Nu we steeds meer vrijheid krijgen omtrent de corona-maatregelen zie je de balans tussen groepen “Stay Home” en “Het is maar een griepje” zich langzaam verschuiven. Moeten we nog steeds heel voorzichtig zijn of zijn we de afgelopen tijden ontzettend bang gemaakt door het RIVM en de Media? Gaan we echt de tweede golf krijgen waar we steeds voor worden gewaarschuwd?

Ik vind het allemaal maar lastig, wat je weet gewoon niet meer wie je moet geloven. Het aantal sterfgevallen blijkt in Nederland nog niet de eerder gezegde de meer dan 10.000 te gaan halen. Op dit moment dat ik dit schrijf is het totale cijfer 6.136 sterfgevallen die gerelateerd zouden zijn aan het Covid-19 (Corona-virus). Terwijl in 2018 het aantal sterfgevallen vele malen hoger lag bij een griepvirus…

De griepgolf van 2018 eiste ongeveer 9.000 levens.

Nu zie je her en der wel wat nieuwe besmettingen opduiken, wat ik o.a. meer te wijten vind aan de mensen die hun gezond verstand niet gebruiken, en gewoon naar buiten gaan als ze toch besmet zijn met het Covid-19. Maar dat zal niet anders zijn als mensen niet flauw voor zichzelf zijn en met een griepje gewoon gaan werken en/of gaan sporten o.i.d.

Tot nu toe zijn er in Nederland 51.910 gevallen van corona-besmettingen gemeld, voor zo ver er getest is en dat mensen zich hebben gemeld met de nodige klachten.

Tijdens de griepgolf van 2018 lagen ongeveer 900.000 Nederlanders ziek in bed en moesten 18.000 patiënten naar het ziekenhuis, vooral vanwege longontstekingen.

Als je dan deze cijfers bekijkt, dan valt het allemaal wel mee, lijkt het. Of zou dat er mee te maken hebben dat we de Social Distancing zo goed hebben toegepast en dat we zoveel mogelijk thuis hebben gewerkt? Als dat inderdaad het gevolg is, dan zouden de cijfers nu de komende tijd weer flink moeten oplopen, nu we gezellig mogen sporten, kunnen uitgaan en de kermissen weer opengaan.

Vandaag is dan ook te lezen in het Brabants Dagblad dat mensen laks zijn en de corona-regels aan hun laars lappen. De brandhaarden blijken weer aan te wakkeren…

Net als op andere plekken in Nederland neemt ook in het eerder zo zwaar getroffen Brabant het aantal coronabesmettingen weer toe. Landelijk meldde het RIVM gisteren 185 nieuwe besmettingen, het hoogste aantal in lange tijd. Onder meer uit het Zuid-Hollandse Hillegom kwam slecht nieuws: daar werden liefst 23 coronabesmettingen gelinkt aan een plaatselijk café.

BRON: Brabants Dagblad

Is dit weer bangmakerij van de Media, want die hebben de laatste weken weinig spectaculairs kunnen schrijven over het gevreesde Corona-virus? Of gaan we nu echt de tweede golf tegemoet en gaan we zo’n zelfde situatie als een paar maanden geleden tegemoet? Volle IC-afdelingen en het aantal sterfgevallen die de pan uitreizen. Wordt hierbij 2018 dan evenaart of misschien wel overstegen?

Het is niet te hopen…

En als die tweede golf een feit is, gaan we dan weer de intelligente lockdown in? Dan zal naar alle waarschijnlijkheid weer alles van de mensen afgepakt worden, wat we onlangs beetje bij beetje terug krijgen, onze vrijheid. Maar dit zal een doodsteek zijn voor alle bedrijven die nu net hun hoofd boven water hebben kunnen houden, bij het watertrappelen wat ze de afgelopen tijd hebben moeten doen.

Het zal een domino-spel worden van bedrijven die met bosjes gaan omvallen. De een naar de ander zal de deur gaan sluiten, hun bedrijfje vaarwel moeten zeggen waar ze al die jaren zo hard voor gewerkt hebben met bloed, zweet en tranen. Is dat wat de Nederlandse staat voor ogen heeft, omdat we niet kunnen accepteren dat er mensen dood gaan?

Klinkt misschien hard, maar eigenlijk is het wel zo. We blijken op dit moment erg last te hebben van acceptatie dat mensen dood gaan. En ja, ik vind het echt heel rot en vervelend dat mensen doodgaan. Dat was ook verschrikkelijk toen mijn moeder overleed aan kanker, echt vreselijk heb ik dat gevonden, afscheid moeten nemen van de vrouw waar ik het meest van hou, de vrouw die mij op deze aardkloot heeft gezet. Dus ja, ik weet echt wel wat het is om een dierbare te verliezen. Je hoopt dat nooit mee te maken, maar in je achterhoofd weet je dat dit toch gaat gebeuren.

