In oude huizen zie je het nog steeds, een meterkast waarin een groepenkast hangt waar de verdelingen worden gemaakt betreft de stroomvoorzieningen in het huis. In bepaalde gevallen hangt er nog een gasmeter, maar verder zie je weinig in deze kast zitten. Maar in de nieuwere huizen zie je dat deze ruimte al een stuk voller hangt met diverse apparaten. Waarbij eigenlijk de naam meterkast al niet echt meer de juiste benaming is.

In sommige gevallen zat er in de meterkast ook nog een ISRA-punt. ISRA staat voor Infrastructuur Randapparatuur, welke was bedoelt voor de binnenkomst van je telefoonlijn en vanaf dat punt verder het huis in ging. En verder was je meterkast toch wel leeg. Voor je televisie had je een CAI-aansluiting, welke vaak dicht tegen de straat in je woonkamer werd gemonteerd en direct vanuit straat de kabel de einddoos in ging. Op zolder had je vaak nog een CV-ketel staan en in de keuken hing een geiser voor je warme water in huis. Dan had je zo’n beetje wel alle technische apparatuur in huis gehad. Oja, nog de watermeter, die vaak onder de putdeksel bij de voordeur gemonteerd was.

Dat is tegenwoordig wel anders en veel mensen hebben dan ook problemen om alles nog in deze meterkast te monteren. Want als we bijvoorbeeld in de nieuwere huizen kijkt, waarbij ik mijn eigen huis even als voorbeeld neem en wij niet beschikken over een gasaansluiting, zie je dat die “meterkast” eigenlijk al veel voller zit. Naast een groepenkast voor de stroomverdeling in mijn huis, zit er de watermeter, de stadsverwarming en doorstroomapparaat voor mijn warmwater in huis. Daarnaast nog een ISRA- en een SOP-punt. Het SOP-punt is een Signaal Overname Punt voor mijn CAI-aansluiting, ook wel het abonnee overnamepunt (AOP) genoemd van je kabelmaatschappij.

BRON Foto: https://www.internetvergelijk.nl/

Daarnaast is een aantal jaren geleden ook nog een glasvezelkabel binnengebracht voor het internet en ik heb nog een alarmcentrale gemonteerd. Natuurlijk nog wat WCD’s (wandcontactdozen welke in de volksmond stopcontacten worden genoemd) om het een en ander in de meterkast van stroom te voorzien en dan nog een klein schakelkastje voor het schakelen van mijn buitenverlichting, welke wordt aangestuurd met een lichtsensor en tijdschakeling (met wat relais erbij). En ik kan je zeggen dat mijn “meterkast” dan toch wel aardig vol hangt.

Voor mijn internet heb ik overigens vanaf de glasvezelmodem, die op de glasvezelkabel is afgemonteerd, een UTP-kabel (Cat.6) naar mijn router (FritzBox) gelegd die onder de trap in de huiskamer is gemonteerd, zodat ik een betere Wi-Fi in huis heb. En omdat ik veel via UTP-kabels heb aangesloten, heb ik de router ook nog eens uitgebreid met een flinke switchbox (32-poorts), die mijn datanetwerk door het huis verdeelt. Anders had ik dit alles ook nog in mijn meterkast moeten monteren.

Architecten denken te klein

Maar weer even terug naar de meterkast, welke vaak een klein hokje is in je huis en waar hedendaags steeds meer in gemonteerd moet gaan worden. Ik heb zelf nog geen elektrische auto en geen zonnepanelen. Als ik dat ook nog zou hebben, dan zou ik echt niet weten waar ik al deze apparatuur zou moeten gaan plaatsen.

Maar waarom denken Architecten zo klein als het gaat om een technische ruimte? En laten we eerlijk zijn, een meterkast kunnen we het hedendaags echt niet meer noemen, het is een hok vol met techniek, dus is Technische Ruimte een betere benaming.

Architecten vinden het maar een hokje, een doorn in het oog van hun ontwerp. Dus proberen ze dit zo klein mogelijk te houden en frotten het maar ergens in een hoekje in de gang van je huis. Maar naar m.i. hebben ze niet het benul wat er tegenwoordig allemaal in dat kleine hokje gemonteerd moet worden. En niet alleen de architecten “frotten” met deze ruimte, want bewoners “frotten” er vervolgens hun spullen in. Vaak zie je een modem/router aan een UTP-kabel hangen welke dan hangt aan een verdeelblok (verlengstekkerdoos) die ergens in een stopcontact geplugd zit, waarvan men het dan vaak raar vind dat die modem/router het op een gegeven moment het niet meer doet, dat er zoveel storingen zijn. Ik denk wel voor veel mensen nu een heel herkenbare situatie.

Maar omdat de architecten daar geen rekening mee houden bij hun ontwerp van je technische ruimte, krijg je het er vaak gewoon niet meer in. Met het gevold dat je op de raarste plekken in huis, schuur of garage apparatuur ziet hangen. vaak ook op plekken die niet brandveilig zijn, want daar kijkt die huisinstallateur niet na, zolang deze zijn apparatuur maar kwijt kan.

BRON Foto: https://www.vakantieweblog.eu/

Rommel in de meterkast

Het is niet echt een vreemd beeld, dat er bij vele de meterkast volstaat met rommel, slecht aangesloten apparatuur, waardoor het brandgevaar steeds groter wordt.

BRON Foto: https://www.vakantieweblog.eu

En dan krijg je ineens een leasebak van je werkgever, die je ook nog verplicht om elektrisch te gaan rijden, dus een laadpaal voor de deur is een must. Oja, nog even verder denken en we willen ook nog zonnepanelen. Waar laten we dat allemaal? Weer verspreid door het huis of juist alles in één ruimte laten monteren?

Dus eigenlijk zou zo’n technische ruimte in je huis veel groter moeten zijn. Maar ook huiseigenaren zien dit vaak als nutteloos hok, die alleen maar ruimte in beslag neemt. Het gekke is vaak wel dat men een smart-installatie wil, zoals verlichting en de verwarming op afstand bedienen, en dan niet beseffen wat voor techniek hier dan achter hangt die ruimte in beslag neemt.

Ja, je kan heel veel in de Cloud zetten, mogelijkheden genoeg, waarbij je dan alles uit handen geeft. terwijl je juist ook veel in je eigen huis kan inrichten met compacte apparatuur, bijvoorbeeld een NAS die je als server kan inzetten voor je CCTV (camerabewaking), aansturing van je smartverlichting en noem zo maar op. Maar dan heb je wel ruimte nodig in je huis om dit soort oplossingen netjes te kunnen inrichten. En die ruimte is er vaak gewoon niet, zeker niet in een standaard rijtjeshuis…….

2 Replies to “Meterkast of technische ruimte?”

  1. Ze worden niet voor niets ‘kasten’ genoemd.
    Bij mij hangt naast de gas- en elektriciteitsmeter een apparaat voor zonnepanelen en een voor vloerverwarming in de wc, bomvol.
    En dan zit het water er niet eens. En de cvketel niet.

  2. Een iets kleiner formaat van dergelijke kasten ken ik wel nog… Ja meer op internet, elektriciteit enz. maar er komen altijd meer dingen bij kijken die je toch kwijt moet en in België is de trend om kleiner te gaan wonen. Ook zo met vuilnisbakken, een GFT, een gewone vuilnisbak, ééntje voor het papier. Waar raak je ze kwijt? Op terras? ook geen zicht en stinken soms…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.