Ik ben nu vanaf ca. maart 2020 bezig met deze vernieuwde website, welke ik grotendeels vul met blogs. Gewoon leuke berichten schrijven over mij en mijn leventje. Natuurlijk lees ik ook andere blogs, waar ik de laatste tijd veel berichten voorbij zie komen van linkruilen en gastbloggers. Maar of dat nu iets is voor mij?

Het is natuurlijk leuk dat je veel bezoekers krijgt op je eigen website, dat mensen interesse hebben in je blogs die je schrijft en ik mag nog niet klagen over het aantal. Vanaf maart dit jaar heb ik ruim 12.000 lezers op mijn website gehad. Niet slecht voor een amateur, al zegt ik het zelf. Topartikelen op mijn website zijn op dit moment zijn de berichten over of ze ons voor de gek houden over het hele gedoe met de Corona en een onzin verhaal over dat er crisis in de Efteling door de corona.

Zelf vind ik het bij elkaar verzonnen bericht over de Crisis in de Efteling wel de leukste. Gewoon lekker wegschrijven in de corona-tijd, iets wat gewoon in je opkomt en dat schrijven. Leuke zelfgemaakte foto’s erbij en publiceren. En blijkbaar vinden mijn bezoekers dat soort berichten wel leuk.

Gastbloggers op je website?

Het echte nut van gastbloggers zie ik niet echt zitten, maar kan het dan ook helemaal verkeerd zien. Want als andere bloggers op mijn website gaan schrijven, dan is het niet meer mijn website, niet meer mijn eigen vorm van schrijven. En dat vind ik nu juist leuk, dat het mijn berichten zijn die de bezoekers naar mijn website toe trekken.

Dus het echte doel van gastbloggers heb ik dan ook niet echt voor ogen. Is het alleen om nog meer bezoekers naar je website te halen? Maar is je website dan nog wel zo uniek?

En wat laat je toe voor je gastbloggers? Mogen ze schrijven wat ze willen of moeten ze voldoen aan bepaalde eisen? Lijkt mij lastig om daarover te beslissen wat je ze wel en niet mag laten schrijven.

Is het dan echt en alleen om het aantal bezoekers te verhogen op je website om daarmee meer inkomsten te generen?

Inkomsten via advertenties op je website

Ja, ik heb dat ook geprobeerd, via Google AdSense advertenties tonen op je website. Volgens mij valt dit onder de vorm “Affiliate Marketing“. Ik dacht “leuk!”, maar al snel heb ik er weer afscheid van genomen. Ik vond het storend, dat er te pas en te onpas overal advertenties tussen je berichten kwamen te staan. Het las niet fijn meer.

Tevens werd ik al snel geblokkeerd door Google AdSense. Ik was namelijk mijn template aan het wijzigen, mijn website anders aan het indelen en daardoor keek ik teveel op mijn eigen website in een hele korte tijd. En BAM! Ik was voor 30 dagen geblokkeerd.

Ik snap dat natuurlijk wel, anders kun je lekker de hele dag op ads gaan zitten klikken en zo je portemonnee vullen. Maar blijkbaar registreerde Google ook als ik via “voorbeeld tonen” ook mijn kliks en werd ik al snel geblokkeerd vanwege onrechtmatig verkeer.

Dus heb er maar snel afscheid van genomen. De enige advertenties die nu zichtbaar zijn, is reclame voor mijn eigen bedrijfje. Tja, beetje reclame maken voor je eigen bedrijfje is natuurlijk mooi meegenomen. En het is niet zo opvallend, niet tussen mijn teksten steeds van die vervelende advertenties. Ik denk dat mensen dat op een gegeven moment irritant gaan vinden en juist daardoor wegblijven van je website.

En helaas zie je het steeds vaker, blogs en websites waar je platgegooid wordt met irritante advertenties. Daarvoor heb ik toch geen websites gemaakt, om mijn bezoekers te irriteren met advertenties van Google AdSense, die negen van de tien keer volgestopt zitten met tracking-cookies. Zodat Google beter kunnen bijhouden wie wat bekijkt.

Linkruilen met andere websites

Ik bouw al heel wat jaartjes websites voor mijzelf, waar ik ooit ben begonnen in HTML te bouwen. Simpele scripts in makkelijke codes. Daarna overgestapt naar Joomla en nu dan uiteindelijk in WordPress deze website neergezet.

Al vanaf de eerste websites bouwde links naar andere websites, in de vorm van linkruil. Je had een lijstje ergens aan de zijkant van je website, met mensen/websites waar je een linkruil mee had. Dat was leuk en je kreeg daardoor inderdaad wat meer bezoekers.

