Het jaar is weer voorbij gevlogen, wederom een jaar waarin weer genoeg is gebeurd en het zeker impact heeft gehad op mijn toekomst. Maar het is net wat je met dat alles doet, want je kan in het verleden blijven hangen of doorgaan…

Nu zie ik het even terug kijken op een jaar niet hetzelfde als in het verleden blijven hangen, maar meer als een feedback wat er gebeurt is en hoe ik dat heb opgepakt om mijn valkuilen eerder te herkennen en er omheen te gaan. Al is dat niet altijd makkelijk, het zijn niet voor niets valkuilen. Maar je moet ze proberen te herkennen.

De opstart van 2022

Voor mij begon het jaar meteen zwaar, ik moest verder waar 2021 was gestopt, midden in een burn-out. Want in 2021 was de man met de hamer even langsgekomen om mij te doen beseffen dat het allemaal zo niet door kon gaan. Zoeken naar mogelijkheden en tools om weer verder te gaan. Gelukkig kreeg ik professionele hulp, welke was aangeboden vanuit mijn werkgever, welke ik dan ook met beide handen heb aangepakt om door te kunnen gaan met opbouwen, weer werken naar het herstel, je eigen weer goed voelen.

In deze herstel periode heeft men ook vastgesteld dat ik ADHD heb en hoogsensitief ben. Ik wist dat mijn ouders mij wel eens een druk kind noemde en dat ik nooit echt stil kon zitten, alles zag en hoorde. Maar uit de testjes kwam toch echt wel naar voren dat ADHD mijn leven heeft beheerst. Niet dat ik met beide wat wil gaan doen in de zin het gebruiken dat ik het heb, en dat als excuses gebruiken. Nee, ik ben er bewust over gaan nadenken. Ik ben mijzelf beter gaan begrijpen waarom ik in mijn leven bepaalde dingen heb gedaan en/of bepaalde uitspraken heb gedaan.

En niet vergeten, waarom ik zulke dingen nog steeds doe en op welke momenten. Ik ben er bewust van geworden dat ik het gewoon niet altijd in de hand heb. Ik maakte een hele tijd geleden wel eens de grap dat ik vaak net zo verrast was om wat ik zei als dat degene was tegen wie ik het zei. Ik lachte erom, maar besefte echt niet dat mijn ADHD daarin sturende was, hardop denken, noemde ik dat altijd. Zeggen wat je denkt is niet altijd tactisch, maar voor mij een gewoonte geworden.

Of mensen onderbreken terwijl ze een verhaal aan het vertellen zijn, zo irritant. Vond ik ook als men dat bij mij deed, maar ik doe het dus met regelmaat, sorry. Dat is wie ik ben en kan het niet altijd tegenhouden. Al ben ik er wel iets meer bewust mee bezig om mijn ADHD-trekjes onder controle proberen te houden.

Maar ik moest door….

In de periode van mijn burn-out trok ik mijn eigen terug, wilde op de achtergrond blijven en verloor hierdoor vriendschappen, mensen die mij niet meer begrepen. Ook lastig voor je vrouw en kinderen, die opzoek waren naar een manier om met mij te communiceren of juist mij even met rust te laten. Zo’n burn-out heeft op alles in je leven impact, op lichaam en geest, maar ook hoe je dingen uitvoert en juist niet. Voor bepaalde zaken het gevoel kwijt raken, terwijl je dat anders zou willen. Maar het komt wel weer, zo denk ik wel. De drive weer terug vinden, maar dat heeft tijd nodig in alles wat je doet…

Maar ik moest door, dat was ik wilde. En dat heb ik ook gedaan, met de juiste hulp, je gezin en de echte vrienden in je leven die naast je zijn blijven staan in deze lastige tijd. Gaande weg kwamen er steeds weer lichtpuntjes, we mochten tenslotte weer carnaval vieren en dat heb ik gedaan, en hoe zeg…

