Als je ouder wordt, praat men vaak over vroeger en in mijn tijd. Zo herkenbaar! En ook ik doe dat met regelmaat, waar ik graag over de mooie tijd praat. Zo heb ik jaren geleden veel darts gespeeld en sinds kort mijn oude hobby weer opgepakt.

Mijn zoon had het er al een tijdje over als we darten van de PDC zaten te kijken, dat hij graag thuis ook zou willen darten. Zo nu en dan gooide hij wel eens een pijltje in de sportkantine van de sporthal waar hij vaak badminton speelt, maar hij zou zo graag ook thuis willen darten. Maar waar hang je zo’n bord op?

De huiskamer was zeker géén optie, net als buiten ook niet. De ideeën vlogen heen en weer, tot op een dag dat ik samen met mijn zoon alleen thuis was en we de mogelijkheden samen gingen bekijken om een dartcourt op mijn kantoortje te maken. De rolmaat erbij gepakt en met wat passen en meten hadden we een leuke plek gevonden.

Mijn dartbord

Van oude boekkast tot dartkast…

Al snel werd het gereedschap erbij gepakt en werd een oude bestaande simpele boekkast omgebouwd tot een echte dartkast met LED-verlichting, zodat we goed zicht zouden hebben op het dartbord. Eerst simpel gehouden, maar inmiddels de binnenkant van de kast bekleed met tapijttegels. We zijn er zelf enorm blij mee hoe we de dartkast hebben gebouwd.

Nieuwe materialen gekocht

Net voor we gestart waren met het ombouwen van de boekenkast, hadden we op internet rondgesnuffeld en een leuk dartbord gevonden, welke werd geleverd met twee setjes dartpijlen. Dat was een mooie set om mee te starten, vonden wij. Niet te duur, want we wisten niet of we het echt leuk zouden vinden…

Dus simpel beginnen, niet te veel kosten maken en dan later beslissen of je betere materialen zou willen aanschaffen. Later…Yep, paar dagen nadat ik weer gestart ben met darten, heb ik toch maar besloten om andere pijlen aan te schaffen, omdat ik het setje wat bij het dartbord niet al te prettig vond gooien. Dus heb ik maar een setje Winmau pijlen van 23 gram gekocht en daar nu al geen spijt van omdat ze zo lekker gooien.

Robin Hood met darten
Met de ene dartpijl in de flight gegooid van de dartpijl die al in het bord zat. Wat men blijkbaar een Robin Hood noemt.

Een paar dagen later ook maar meteen een leuke verzameling aan flights en shafts besteld, omdat ik al meerdere malen een Robin Hood had gegooid en daarmee de shafts aan ook meteen sloopt. En dat had ik vroeger ook met regelmaat en dat mij inderdaad destijds ook aardig wat flights en shafts koste.

Dus maar meteen wat op voorraad gelegd, zodat ik niet mis pak tijdens het darten.

Op zoek naar het oude niveau

En dan is het zoeken naar de juiste stand hoe je fijn staat, hoe je fijn je darts kan gooien. Op zoek naar ritme en nauwkeurigheid van je worpen, op zoek naar het oude niveau van vroeger. Want ik kon vroeger een aardig potje darten. Niet zo goed als de mannen/vrouwen die je ziet bij de PDC, maar een gemiddelde van 75 per drie pijlen kon ik toch wel aantikken.

Tot nu toe heb ik pas twee of drie legs voor elkaar gekregen om een 75+ gemiddelde neer te zetten. Maar veelal kom ik rond een gemiddelde van rond de uit. Dus het zit nog wel ergens in het systeem, om 75+ te gooien, maar verre van constant.

Maar ach, ben geen prof en doe het voor mijn plezier, maar nog wel steeds gedreven om ongeslagen te blijven hier thuis. Tot nu toe is dat nog steeds, maar mijn zoon begint ook steeds beter te gooien met zijn nieuwe dartpijlen. Dus ik moet gaan opletten….

En mijn vrouw begint zich ook in de strijd te mengen, ook die heeft nieuwe pijlen gekocht en is als eerste de strijd aangegaan met mijn zoon. Tegen mij gooit ze liever nog niet, ik ga wat te hard voor haar door de scores heen…

Dubbel 8 met darten
Van links naar rechts opgebouwd en uiteindelijk dan toch die dubbel 8 te pakken.

En net als bij vele darters is het dubbelen soms de factor waardoor mijn gemiddelde in elkaar klapt. Gewoon niet kunnen finishen. Vaak door missen van de dubbels dat ik uiteindelijk toch weer op die dubbel één uit kom. En die blijf ik altijd lastig vinden. Maar merk wel dat gaande weg de dubbels steeds vlotter gaan lopen. Dus ik kom er wel!

Ik ben tenslotte pas weer een weekje of vier bezig, dus moet nog niet te veel verwachten.

Betere materialen in de toekomst

En omdat je veel gooit, kom je er ook wel achter dat het gekochte dartbord van wat mindere kwaliteit is. Het KOTO-bord is zeker niet slecht, maar de 20 is al aardig aan het slijten door het vele gooien op de 20 om die tripples proberen te pakken, op jacht naar de 180!

Ik heb er al twee gegooid, al twee 180’s. Dus nog ver weg van een record. Maar je ziet dan al aan het bord dat er flink op de 20 is gegooid in een paar weken. Maar het bord kan je ook draaien, even de ring met cijfers weer goed zetten en je hebt een nieuwe 20 boven in het midden van je bord.

Maar het volgende dartbord gaat zeker wel een Winmau bord worden. Dat vond ik vroeger al één van de beste borden en wat ik heb gehoord en gelezen, zijn de Winmau borden nog steeds van de beste kwaliteit. Maar eerst dit bord nog verder naar de klote gooien, voor we iets nieuws gaan aanschaffen.

Dart-shafts
Na vier weken gooien al aardig wat shafts gesloopt door een Robin Hood gooien.

Het blijft een leuke hobby en kom er lekker mee tot rust. Lekker wat pijltjes gooien, en kijken of je steeds nauwkeuriger kan. En dan, als het zo ver is, dan even inschrijven voor het WK bij de PDC

Of zal ik eerst maar beginnen met de WK in het café hier om de hoek? Een Wijk Kampioenschap pakken zou al mooi zijn als prestatie hier in de wijk waar ik woon….en dan? Hahaha, ik zie het wel! Ik heb er plezier in, dat is het belangrijkste…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.