Heel de wereld is op dit moment in de ban van het Corona virus, gebieden worden afgesloten en het RIVM is druk bezig om passende adviezen in Nederland uit te zetten en de verspreiding in kaart aan het brengen.

Voor de inwoners van Noord-Brabant is op dit moment door het RIVM het advies gegeven om thuis te blijven als je lichte klachten hebt van verkoudheid, hoesten en/of koorts. Ook ik val op dit moment onder deze categorie mensen en zal morgen eerst met mijn werkgever in overleg gaan hoe men met het advies van het RIVM omgaat.

Als werkgevers in Nood-Brabant het advies van het RIVM serieus nemen en gaan opvolgen, zullen veel werkplekken vanaf morgen heel erg leeg zijn. Ook ik zou dan thuis moeten werken. Voor mij is dat natuurlijk niet zo’n probleem, want kan thuis nagenoeg net zo goed op mijn laptop werken als dat ik op kantoor zit. Maar bijvoorbeeld bouwplaatsen en fabrieken zullen leeg worden en de productie van de werkzaamheden zal flink achteruit gaan.

Maar zijn we niet aan het doorslaan? Is het niet gewoon een andere vorm van een griepvirus? Ik weet het ook niet hè, maar het is wel een vraag die in mijn gedachte blijft spelen. Misschien is het wel net zo als bepaalde ziektes, zoals de mazelen of pfeiffer, dat als je het een keer hebt gehad dat je het dan niet meer kan krijgen. Dan zou het wellicht een idee zijn om het nu op te lopen, je kan het maar gehad hebben.

Niet echt het juiste advies van mij natuurlijk, want ik ben geen dokter of kenner. Maar men weet er nog zo weinig van, omdat het een compleet nieuw virus is. De tijd zal het ons vertellen of we na isoleren van het virus er vanaf komen of dat het over een tijdje zich weer de kop op steekt. Of wordt het dadelijk net zoals de normale griep? Even een corona-prik halen en je lichaam is wat beter bestand tegen dit virus….

Maar waarom moeten wij Brabanders nu dan binnen blijven als we de lichte klachten hebben? Staat dit niet haaks op het laten doorgaan van grote evenementen? Het risico daar is groter dat er mensen tussen lopen die het virus bij zich hebben, maar dat niet weten. Op tribunes van bijvoorbeeld een voetbal wedstrijd staat iedereen schouder aan schouder. Een klein hoestje zorgt er dan al snel voor dat mensen die tegen je aan staan besmet raken. Dus waarom deze in Noord-Brabant dan toch door laten gaan?

De eerste grote maatregelen binnen de sport zijn inmiddels al genomen. In Bahrein zal de Formule 1 wedstrijd verreden worden zonder publiek. Maar voor alsnog zijn er in Nederland géén maatregelen genomen, voor zo ver ik dat weet.

Maar als je er allemaal goed over nadenkt, zijn bepaalde adviezen wel vreemd. Neem nu het handenwassen! Ik moet met mijn vieze handen de deur naar het toilet openen, ik draai de kraan open met mijn vieze handen en was ze dan volgens de voorschriften. Daarna draai ik de kraan dicht. Juist, die knop die ik net met mijn vieze handen heb aangeraakt. Dan droog ik mijn handen af en verlaat de ruimte. Oja, die klink aan de deur heb ik net ook aangeraakt met mijn vieze handen. Opnieuw wassen maar weer?

En a.s. maandag gaan er weer een hoop kinderen naar de opvang, naar m.i. een van de grootste bak met bacteriën die er bestaat. Kinderen hebben het besef niet, steken van alles in hun mond en verspreiden snel virussen en bacteriën. Dus zouden ouders die nu de lichte klachten hebben vanaf morgen ook hun kinderen niet naar de opvang moeten brengen.

Of zou het dan beter zijn, zoals ik in de kop van dit artikel schrijf: Niet verkouden? Blijf dan thuis!

Tja, want er zijn genoeg mensen die verkouden zijn en gewoon over straat lopen of naar een druk bezochte plek gaan, zoals evenementen. Dan zoek je het toch maar niet op als je geen klachten hebt, zodat je ook niet kan oplopen?

Al met al, het houdt ons mensen weer goed bezig. De media staat er bol van en de social media brengt door onzin verhalen van bepaalde personen meer onrust dan rust. Laten we het met de dag bekijken en kijken hoe snel we er weer vanaf zijn. Ik heb begrepen dat in China de aantallen van besmetting al aan het teruglopen zijn. Of is dat een verkeerd beeld? Zijn ze misschien gestopt met tellen? Wie zal het ons zeggen.

Ik denk dat je moet doen wat je goed lijkt en neem adviezen in je gedachte mee. Bespreek deze goed in je omgeving en neem overdachte beslissingen. Samen er over praten vooral en niet meteen in paniek schieten. Kijken hoe je elkaar kan helpen i.p.v. panikeren.

4 Replies to “Niet verkouden? Blijf dan thuis!”

  1. Ik begrijp de onrust allemaal wel, het onbekende en toch ook wel de angst voor veel mensen. Ik ben er zelf niet zo bang voor, als ik het krijg dan zie ik wel wat er met mij gebeurd. Natuurlijk hou ik wat meer rekening met wat en hoe ik iets doe, maar ik ga niet in een glazen kooi leven.
    Maar dit moet ieder voor zichzelf bepalen, hoe men hier mee omgaat.

  2. Weet ook niet wat het beste is, ook wij hebben het er thuis over gehad en besloten om het ook maar niet op te zoeken.sommige zaken zullen toch door moeten gaan zoals boodschappen doen, wie weet hoeveel risico ik daar loop. Heeft degene voor me het virus bij zich iets vast gepakt en toch besloten het niet te nemen. Denk dat de angst voor het onbekende het grootste probleem is en ja er zijn veel mensen overleden door het Corona virus, dit ligt hoger bij de “gewone” griep. Wat me ook bevreemd is dat we niet te horen krijgen hoe het degene vergaat die het virus al hebben gehad, worden deze nog steeds bij de besmettingen opgeteld. Iedereen moet voor zich zelf beslissen wat het beste is en wens ze daarbij veel wijsheid toe.

    1. Dat ben ik wel met je eens inderdaad, dat we alleen de sterfgevallen krijgen te horen en niets meer krijgen te horen over degene die besmet waren of nog zijn. Hoe gaat het met die mensen? Hoe komen de uit de besmettingsperiode? Zijn ze dan helemaal weer de oude of hebben ze ergens nog na-ijlende klachten? Ik zou dat ook wel eens willen weten ja.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.