Volgens mij ben ik een paar dagen van de wereld geweest, niet omdat ik te veel had gedronken, maar gewoon omdat het weer mocht. We hadden dit feest immers twee jaar niet uitbundig kunnen vieren door de corona-maatregelen. En nu, in 2022, mocht het weer en dat hebben we dan ook goed gevierd. Dat deed mij goed…

Terug van weggeweest…

Maar er kwamen gaande weg weer steeds leuker dingen op mijn pad, waarbij ik over sommige zaken toch wel even goed moest nadenken. Zoals de meeste van mijn trouwe lezers van mijn blogs weten, besteed ik aardig wat tijd in de badminton carrière van mijn zoon. Ook voor hem is badminton alles, speelt vaak 3 tot 4 keer week zijn favoriete sport en ik steun hem daarin. Ga overal mee naar toe, competitie en toernooien om hem te coachen en mogelijkheden zoeken zodat hij aan zijn speeluren en trainingsuren kan komen.

Niets moet, ik laat hem daarin zelf zijn beslissingen nemen, ik stuur en adviseer en waar het kan, speel ik graag met hem het spelletje badminton mee. In die trend werd mij de vraag gesteld bij mijn eigen badmintonclub BC Culemborg, of mijn zoon daar competitie wilde komen spelen in het 3e team, met als kanttekening dat ik dan ook deel zou uitmaken van het team. Daar heb ik echt wel over na moeten denken hoor, maar uiteindelijk toch ja gezegd.

Nu staan vader en zoon bijna wekelijks samen de herendubbel in de competitie te spelen. Uniek en onbetaalbaar om dit als vader te mogen beleven, met je eigen kind je favoriete sport beoefenen. Samen in de 5e divisie knokken om dit seizoen te overleven met een geheel nieuw team, om volgend seizoen weer in diezelfde klasse te kunnen uitkomen. Voor mij echt wel wennen na iets van 10 jaar geen competitie te hebben gespeeld. Maar deze veteraan kan nog steeds mee….

Maar naast dat we bij BC Culemborg lid zijn, spelen we beide dit seizoen ook nog bij de leuke club BC Shot Dongen, elke maandag staan we daar te spelen en mijn zoon traint daar op woensdag. En ja, daar hebben ze mij ook weer over weten te halen om weer als badmintontrainer op te gaan treden. Niet als hoofdtrainer, maar als sidekick bij de twee fantastische hoofdtrainers. Dus mijn zoon krijgt weer met regelmaat training van zijn vader en dat vind hij echt niet erg.

3x Bertens op één toernooi

Zoals ik al zei, speelt mijn zoon veel badminton en pakt her en der wat toernooitjes mee. Onlangs heeft hij deelgenomen aan de Regio Kampioenschappen Midden Nederland, waar hij weer top heeft staan spelen in de HE. 2e in de poule geworden, mocht helaas net niet door naar de kwartfinales. Maar ik was weer super trots op hem….

Rowena en Jonathan Bertens

En op de zondag kreeg dit toernooi toch wel een uniek tintje, want we hadden 3x Bertens in de hal! Mijn zoon had zijn zus gevraagd of ze samen met hem de mixdubbel wilde spelen. Wat is er dan mooier als je beide kan en mag coachen, de vader die de mixdubbel van zijn dochter en zoon staat te coachen, hoe trotser kun je zijn, wow! Wat was het een heerlijk weekend, om met twee van mijn kinderen door te brengen.

Overigens heel erg knap van mijn dochter dat ze meedeed aan het toernooi. Ze heeft onlangs pas weer haar rackets onder het stof vandaan gehaald en speelt sinds een paar maanden bij BC Thiela te Tiel. En dan al meedoen aan een RSK, dan heb je ballen hoor. Ook trots op haar natuurlijk, gedurfd om zo snel mee te doen. Helaas hebben ze niet gewonnen, maar het was gaaf om deze 3x Bertens mee te mogen maken.

Mijn dochter en ik grapte al tegen mijn zoon, dat volgend jaar mijn dochter wel met haar vader mee zal doen aan het toernooi, dan konden we wel het toernooi winnen. Gelukkig dat we binnen ons gezin de humor inzien van dit soort grappen en nooit de insteek heeft de ander omlaag te halen. Wel scherp te houden….