Maar nu vind ik dat niet echt meer iets voor op je website, een lijstje met namen van websites die doorverwijzen naar andere websites. De enige die ik zo heb neergezet, zijn de twee websites van mijn kinderen, zodat mijn zoon en dochter wat meer bezoekers krijgen op hun websites.

Maar hoe pakken de meeste dat tegenwoordig aan? Want zoekmachines als Google zijn daar niet zo’n liefhebber van, lijstjes met URL’s naar andere websites. Daar blijk je dan weer negatief effect van te hebben. Hoe gaat men tegenwoordig om met linkruil?

Ik vind het op zich zeker leuk om met bevriende websites/bloggers een linkruil te doen, als het een toegevoegde waarde heeft voor beide. Maar je moet dat blijkbaar toch steeds slimmer aanpakken. Daarom heb ik bijvoorbeeld de plug-in Yoast SEO aan de achtergrond van mijn website gekoppeld, die tips geeft wat je wel en niet moet doen in je berichten, zoals dat ik de titel “Linkruilen en gastbloggers” vaker moet gebruiken in mijn bericht, dat blijkt o.a. Google dan weer beter te vinden, waardoor je hoger in de zoekresultaten komt.

Hoe langer je het bericht maakt, hoe vaker ik dan “Linkruilen en gastbloggers” moet schrijven om aan het juiste aantal te komen, wat zoekmachines als pluspunt vinden. En dat vind ik als amateurschrijver niet altijd makkelijk, om aan die voorwaardes te voldoen.

Maar goed, ik schrijf hoe ik wil, of zoekmachines als Google dat nu leuk vinden of niet.

Reviews over artikelen schrijven

Ook zie je steeds meer bloggers berichten schrijven (reviews) over bepaalde artikelen die ze mogen testen en na een goede review mogen houden. Dit noemt men dan een barterdeal.

Als blogger heb je een vaste lezersgroep. En of dat nu een grote of een kleine groep is, dat maakt niet uit. Het maakt je interessant voor bedrijven om een bepaald product of een bepaalde dienst te promoten, vaak in de vorm van een barterdeal. Oftewel met een gesloten beurs, schrijven in ruil voor een fysiek product.

De meeste die ik dan wel voorbij zie komen zijn de uiterlijke verzorging voor de dames. Cosmeticabedrijven willen daar zeker wel aan meewerken, als je een goed bezochte blog hebt.

Nu wordt mijn blog redelijk goed bezocht, vind ik zelf, maar het is geen top-blog. En ik zie mijzelf niet echt cosmetica-artikelen testen. Dat laat ik dan toch wel aan de vrouwelijke bloggers over hoor.

Dus als man heb je naar m.i. wat minder mogelijkheden om goede reviews te schrijven, gezien de bedrijven met leuke gadgets niet echt in de rij staan om met bloggers te werken.

Ooit wel mijn eigen ingeschreven voor zo’n website om dingen te testen die ik mocht houden. Maar de eerste paar maanden moest ik alleen enquêtes invullen, vragenlijstjes invullen om de bedrijven maar te voeden van bruikbare informatie over jou leeftijdsgroep. Daar ben ik dan ook maar mee gestopt. Niet echt mijn ding hoor, om bedrijven te voeden van informatie en er dan helemaal niets voor terug te krijgen.

“Voor wat, hoort wat!” is mijn motto. Niet alleen nemen, maar ook geven dan hoor.

Ik heb al wel een keertje een review geschreven over de Microsoft Surface 7 (en nee, daar nooit iets voor gehad), omdat ik dat gewoon leuk vond. Mijn bevindingen geschreven over het apparaat, mijn eigen mening erover gegeven. Was op zich best leuk om te doen. gewoon schrijven wat je echt vind van zo’n apparaat. Niet afkraken, niet in diskrediet brengen, maar een eerlijke mening geven.

Dus als er bedrijven zijn, die dit lezen, en ze hebben leuke gadgets die ik mag testen (en houden voor de moeite), dan hou ik mijn eigen zeker aanbevolen.

Hoe nu verder?

Ach, ik blijf gewoon mijn eigen ding doen met mijn website. Al zijn alle Tips&Trics zeker welkom. Ik ben nooit te oud om te leren om een nog betere website te maken. Dus tips voor Linkruilen en gastbloggers zijn zeker welkom. En misschien kan ik inderdaad een leuke linkruil met een andere website aangaan. Maar wil dan wel weten of het voor beide een toegevoegde waarde heeft.

Mocht je daarover nog leuke tips hebben? Laat dan onder dit bericht een leuke reactie achter en wie weet kunnen we eens samen kijken of een leuke samenwerking tot stand kan komen….

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.