Rackets bespannen of tuning van rackets?

bespannen

De laatste tijd gaat er zo nu en dan de term tuning van badmintonrackets, welke de verbeterde versie zou moeten zijn van het rackets bespannen. Maar wat is nu tuning van rackets en wat zijn de verschillen?

Als jij de bespanning van je badmintonracket kapot slaat, zal een bespanner je racket weer kunnen voorzien van een nieuwe bespanning. Dit doet hij/zij met behulp van een bespanmachine. Jij geeft de gewenste kilo’s op wat je graag in je racket zou willen hebben. We nemen als voorbeeld 10KG (10 kilogram)

De bespanner in kwestie weet nu dat hij/zijn je snaren met 10KG moet aantrekken. Dit zal hij/zij dan doen d.m.v. de lengte snaren op 9KG aan te trekken (één voor één en niet meerdere tegelijk). Als deze gereed zijn, zullen de breedte snaren met 10KG worden aangetrokken. De lengte snaren zullen hierdoor ook strakker komen te staan.

Nu is in de loop der jaren de methode om rackets te kunnen bespannen flink veranderd. Terwijl vroeger een bespanner met het badmintonracket tussen zijn knieën zat en op gevoel de snaren met de hand aantrok, zijn er vandaag de dag moderne elektronische bespanmachines die elke snaar exact op dezelfde ingestelde kracht aantrekken.

Het bespannen van een badmintonracket

Tuning van een badmintonracket

Wat is dan nu tuning? Men spreekt over tuning als men bespant op kg/cm². Dus meet men na het bespannen de druk op een vierkante centimeter. Maar hoe komt men nu op de waarde van een vierkante centimeter?

Eigenlijk doet men dan niet meer dan hetzelfde als je een racket op reguliere wijze bespant. Je trekt de lengte en breedte snaren op een bepaalde kracht aan. Dus bijvoorbeeld de lengte snaar op 9KG en de breedte snaar op 10KG.

Maar wat doe je nu werkelijk anders met het regulier bespannen van een racket, dan dat je op hardheid bespant? Eigenlijk doe je qua handeling niets anders. Alleen controleer je achteraf de hardheid van de bespanning. Maar is dat nu werkelijk nodig, om je verrichte werk achteraf te controleren?

Maar hoe bepaal je vooraf de hardheid (kg/cm²)? Want er zijn zoveel soorten snaren te krijgen. Je hebt bijvoorbeeld soepele snaren en stugge snaren, snaren die hard aanvoelen. Elke snaar zal anders uitrekken als je deze aantrekt met dezelfde kracht. Tevens heeft de temperatuur ook grote invloed op je snaren. Bij warm weer rekt een snaar verder uit dan bij koud weer. Bij koud weer voelt een bespanning ook altijd harder aan, dan als het warm is.

Dus zul je vooraf een hele lijst moeten opstellen met de waardes van de trekkracht per snaar om een bepaalde hardheid te kunnen krijgen, welke afhankelijk zal zijn van de temperatuur. Dit dien je dan te doen bij elke type snaar waarmee je bespant. Want zoals eerder gezegd, heeft elk type snaar andere eigenschappen.

Dus stel dat dit allemaal is geregeld, dat je een hele lijst hebt gemaakt met hoeveel kracht je alle type snaren dient aan te trekken om een bepaalde hardheid te krijgen. Maar wat nou als bij controle de hardheid afwijkt? Dus dat je bijvoorbeeld 24,5 kg/cm² hebt i.p.v. de gevraagde 25 kg/cm². Knip je dan de bespanning eruit en ga je opnieuw beginnen?

Ik heb deze vraag eens een keer gesteld aan een bespanner die op hardheid bespande. Ik kreeg het volgende antwoord:

Nee, natuurlijk knip in de snaren er dan niet uit. Op hardheid bespannen is een benadering van de gewenste kg/cm². Je kan nooit exact op de juiste waarde uitkomen.

Al met al zal er nagenoeg geen verschil zitten tussen het regulier bespannen en het bespannen op hardheid van een badmintonracket. Op allebei de manieren trek je snaren aan met een bepaalde kracht. Het grootste verschil is dat men bij het op hardheid bespannen achteraf controleert of de hardheid correct is. We kunnen dus eigenlijk wel het volgende concluderen dat als bij een bepaalde hardheid de lengte snaar met 9KG en de breedte snaar met 10KG moet worden aangetrokken, men exact hetzelfde doet als dat men voor een speler op 10KG bespant. Beide doen dan exact hetzelfde, alleen controleert de persoon die op hardheid bespant nog even of dat gelukt is.

Maar wat als de kg/cm² niet correct is?? Knip je het er dan uit of laat je het zitten? Als je het laat zitten, wat heeft de controle dan nog voor nut?

2 thoughts on “Rackets bespannen of tuning van rackets?”

  1. Duidelijke uitleg. Tja en dan vraag je je af of inderdaad die controle nog nodig, als je beide toch hetzelfde doet.

  2. Als ik je verhaal zo lees en de wijze waarop er wordt bespannen hetzelfde is, dan is inderdaad de vraag waarom je de hardheid dan wil meten. Ook duidelijk in je verhaal dat elke snaar verschilt in hardheid/soepelheid. Een soft-feeling snaar zal een minder hardheid hebben dan een hard-feeling, althans dat zegt mijn gevoel.

    Ik zie het voordeel dus niet in op hardheid bespannen. Als je bespanmachine goed is gekalibreerd, dan zal je nagenoeg altijd dezelfde kwaliteit afleveren.

Geef een reactie