Je zal het vast herkennen, je bent op zoek naar een nieuwe Smart TV. Je bezoekt wat grotere webshops en bekijkt meerdere modellen. Je kan nog niet echt een keuze maken, dus besluit het even te laten rusten om er goed over na te denken. Diezelfde avond ga je nog even op internet om het nieuws te lezen en je wordt inmiddels gek van al die advertenties over die Smart TV die jij zo leuk vind….

Advertenties! Bah, we worden er dood mee gegooid. Je kan geen website en/of app openen en je ziet tegenwoordig meer advertenties dan hetgeen je wil bekijken. Neem Facebook als voorbeeld, om de drie berichten wordt je weer bestookt met een onzinnige advertentie. Je kan ze verbergen wat je wil, maar dan komt er de volgende keer toch weer een andere advertentie voor in de plek.

Op datzelfde platform wil je dan ook video’s bekijken, waar je tijdens het kijken ook weer lastig wordt gevallen door advertenties. Het zijn er echt te veel geworden, ik persoonlijk vind het niet meer leuk om op Facebook te zijn. Maar ook andere platformen en apps worden volgepropt met advertenties die nagenoeg ook vol zitten met tracking-cookies.

Of je nu op Instagram, YouTube, nieuwspagina’s of blogs zitten te lezen, je wordt echt gek van de advertenties. Ik vind het echt niet leuk meer om bepaalde website te bezoeken.

Zelf geprobeerd

Ja, ik geef toe, ik heb zelf wel eens geprobeerd om via Google AdSense wat inkomsten te genereren via mijn website. Maar al snel ben ik daar weer van afgestapt omdat ik mijn bezoekers niet wilde belasten met reclame blokken waar tussen dan mijn eigen teksten ergens te vinden waren.

Ik vond het een verschrikking en heb na enkele dagen het hele Google AdSense weer uit mijn website gehaald. Maar sommige websites/blogs lijken meer opgezet te zijn om advertenties te tonen (geld te verdienen) dan dat het eigenlijk echte blogs zijn.

Natuurlijk snap ik app-bouwers dat ze ergens hun onkosten van willen kunnen betalen, zeker als men ontzettend groot is. Dan kun je er bijna er niet meer omheen om advertenties te plaatsen op bijvoorbeeld je blogpagina. Maar het wordt er niet leuker op voor de bezoekers van jouw app en/of website. Genoeg mensen die juist dit soort websites dan links laten liggen. Het is niet leuk meer!

Natuurlijk heb ik zelf wat advertenties op mijn eigen website staan. Eentje naar mijn eigen bedrijfje en de andere naar de webshop die mijn zoon aan het opzetten is voor zichzelf. Maar verder dan dat ga ik niet. Of ik moet een review schrijven onder de vorm van barterdeal, dus voor wat hoort wat. Ik schrijf een eerlijke mening over een artikel en ik mag dat dan houden. Ja, ik maak op dat moment reclame, maar geef het duidelijk aan in de titel dat het om een Review gaat. Dan kun je zelf bepalen of je het artikel wil lezen.

Je wordt er schijtziek van

Maar dat we bestookt worden met heel veel advertenties is gewoon een feit, spreekwoordelijk gezegd wordt je er gewoon schijtziek van. Weinig video’s zonder reclame er tussen, muziek-apps waar je reclame hoort, blogs die vol zitten met advertenties. Maar vroeger was het niet anders, alleen toen was het in papiervorm. André van Duin maakte er ooit een grap over, dat het wel fijn was dat je in het Radio & Televisie blad programmagegevens tussen de reclames kon lezen.

En laten we eerlijk zijn, op TV is het echt niet anders. Daar zie je stukjes film tussen de reclames door. Jaren geleden zei men dat het fijn was zo’n korte pauze, even een sanitaire stop en wat te drinken pakken. Tegenwoordig kun je een hele maaltijd maken en de was nog aanzetten als het reclameblok tussen de film begint.

Nogmaals, ik snap het allemaal hoor, er zal ergens geld vandaan moeten komen om websites draaiende te houden, Tv-programma’s te kunnen maken, films te kunnen tonen. Maar reclame is dan wel hetgeen waar je flink mee belast wordt. En dat maakt het voor vele minder aantrekkelijk om bijvoorbeeld nog op Facebook te scrollen.

En de kas zal gespekt moeten worden, ook Netflix gaat hier stappen in nemen om een goedkoper pakket voor gebruikers aan te bieden, maar dan wel volgepropt met reclames. Als je dat niets uitmaakt, dan kan je inderdaad goedkoper Netflixen. Ik vind het juist van een streamingsdienst zo fijn dat er géén reclames zichtbaar zijn, ongestoord kan kijken naar een film/serie.

Geen reclame, dan betalen!

En ook logisch dat bedrijven er op inspringen als je geen reclame wil. Je kan op een app dan een abonnement nemen of bijvoorbeeld bij een muziek-app een premium versie pakken dat er geen reclames meer te horen zijn. Maar dat gaat aardig in de centen lopen, dat heeft weer impact op je maandelijkse budget. Dus dan moet je de advertenties toch maar weer voor liefnemen, wat een muziek- en/of video-app dan ook liever heeft, want het zal echt wel meer opbrengen dan betalende gebruikers.

Er zijn streamingsdiensten genoeg, zeker op het gebied van films en serie, zoals Netflix, Prime Video, Disney+, HBOmax, Discovery+, Viaplay, Videoland, etc…. Echt genoeg keuze, maar niet eentje waar alles op getoond wordt. Dus je moet gaan kiezen, want om ze allemaal te streamen gaat echt serieus geld kosten. De eerder genoemde kosten samen al snel € 75,- per maand, als je het daarmee red. En dan moet je internetsnelheid géén 20mb zijn, want als je met een groot gezin allemaal wat anders gaat zitten streamen, hakt dat ook nog eens flink in op je internetsnelheid.

Dus is het keuzes maken, wel of geen reclame. Of misschien de TV gewoon het huis uit gooien en weer ouderwets Mens erger je niet! gaan spelen. Of gewoon lekker gaan wandelen, voor de jeugd even een balletje trappen op het veldje. Maar ook ik betrap me er vaak op dat ik op schermpjes bezig ben, dat ik toch weer naar domme reclames zit te kijken die tussen de Facebook berichten staan of in dat ene YouTube-filmpje.

Reclame! Je kan er gewoon niet omheen, omdat we zelf het product zijn geworden! Wij hebben dit allemaal zelf veroorzaakt, wij willen zo graag Social Media, het kunnen delen wat we eten, dat we een leuke dag in de Efteling hebben gehad en ga zo maar door. En ja!!! Ik ben ook zo iemand die graag Social Media gebruikt. Dus ik heb het mede mee veroorzaakt!!

One Reply to “Gek van al die advertenties”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.