De laatste jaren hebben veel clubs in alle sporten harde klappen moet incasseren over de terugloop van het ledenaantal, dit vooral met de oorzaak die Corona heet. Binnen mijn eigen sport badminton zie ik nog steeds clubs watertrappelen om het hoofd boven water te houden. Maar zou ik dan toch bij de hardst groeiende club in de regio terecht zijn gekomen?

Ik ben voor mijzelf niet vaak gewisseld van club, omdat ik van mening ben dat iets moet opbouwen en een commitment moet aangaan als je competitie wil spelen bij een club/vereniging. Dit geef ik o.a. ook mijn zoon mee als wijze les, probeer geen clubhopper te worden.

Mijn zoon Jonathan heeft een tijd geleden al aangegeven zich verder te willen ontwikkelen in de sport Badminton, waarin ik hem al van zijn 6e jaar begeleid, adviseer, train en coach. Ook blijf ik altijd rondkijken of ik betere opties voor hem zie waar hij beter van kan doorgroeien. Belangrijk vind ik dat er altijd betere spelers en de juiste mensen met positieve energie om hem heen hangen.

Ik zag dat hij was uitgegroeid binnen de club in Tilburg, waar hem niet echt de mogelijkheden werden aangeboden om door te kunnen groeien. Nog geprobeerd met de club aan tafel te gaan, omdat hij daar als klein manneke is begonnen, maar duidelijk werd wel dat het tijd was om te vertrekken, nieuwe opties te zoeken. Ondertussen nam ik hem al wekelijks mee naar de club waar ik ook wekelijks speel (BC Culemborg), waar hij al ontzettend veel leerde.

Met een warm onthaal…

Mij was al een paar keer door een goede vriend gevraagd om eens samen met mijn zoon een kijkje te komen nemen bij BC Shot Dongen. Op deze uitnodiging ben ik uiteidenlijk ingaan, in goed overleg met mijn zoon natuurlijk, om samen met hem te kijken bij deze club of hij het daar ook leuk vind. We hadden goed vergelijkingsmateriaal, omdat we bij een aantal clubs waren gaan kijken.

Op de terugweg in de auto spraken mijn zoon en ik over de speelavond bij BC Shot Dongen, waar we met een warm onthaal werden ontvangen en meteen werden opgenomen in de spelersgroep. Mijn zoon was dan ook kort en duidelijk “Hier wil ik gaan spelen Pa.”

Dus ben ik dat meteen gaan regelen! Met de Technische Commissie aan tafel gezeten om te luisteren naar de plannen van de club en de mogelijkheden die er waren voor mijn zoon. Al snel hadden we besloten dat hij in het seizoen 2022/2023 enkel daar zou gaan trainen met de competitiespelers. Competitie spelen ging nog niet, want de teams voor seizoen 2022/2023 waren reeds bekend binnen de club. En mijn zoon en ik zijn zeker wel zo respectvol dat we vinden dat vaste spelers die iets hebben verdient, niet zomaar opzij gezet moeten worden voor een nieuweling binnen een club.

De handen werden geschut en in mijn achterhoofd had ik voor het aankomende seizoen al een optie waar mijn zoon competitie zou kunnen spelen. Het werd BC Culemborg waar hij in 2022/2023 competitie ging spelen, waar ik ook mijn rentree zou maken na ruim 10 jaar afwezigheid in de competitie.

Net wat te vlug met de rentree

Maar helaas kwam ik er voor mijzelf achter dat ik nog niet goed hersteld was van mijn burn-out, het wilde niet lopen hoe ik wilde en uiteindelijk aan bijna het einde van de competitie besloten dat ik wilde stoppen met de competitie. Wel jammer, want vond het samen dubbelen met mijn zoon iets heel moois en we merkte dat we steeds beter op elkaar in gespeeld raakte en beter de wedstrijden konden spelen en onze tegenstanders het steeds moeilijker maakte.

Maar wat niet lukt, moet je niet verder gaan forceren en dan gaan bekijken waarom het niet lukt. In dit geval was ik dat probleem, het niet goed in je badminton-vel zitten en niet je allerbeste spel kunnen laten zien.

Competitie BC Culemborg
Competitie BC Culemborg in seizoen 2022-2023 (Team 3)

Mijn zoon gaf mij ook al snel aan dat hij in het nieuwe seizoen voor BC Shot Dongen wilde uitkomen, in een jonger team waarin nog veel potentie zit om te kunnen doorgroeien als team en als individu. Ik kon hem niet anders dan gelijk geven, wat niets te nadelen is van de spelers/speelsters van het team bij BC Culemborg. Maar daar zit niet meer die groei in die hij juist wel zoekt.

