een coax-verbinding of op een glasvezelverbinding. Het supersnelle internet, als het gaat om de internetverbinding die je thuis hebt.
We hebben thuis steeds vaker smart-verlichting, we hebben continue verbinding met de Cloud om onze foto’s ergens op te slaan of we streamen er flink oplos met het bingewatchen via onze favoriete streamingsdienst. We kunnen het niet meer wegdenken uit ons leventje, het internet is er onderdeel van.
Upgraden van hardware
Ik kom nog uit de tijd dat we met een 14K4-modem moesten inbellen bij een internetprovider, met wat piepen en kraken van de modem ging je via provider naar het internet toe, waar je vaak moest wachten tot de website helemaal geladen was op je scherm.
Tegenwoordig vliegen we makkelijk van de ene website naar de andere website, zonder dat we lang hoeven te wachten. Vaak binnen een seconde staat de website al voor je klaar op je scherm. Al die veranderingen bracht ook met zich mee dat we steeds onze hardware moesten aanpassen, soms ging het zo snel, dat je binnen 1 of 2 jaar alweer aan andere modem nodig had. Want alles werd sneller.
De laatste tijd is dat wat rustiger geworden, de meeste gebruikers hebben tegenwoordig wel een modem/router staan die 1 GB-snelheid aankan. Maar is heel je netwerk thuis wel op orde? Want hoe sneller je internet, hoe sneller je hardware de data moet verwerken. Dus op tijd upgraden van hardware is dan noodzakelijk.
Met wel 2GB snelheid het internet op…
Een lokkertje, dat is wat één van de nieuwe spelers op de internet markt nu doet. Waar grote spelers als KPN en Ziggo hun Gigabit netwerk (1Gb) uitrollen en aanbieden, komt een nieuwe speler als Delta met een 2Gb netwerk.
Dus nog sneller mijn bestanden binnen? Dat zou je dan denken ja, maar is je interne netwerk in huis er op voorbereid?
Laat ik een voorbeeld nemen van een snelweg. Drie banen asfalt waar je 130 km/u mag rijden. Maar deze drie banen gaan over naar 2 banen asfalt, waar je nu maar 80 km/u mag rijden. Als je er alleen rijd is er niets aan de hand, maar nu zitten we in het spits uur en dan weet je meteen wat er gaat gebeuren. Yep, file!
Dat kan dus ook met je internetverbinding gaan gebeuren als je 2Gb snelheid hebt en deze aankomt in je thuisnetwerk waar je switchboxen hebt staan die maar maximaal 1Gb aankunnen. Het loopt meteen vertraging op, het kan dus averechts gaan werken en dat je internetsnelheid omlaag gaat. Dat je niet meer die 2Gb snelheid kan behalen.
Maar waarom hebben we 2Gb snelheid nodig? Is 1Gb snelheid dan al niet genoeg? Jazeker wel, in de meeste huishoudens zou een snelheid van 500Mb al voldoende zijn, misschien zelfs nog wat lager. Het is net wat je doet op het internet…
Op elkaar afstemmen
Veel gebruikers zitten vaak te streamen en om de kosten te drukken hebben ze bij hun streamingsdienst niet het hoogste pakket gepakt, dus maximaal haal je dan HD-films en/of -series binnen. Dat zal geen zware belasting zijn als je bijvoorbeeld een 100Mb internetverbinding hebt. Het streamen van een HD-film/serie heb je een minimale snelheid van 5 Mb/s nodig. Dus nog voldoende over voor andere verbindingen met het internet.
Ga je nu Ultra HD 4K zitten streamen? Dan gaat het verbruik ineens flink omhoog en slurp je zeker rond de 8Gb per uur naar binnen en ga je dat met meerdere tegelijk doen, dan zou 500Mb zeker niet verkeerd zijn of als je echt ruime capaciteit wil naar een 1Gb verbinding moeten gaan. Maar de meeste filmliefhebbers hebben aan 500Mb mee dan genoeg, je zou theoretisch dan 500Mb/s kunnen binnen halen, wat dan ca. 30.000Mb (30Gb) per minuut is, dus 1.800.000Mb per uur, wat dan ongeveer 1,8Tb (Terabyte) aan data zou zijn, als je continue met 500Mb snelheid bestanden binnen zou halen.
Wat? Hoeveel???
Dat is best veel, maar we halen die snelheid niet continue, verre van dat. Je bent van veel factoren afhankelijk, zoals bijvoorbeeld de upload snelheid van de server waar jij de data vandaan gaat halen. Maar ook je eigen netwerk en je laptop/computer waarmee je bestanden zou gaan downloaden.
Sommige mensen hebben nog een oudere laptop/computer, waar een netwerkkaart van 10/100 in zit, waar je dus maar een maximale downloadsnelheid van 100Mb mee kan halen. Dus wat zou je dan aan een 2Gb internetsnelheid hebben?
