Het digitale tijdperk gaat snel, de ontwikkelen gaan hard en dat merk ik ook in mijn werk. Steeds meer werkzaamheden worden digitaal uitgevoerd, waardoor we in de bouw- en installatiewereld steeds sneller gaan bouwen. Papierloos werken is de toekomst.

Ik weet het nog goed, dat ik op 14 augustus 1989 als 18-jarig ventje op mijn Puch Maxi-S naar Oisterwijk reed, om daar mijn contract te tekenen als leerling-elektromonteur bij GTI Installatietechniek. Het was best spannend, want het was mijn eerste echte baan waar ik 40 uur per week zou gaan werken.

Natuurlijk al wat werkervaring opgedaan in het magazijn en op de groente-afdeling bij een supermarkt, maar dit was toch heel iets anders. De start een nieuw tijdperk, de start van leren en ontwikkelen.

Wat een verschil met 31 jaar geleden

Nadat ik mijn contract had getekend, kreeg ik een overall en een volle gereedschapskist, waarmee ik mij die zelfde dag nog moest gaan melden in Oirschot. Mijn eerste dag bij de unitbouw van De Meeuw voor GTI. Als broekie tussen de ervaren monteurs. En daar begon mijn loopbaan bij dit mooie bedrijf, waar ik nog steeds werk en nu inmiddels ENGIE heet.

En nu, ruim 31 jaar nadat ik mijn contract heb getekend bij GTI en je dan even over je schouder terug in de tijd kijkt, dan is er veel verandert. Ja, ik zit na 31 jaar dan wel in een heel andere functie als dat ik ben gestart, maar dat staat los van de snelheid dat alles is verandert.

Waar ik vroeger nog met grote A0-tekeningen over de bouw liep, zit ik tegenwoordig achter mijn laptop digitaal tekeningen te bekijken, ik loop al digitaal door het pand heen en bekijk de installaties al, voordat er al een echt gebouw is gerealiseerd.

Andere rol binnen het bedrijf

Door de jaren heen heb ik meerdere functies mogen uitoefenen binnen het bedrijf, door hard werken mijn eigen opgewerkt van leerling monteur naar Chef-monteur op de bouw. Uiteindelijk is er een andere deur opengegaan en ben ik op kantoor terecht gekomen als werkvoorbereider. Ook daar weer hard gewerkt, waardoor ik nu vaak als Senior Werkvoorbereider / projectbegeleider op de projecten wordt ingezet.

Maar daarnaast heb ik ook de mogelijkheid gekregen om mee te kunnen en mogen denken voor verdere implementatie van het BIM-traject binnen onze organisatie. Het opzetten en uitrollen van digitale pakketten, zodat we steeds dichter bij de visie komen om papierloos te kunnen gaan werken.

Binnen onze landelijke organisatie van ENGIE, mag ik meedenken aan het landelijke DMS (Document Management System) en het opzetten van projectgerichte digitale platformen als docstream en Dalux.

Ik vind het geweldig mooi dat ik met input van mijn collega’s digitale pakketten mag opbouwen, waarmee ons werk nog makkelijker gaat, communicatie sneller gaat dan ooit te voren. Met één druk op de knop heeft de monteur op de bouwlocatie de laatste versie van bijvoorbeeld een tekening op zijn tablet staan.

Digitale opmerkingen maken, waardoor e-mail al bijna niet meer gebruikt wordt. En sinds dat ook wij als ENGIE het mooie pakket van Microsoft 365® in huis hebben, werkt het fantastisch om digitaal met elkaar te werken, via Teams, word, excel en ga zo maar door. Geen e-mails meer sturen, maar direct in het document opmerkingen en aanvullingen maken.

Samen in de cloud werken, samen in één documenten kunnen werken en het ook weer makkelijk terug kunnen vinden.

Dichtbij het papierloos werken

En doordat we steeds deze mooie ontwikkelingen als bedrijf maken, zitten we steeds dichterbij bij het moment dat we echt papierloos aan het werk zijn, zowel op kantoor als op de bouwlocatie.

Natuurlijk is het digitaal en papierloos werken op kantoor makkelijker haalbaar dan op de bouwlocatie, maar eens gaat het ook lukken dat de monteurs op locatie helemaal geen A0-tekeningen op papier meer bij hebben als ze aan het werk zijn.

3D-model van technische installaties
3D-model van technische installaties

Zo hebben wij als ENGIE de keuze gemaakt om Dalux in te zetten om de tekeningen en 3D-model snel op de bouwplaats beschikbaar te maken. Het pakket van Dalux is zo licht, dat je zelfs op je smartphone de tekeningen en modellen kan bekijken. Hoe simpel is dat?

Natuurlijk werkt een tablet net wat beter, iets meer schermgrote om alles goed te kunnen bekijken. Maar hoe fijn is het dat je niet continue met zo’n tablet op zak hoeft te lopen?

Ik heb een mooi beroep

“Hadden we dat maar in mijn tijd, toen ik op de bouw liep”, denk ik wel eens. Maar ook monteur zijn in mijn tijd was mooi en had ook zo zijn charmes. Ik zeg wel eerlijk, af en toe mis ik het nog wel hoor, het echt bezig zijn met je handen en van niets iets maken. Het opbouwen van een technische installatie en met trots je installatie achterlaten en door naar het volgende project.

Maar ook nu heb ik een mooi en veelzijdig beroep. Als Sr.Werkvoorbereider/projectbegeleider ziet je dag er nooit hetzelfde uit. Je bent de spil in het project, de koppeling tussen diverse andere functie in je projectteam. Het veelzijdigste beroep binnen ons bedrijf, omdat je van alle afdelingen wel iets moet kennen.

Je bent planner, besteller, calculator, engineer, documentbeheerder, en ga zo maar door. Je moet de juiste mensen kunnen aansturen, je materiaalkennis moet op orde zijn, financiële kennis hebben om je project financieel onder controle te houden en ga zo nog maar even door.

En naast mijn werkelijke functie heb ik dan nog heel veel nevenfuncties, zoals de digitale pakketten opzetten en verder uitwerken. De weg steeds verder en beter maken naar het digitaal werken. Want in mijn visie, in mijn droom, is papierloos werken echt de toekomst.

Het kost best wat energie

En waarom is mijn beroep dan zo mooi? Omdat ik mensen kan helpen, ze kan uitleggen en laten zien dat we naar deze toekomst toe kunnen en dat het hen helpt om hun werk makkelijker te maken. Ik maak er mensen blij mee, al heb je ook mensen die het nut er niet van inzien, die moeite hebben met veranderingen.

Mensen die beren op de weg zien en altijd opzoek zijn naar de negatieve kanten van hetgeen je ze aanbied. Oogkleppen op hebben en hun eigen gang willen gaan. Ja, dat kost best wat energie om die mensen dan juist ook op het pad te krijgen waar jij al een tijdje op aan het wandelen bent.

En dat maakt het juist dan toch leuk, die mensen meenemen in de beleving, ze te laten proeven en voelen dat het hen kan helpen, dat ze echt gaan voelen en zien dat het hen echt helpt. En uiteindelijk krijg je ook die mensen mee op jou pad om dan samen verder te wandelen en samen verder te ontwikkelen om de toekomstvisie te halen, het papierloos werken binnen ons bedrijf….

One Reply to “Papierloos werken is de toekomst”

  1. Jij hebt een druk baantje volgens mij. Maar wel mooi dat je zoveel mooie dingen doet met passie.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.