Meervoudig verbonden met de club

Overigens werd ik ook al snel benadert door BC Shot Dongen of ik eventueel interesse had om training te komen geven. Ik heb in de loop der jaren dat bij meerdere clubs reeds gedaan en was daar eigenlijk een jaar of 10 geleden wel een beetje klaar mee. Maar men bleef maar praten met mij en een van de goede argumenten van hen was natuurlijk “je bent toch in de sporthal als je zoon hier is”. Tja, daar hadden ze wel een punt natuurlijk. Maar moest er toch even over nadenken, want dat is wel een commitment wat je dan aangaat.

Uiteindelijk toch gedaan, waarbij ik met twee andere toptrainers de competitiespelers en -speelsters zou gaan training geven, om te beginnen voor één jaar.

Maar ondertussen voelde ik me steeds meer thuis bij de club, ook aan mijn zoon zag ik dat hij echt aan het genieten was. En dat vind ik het allerbelangrijkste, dat ik hem zie genieten. Ook ben ik trainer geworden bij de jeugdspelers en is mijn zoon daarbij ook betrokken als begeleider. Hoe mooi is deze combinatie weer? Gaaf!

En omdat je je thuis gaat voelen bij een club, ga je je eigen ook wat meer openstellen voor andere ideeën die je om je heen hoort. Als BadmintonWorld Bespanservice leverde ik al shuttles aan BC Shot Dongen, maar wilde wel meer doen voor deze groeiende en gezonde club en besloot de sponsoring verder uit te breiden.

Maar alles kreeg een enorme sprint, positieve sprint. Want samen met de andere trainers kregen we een 3-jarig contract aangeboden….

Het gaat alleen maar beter worden…

Waarom ik mij dan op meerdere fronten heb verbonden aan BC Shot Dongen? Omdat ik heb gezien hoe je als badmintonfamilie samen kan groeien als er mensen aan het bewind staan die willen doorpakken, Gas erop!!

Ik denk zelf dat BC Shot Dongen op dit moment de hardst groeiende badmintonclub uit de regio Tilburg is, waarbij men durft te dromen, maar deze dromen ook werkelijkheid probeert te maken. Daar heb je handjes en vrijwilligers voor nodig, en die zijn er binnen deze club hoor.

En hoeveel clubs kunnen tegenwoordig zeggen dat ze drie trainers in dienst hebben? Vele zijn al blij dat ze tegenwoordig één trainer kunnen binnenhalen. Maar ook bij de jeugd en andere commissies zijn de vacatures goed bezet. En in de competitie is de club ook goed vertegenwoordigd, omdat er in de 8e divisie tot en met in de 2e divisie er wel een team aanwezig is in het seizoen 2023/2024. Behalve nog de 5e divisie, maar daar gaan we het komende seizoen keihard aan werken met de trainers en spelers/speelsters.

Ik denk, en dat meen ik oprecht, dat als je een gezellige leuke speler/speelster bent die nog wil doorgroeien, je bij BC Shot Dongen wel gaat vinden wat je zoekt. Maar je moet wel van gezelligheid houden.

Mooie tijden met mijn zoon..

Naast dat we het heel erg naar ons zin hebben bij BC Shot Dongen en ons er echt thuis voelen, genieten we wekelijks samen wel drie dagen van de mooie sport, twee keer spelen/trainen bij BC Shot Dongen en nog steeds een avondje bij BC Culemborg gezellig spelen.

Maar ook toernooien spelen we samen graag, zolang dat oude lichaam van mij het volhoudt natuurlijk.

Open Dongense Kampioenschappen 2023
Open Dongense Kampioenschappen 2023 – Samen met mijn zoon in de herendubbel

We hebben in iedergeval weer veel plezier gehad bij de Open Dongense 2023, ondanks mijn blessure die ik op liep aan mijn rug. Maar in 2024 gaan we minimaal weer de Open Dongense spelen, misschien nog wat andere toernooien. En ik zal ook invaller zijn voor BC Shot Dongen bij de wedstrijden als men nog een heer nodig heeft door blessures of wat dan ook.

We blijven genieten, zeker bij ons clubje BC Shot Dongen….

2 Replies to “Hardst groeiende club in regio?”

  1. Waar haal je de energie vandaan zeg, werken, eigen bedrijf, trainer, slaap jij ooit wel eens?
    Wel mooi wat je allemaal doet, echt respect voor je, dat je dit allemaal kan en doet. Ergens deze website gelezen dat je adhd hebt? Dan snap ik wel dat je barst van de energie en hou je dagelijks nog tijd over denk ik 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.