Ja, je bandbreedte is groot, dus je kan heel veel tegelijk doen. Maar als je switchbox en/of router niet hoger komt dan 1Gb, dan ga je nooit, maar dan ook nooit die snelheid van 2Gb aantikken. Dus gooi je veel geld over de balk.
Uploaden wordt steeds belangrijker
Waar de meeste gebruikers niet bij stil staan, is dat de upload snelheid steeds belangrijker gaat worden, we zijn onze apparaten de hele dag aan het laten synchroniseren, onze bestanden en foto’s in de Cloud aan het zetten. Ook als je thuis voor je werkgever zit te werken, kan dit flinke impact hebben op de upload naar de servers van je bedrijf.
Ik zelf ben vaak bezig met hele grote bestanden en deze maand juli 2023 heb ik echt extreem met grote bestanden zitten werken. De Gb’s vlogen dan ook door mijn glasvezelverbinding van XS4ALL heen (tegenwoordig onderdeel van KPN). Nog nooit had ik zoveel Gb’s verbruikt op mijn internet. Deze maand, met nog een paar dagen te gaan, heb ik als 2,55Tb data verbruikt en zoals je in de onderstaande screenshot kan zien heb ik deze keer extreem veel aan data verzonden, 1,33Tb

Dus ben ik wel blij met mijn glasvezelverbinding van 1Gb, waar ik zowel een download als upload van 1Gb heb. Bij providers als Ziggo is de upload vele malen lager, want bij een 100Mb download krijg je maar 30Mb upload snelheid. Daar zou ik dus absoluut niet genoeg aan hebben als ik voor mijn werk met die grote bestanden ga werken. Dan zou ik alleen maar zitten wachten.
Voor de meeste gebruikers zal het genoeg zijn, maar bij de stabiele glasvezelverbinding heb je dezelfde upload als download snelheden ter beschikking.
Vaste verbinding altijd stabieler
Je hoort het wel eens, mensen die klagen over hun streamingsdienst. Klachten als dat het staat te bufferen en niet vlot doorloopt. Vaak zijn dit wel mensen die hun TV via de Wi-Fi hebben verbonden, vaak dan ook nog eens geen goede apparatuur hebben, dus de Wi-Fi hartstikke onstabiel is. Ja, dan gaat een apparaat staan bufferen, omdat de vraag dan groter is dan het aanbod. Men klaagt dan onterecht over hun streamingsdienst, omdat ze hun eigen zaakjes niet goed hebben geregeld.
De beste en meest stabiele manier is om een goede kwaliteit datakabel tussen de router/switchbox en de TV te leggen. Stabieler dan dat gaat het niet worden. Wi-Fi is best leuk voor mobiele apparaten, maar voor groot verbruikers blijft een goede datakabel toch wel de beste oplossing.
Wil je geen kabels leggen, tja, dan moet je zorgen dat je hardware op en top is. Zorg dan minimaal voor een Wi-Fi apparaat met IEEE 802.11ac (WiFi 5) verbinding en een MESH-netwerk voor je Wi-Fi. De meeste nieuwe apparaten als SmartTV’s kunnen Wi-Fi 5 aan.
Maar het beste is en blijft een stabiele koperverbinding (datakabel)
Eerst goed bekijken…
Dus voor je wil gaan overstappen naar supersnel internet, is het verstandig om eerst je netwerk en hardware eens te bekijken of alles ook up-to-date is. Kan je netwerk en hardware wel die hogere snelheden aan? Dan vooral kijken naar de router en switchboxen die je eventueel in je huis hebt staan.
Als het goed is zal je provider je wel een modem/router geven die je internetsnelheid aan kan. Maar bedenk ook dat je altijd een vrije modemkeuze hebt, waarbij je dan zelf wel verantwoordelijk bent voor installatie en onderhoud. Wil je die verantwoordelijkheid niet? Dan is het verstandiger dat je de modem/router van je provider pakt, die er dan wel voor moet zorgen dat er steeds nieuwe firmware wordt aangeboden voor je modem/router, zodat je verbinding veilig blijft.
Maar laat je niet te snel verleiden door supersnel internet. Kijk eerst of je het echt nodig hebt. Als je er even voor gaat zitten, heb je al snel gevonden welke snelheid het beste bij jou past. verstandig is dan om te kijken op onafhankelijke websites en niet bij de providers. Want providers geven je toch wel eerder een advies wat beter bij hen past qua inkomsten, dan hetgeen het beste bij jouw internetverbruik past.
En weet je? Upgraden kan altijd nog als het pakket te klein blijkt te zijn….
Ik speel geen internet games.
Ik kijk geen films online.
Feitelijk ben ik maar een kleine prutser op het internet.
Glasvezel, of andere hulpmiddelen voor meer internet snelheid laat ik dus echt aan mij voorbij gaan.
Al is het maar om heel zuinig te zijn met mijn uitgaven.
Stille groet,