En als mijn moeder in een tijd ziek was geweest dat er Covid-19 was, zou ze waarschijnlijk eerder zijn gestorven als ze besmet was geraakt, dan destijds dat er geen virus was. Veel mensen die nu zijn overleden waarbij een link met Covid-19 is gelegd, zouden waarschijnlijk ook zijn overleden zonder het virus, alleen nu eerder.

Wat zal de tijd ons brengen…?

Ja, ik weet het, ik kan soms hard zijn in mijn uitspraken. Ik hoor dat vaker in mijn omgeving. Helaas zijn het wel vaak feiten die bepaalde dingen met zich meebrengen. En nee, ik vind niet dat Covid-19 zomaar een griepje is, dat beweer ik zeer zeker niet, gezien ik te weinig kennis heb van virussen. Als ik die kennis wel had gehad, was ik waarschijnlijk een dokter o.i.d. geworden. Maar het is zo verdomd lastig allemaal!

Versoepelingen van de maatregelen maken het er ook weer niet makkelijker op. Je mag elkaar wel lekker knuffelen met Judo, als je na het douchen maar wel op 1,5 meter van elkaar gaat afzitten in de sportkantine. Dat is iets waar ik gewoon mijn vinger niet achter krijg. Als er kans op besmetting zou zijn, dan had de overdracht met dat potje knuffelen allang plaatsgevonden. Maar goed, ik heb er te weinig kennis van en zal het wel te negatief bekijken.

Tja, wat gaat de tijd ons nu brengen? De mensen zijn het zat, willen hun eigen ding weer doen, zoals voor de Corona. Zeker als die tweede golf niet echt door gaat zetten na de zomervakantie. Dan zal de groep “Het is maar een griepje” vele malen groter gaan worden dan de groep “Stay Home” en gaan mensen de maatregelen nog meer langs zich neerleggen en gaan hun eigen weg wat ze denken dat goed is.

Steeds lastiger…

Ik merk aan mijzelf ook steeds meer dat ik “gewoon” ga handelen, als andere niet laten merken er last van te hebben en de maatregelen ook voor zichzelf hebben versoepeld. Ik geef mensen die ik goed ken en vertrouw gewoon weer een hand. Ben ik dan slecht bezig? Zeg jij het maar…

Ik gebruik mijn gezond verstand en verwacht dat ook van de mensen om mij heen. Zo sprak ik deze week een ouder echtpaar (van boven de 70) in de sportschool, die het allemaal maar flauwekul vinden. Ik citeer letterlijk wat het echtpaar zei tegen mij:

“Dood gaan we toch, is het niet vandaag, dan misschien morgen.”

Bij de vraag of ze niet bang waren om besmet te raken door het Covid-19 kwam er een gelijksoortig antwoord:

“Dan is het zo en zien we wel hoe het loopt. Ik kan morgen ook de griep krijgen en daaraan doodgaan.”

Bij deze woorden ben ik toch echt wel gaan nadenken, kreeg respect voor deze mensen die gewoon normaal doen, niet bang zijn en genieten van het leven wat voor zich ligt, waarbij ze niet in angst leven. Is het egoïstisch van dit ouder echtpaar? Ik denk zelf van niet!

En als ik op dit moment heel eerlijk ben, dan zit ik aardig op de zelfde gedachte als dat ouder echtpaar. Overigens weet ik 99,99% zeker dat ik het corona heb gehad. Maar als ik het niet zou hebben gehad, dan heb ik echt wel de gedachte dat als ik het krijg zien we wel hoe het verder loopt. Als ik bang moet zijn om dood te gaan, moet ik dadelijk ook niet in de auto stappen, moet ik ook de straat niet op gaan. Maar ik heb geen glazen bol waarin ik kan kijken of alles veilig is wat ik doe…

Ik weet niets van wat de toekomst mij zal brengen, maar één ding weet ik 100% zeker! Ooit ga ik dood, dat is iets wat vast staat. Gelukkig weet ik niet wanneer dat moment is en wil dat ook niet weten. Ik zie wel wat de tijd mij brengt! Ik hoop nog veel mooie momenten met degene die ik lief heb en mij aan het hart liggen

2 Replies to “Is de 2e golf opkomst…?”

  1. Hier bij ons gaat het de verkeerde kant uit. En zoals hier boven geschreven staat dat klopt helemaal. De mensen die het goed doen moeten het nu misschien mee bekopen.

    Aum Shanthi

  2. Als mensen zich eens hielden aan voorschriften en hun gezond verstand gebruikten..maar ze beginnen alles aan hun laars te lappen.Op sommige plekken zijn de besmettingen op gelopen met 66%

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.