Ik ben iemand die zo nu en dan graag eens hardop denkt, mijn vraag hardop stel, zoals vandaag ik ook deed op facebook. De reacties die je dan krijgt is vaak weer stof tot nadenken, zeker ook vaak voor degene die reageren op je vraag en beweren dat jij iets suggereert, dat jij in hun denkwijze iets zegt i.p.v. vraagt.

Dus mensen zijn geneigd om te denken wat jij eigenlijk zou willen zeggen en zeggen het dan voor je. Althans, ze denken dat ze exact weten wat jij eigenlijk wilde gaan zeggen, wat eigenlijk dan hun eigen denkbeeld schets hoe ze zelf denken over bepaalde situaties.

Als voorbeeld wat ik vandaag schreef op facebook:

Ze mogen ons wel verplichten een mondkapje te dragen als je de supermarkt in wil, maar niet verplichten om mensen zich te laten vaccineren. Wat is het verschil?

Ik suggereer niets, ik zeg ook niet dat, maar stel hardop de vraag wat het verschil is om mensen wel te dwingen om een mondkapje te dragen, maar men niet mag dwingen om zich te laten vaccineren. En ja, ik weet dat ik dan wrijving oproep, dat bijvoorbeeld ongevaccineerde gefrustreerd kunnen raken omdat ze denken dat ik met deze vraag beweer dat iedereen zich maar moet laten vaccineren.

Natuurlijk weet ik heel goed dat ik met zo’n vraag reacties oproep en weet ook vaak wie er in mijn vriendenlijst op facebook gaat reageren en hoe ze dat doen. Het tekent ook de verdeeldheid uit wat zich in Nederland afspeelt. Mensen die zonder enige discussie laten vaccineren, mensen die het eigenlijk niet willen maar zich toch laten vaccineren en mensen die er (fel) op tegen zijn omdat ze zelf wel bepalen wat er met een lichaam gebeurt.

Allemaal goed hoor, ik respecteer iedereen zijn/haar keuze, meen ik echt. Maar het gekke van alles vind ik wel dat als je over vaccineren praat dat een bepaald gedeelte van de mensen die zich absoluut niet willen laten vaccineren allerlei voorbeelden, bewijzen of wat dan ook erbij gaan halen waarom het laten vaccineren zo slecht is voor je. Maar ik hoor het grotendeel van de gevaccineerde dat juist weer niet doen, om maar aan te tonen dat het vaccineren heel goed is voor je.

Verdeeldheid onder de bevolking

Natuurlijk ben ik er mijn eigen van bewust dat ik bepaalde reacties uitlok, als ik zo’n vraag stel. Is ook zeker een bewuste actie van mij. Is het gemeen? Misschien wel!

Maar het geeft vaak wel een beeld van de mensheid, de verdeeldheid onder de bevolking. En dat zal je altijd blijven houden, of je nu praat over katten die binnen moeten blijven net als honden, zal ook steeds het vaccineren en niet vaccineren een verdeeldheid blijven geven. Wat is goed en wat is minder goed of misschien wel slecht? Ik zou het echt niet weten hoor.

Ik maak de keuzes voor mijzelf, niet voor een ander. Soms loop ik dan met de kudde mee, maar er zijn genoeg momenten dat ik de kudde verlaat en mijn eigen weg zoek. Ben ik op zo’n moment dan slecht? Ik zie het meer als een goede eigenschap.

En ja, ik heb de keuze gemaakt om mijn eigen te laten vaccineren en ben wel een beetje teleurgesteld dat ik nu weer mondkapjes moet gaan dragen. Heel makkelijk om nu te zeggen dat dit komt door de ongevaccineerden, want het grotendeel van de mensen die op dit moment in het ziekenhuis ligt is ongevaccineerd.

Maar ook liggen er weer genoeg mensen die wel zijn gevaccineerd in het ziekenhuis. “Zie je wel” hoor je dan al snel mensen zeggen. Maar wat ze niet weten en misschien ook niet in geïnteresseerd zijn, is dat de meerderheid van de gevaccineerde die nu in het ziekenhuis liggen al een zwakker gestel hebben, iets onder de leden hebben, waardoor het virus makkelijker grip krijgt op het lichaam en ze ziek(er) maakt.

Dat zeg ik niet….

Oké, even stapje terug. Want er zitten nu zeker mensen mijn bericht te lezen waar het stoom uit hun oren komt, omdat ik schreef dat het heel makkelijk is om nu te zeggen dat de ongevaccineerden de schuldige zijn dat we nu weer nieuwe maatregelen hebben. Dat zeg ik dus niet hè, want ik kan dat niet hard maken, ik ben geen wetenschapper en weet er helemaal geen bal vanaf. Maar ik kan zeker begrijpen dat een gevaccineerde deze mening zou kunnen hebben. Toch? Is toch een normale reactie? Of is het te ver gezocht?

Mensen reageren vaak uit eigen oogpunt op bepaalde situaties. Zo schreef iemand op mijn tijdlijn dat deze persoon boodschappen ging doen zonder mondkapje en als andere er last van hebben, moeten ze anders kiezen en anders niet zeuren. Stukje frustratie lees ik dan in die tekst, maar even dat losgelaten zou het wel een rommeltje gaan worden in de samenleving als iedereen de regels, wetten en dus ook verplichtingen maar aan hun laars lapt.

Weer even stapje terug…. Ik beweer wederom niets, ik ken deze persoon die deze uitspraak deed en deze persoon weet ook zeer zeker dat ik respect heb om wie deze persoon is en om wat deze persoon doet en zegt. Het is een voorbeeld en niet om deze persoon omlaag te halen, want dan doe ik dat wel recht voor de neus van deze persoon.

Nee, het gaat mij meer om de gedachte erachter. De gedachte van iemand om bepaalde dingen te denken en uit te spreken. Iedereen op deze aardbol wordt wel beïnvloed door iets of iemand. Op het moment dat je zegt dat jij niet wordt beïnvloed, heb jij je eigen al laten beïnvloeden door iets wat ik in dit bericht heb geschreven. Ja, je hebt een eigen keuze gemaakt, net als ik dat heb gedaan. Of toch niet….???

Nepnieuws en complottheorieën

We laten ons allemaal beïnvloeden! Door bijvoorbeeld de reclame op TV, wat je werkgever tegen je heeft gezegd deze week, je partner die een gevatte opmerking maakte tegen je. En ga zo maar door, we worden allemaal beïnvloed door bepaalde uitspraken en handelingen van anderen.

Ik pak het toch maar weer even als voorbeeld, de ongevaccineerde worden vaak door andere ongevaccineerde beïnvloed op het maken van hun keuze om zich niet te laten vaccineren. Door websites die fake-nieuws brengen, die bijvoorbeeld beweren dat er een chip in je lichaam wordt gespoten tijdens het vaccineren. Tja, ze zouden zomaar eens gelijk kunnen hebben…Nee joh, gewoon onzin! Toch?

Onder de mensen die zich niet laten vaccineren zitten veel complottheoriedenkers, mensen die maanden geleden dachten dat Covid-19 door de 5G-masten werd veroorzaakt en nepnieuws deelde dat o.a. vogels uit de lucht vielen door diezelfde 5G-signalen. Later kwamen deze mensen weer terecht in het verhaal over de chip die ik net noemde en dat je DNA wordt gewijzigd door het vaccin.

Het zal allemaal wel, misschien ben ik te nuchter voor dat soort berichten en ben ik van mening dat men geen rommel in mijn lijf spuit. Als ik daarvoor bang zou zijn, pak ik ook geen paracetamol meer, ik weet echt niet wat er in die pillen zit hoor. Ik weet bijvoorbeeld ook niet wat er shampoo zit, misschien gebruik ik degene wel waar ontharing crème inzit, omdat mijn kop kaal is. Of heb ik gewoon lui haar dat niet meer wil groeien, zou ook zomaar kunnen zeg…

Weet jij wat er allemaal in het eten en bijvoorbeeld zeep zit? Weet jij wat je inademt als je over straat loopt? Ik niet hoor en wil het ook niet weten!

Verplichte coronapas

En nu, we moeten er toch echt aan gaan geloven, de coronapas! We kunnen er niet meer omheen, je moet op steeds meer plekken je coronapas kunnen tonen, anders kom je gewoon niet meer binnen. Ik las vanmorgen nog een bericht over de verplichte coronapas in Oostenrijk, dat je niet kan ga skiën als je geen coronapas hebt.

En ik denk dat er steeds meer landen zijn die eisen gaan stellen als een coronapas als je hun land wil binnen komen. Ik begrijp het wel hoor, je wil je land beschermen. Als je oorlog hebt, stel je een goede defensie op om je land te beschermen. En we zitten nog steeds in een oorlog (een gevecht) tegen corona. Dus zetten landen hun beste defensie in. Eigenlijk net als jij bijvoorbeeld je gezin zal beschermen in een gevecht.

En ja, ik ben gevaccineerd en heb er totaal geen moeite mee dat men een coronapas verplicht. Ik ga maandag weer gezellig bij Basic-fit sporten. Ik scan mijn QR-code en dan mijn lidmaatschap pas en ik kan heerlijk gaan sporten. Mooi toch?

Maar iemand die ongevaccineerd is vind dit gemeen, niet netjes en voelt zich gediscrimineerd. Tja, nu kan ik makkelijk zeggen “dan laat jij je eigen toch even vaccineren, ben je van al dat gezeik af en mag je overal binnen.”

Zou wel heel gemeen zijn hè, als ik dat echt zou menen. Aan de ene kant denk ik het soms wel hoor, geef ik eerlijk toe, want ik heb wel die moeite genomen om naar de adviezen te luisteren. En nu wordt ik toch gestraft! Ik moet weer mondkapjes gaan dragen in de supermarkt. Vind ik ook heel gemeen, want ik ben toch gevaccineerd?

Vrijheid in het maken van keuzes

Maar zo’n uitspraak is zo gevaarlijk om echt uit te spreken. Je schopt er best wel wat mensen tegen hun schenen aan, want men vind dat door het verplichte van een vaccinatie hun vrijheid in keuzes wordt beperkt. Maar hoe zit dat dan nu dat ik verplicht ben om een mondkapje te dragen? Dan wordt mijn vrijheid in keuzes toch ook beperkt?

Of moeten we doen zoals die ene persoon die reageerde op mijn facebook bericht, gewoon allemaal lekker door het rood gaan rijden? Wordt het dan geen rommeltje in de samenleving als we gewoon gaan doen wat wij denken dat goed is voor ons? Het verkeerde voorbeeld geven aan je kinderen om geen veiligheidsgordel te dragen in de auto, want wat kan ons gebeuren? Ik rij toch altijd netjes en voorzichtig?

Of worden de huidige keuzes gemaakt ter bescherming van het land dat in oorlog is met een virus? We zetten de beste defensie op, we nemen ons land in bescherming. Maar we weten allemaal ook dat de ketting zo sterk is als de zwakste schakel…….

One Reply to “Hardop denken brengt stof tot nadenken”

  1. Blijft lastig heel dat gedoe met de corona. Ik zal er niet te diep op ingaan, want dan volgt er misschien een discussie op je website die je niet wil. Maar ik steun wel wat je schrijft hier.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.