Nieuwe stappen gezet…

Na mijn burn-out viel ik eigenlijk op mijn werk alweer snel terug in een energie slurpende situatie, ik kreeg niet de energie gevonden om mijn oude werkzaamheden op te pakken. Het was ballast, ik kreeg het niet van zijn plek, terwijl ik mijn werk altijd leuk heb gevonden. Ik werk tenslotte niet voor niets al 33 jaar bij dezelfde werkgever. Of zou het misschien nu toch de tijd zijn om echt iets anders te gaan doen, maar dan buiten de bekende deuren?

Met mijn ziel onder mijn armen ben ik het kantoor van mijn manager binnengelopen en wilde hem in gesprek over mijzelf, dat ik niet meer de energie had om door te gaan met wat ik aan het doen was. “Goh, goed dat je effe binnenkomt lopen, ik wil je even wat vragen.”

Ik ben gaan zitten en op dat moment leken alle puzzelstukjes in elkaar te vallen. Als ik interesse had, kon ik een interne sollicitatie aanvragen voor een nieuwe functie, iets wat naar mijn inzien perfect bij mij paste op dit moment. Na gesprekken te hebben gehad, werd alles in gang gezet en ben ik vanaf 1 oktober 2022 te werk gegaan als BIM Coördinator/Consultant/Coach, of hoe je het dan ook wil noemen. Nieuwe stappen werden gezet, ik kan mijn energie weer kwijt, maar krijg er enorm veel energie voor terug. Ik straal weer, wordt er in mijn omgeving gezegd.

3D-model van technische installaties
3D-model van technische installaties

Het werk bevalt mij ook enorm goed! Ik mag mijn eigen vooral druk maken met het implementeren van nieuwe innovaties voor ons bedrijf Equans, mensen opleiden, digitale platformen inrichten en onderhouden. Meedenken in het BIM-traject, zodat projecten soepel kunnen verlopen, met alle nodige informatie die verwerkt wordt in de 3D-modellen. Van A tot Z zorgen dat de digitale informatie blijft stromen, middels mooie pakketten en DMS-platformen. Presentatie geven, om mensen mee te nemen in de belevenis, het is te veel om op te noemen, maar het geeft me enorm energie.

Het jaar is voorbij gevlogen…

En terwijl ik deze blog schrijf, besef ik mij ook goed dat het jaar weer voorbij is gevlogen. Een jaar waarin zowel mijn zoon Jonathan als mijn dochter Rowena hun eerste rijlessen zijn gaan nemen. Het jaar waarin ik weer zo gek ben geweest dat ik competitie ben gaan spelen, maar er toch weer van kan genieten. Het jaar waarin ik keihard heb gewerkt om weer uit die burn-out te komen, maar ook het jaar waarin ik heb geleerd dat je niet zomaar bent genezen van een burn-out. Het jaar waarin ik heb geleerd om signalen te herkennen die je lichaam en geest geven.

Maar ook het jaar waarin ik zag dat ik te weinig aandacht gaf aan de mensen om mij heen, maar deze mensen van wie ik ontzettend veel hou toch bij mij zijn gebleven, ondanks dat ik zo nu en dan een echte klootzak kon zijn en misschien nog wel eens ben. Wat meestal gebeurt als men te vaak op de verkeerde knopjes blijft drukken.

Het jaar waarin ik heb gezien dat het leven ook zo voorbij zou kunnen zijn. Ik ben nog meer gaan beseffen dat je echt moet genieten van de kleine dingen om je heen, je echt moet genieten van de mensen die echt om je geven, ondanks dat je zo nu en dan wat doms doet. Het jaar dat ik nog meer besef een super lieve vrouw te hebben, die het maar moet dealen met mij. Ontzettend lieve kinderen heb, alle vijf hoor, ondanks dat ik ze (helaas) niet allemaal meer zie. En dan de geweldig goede vrienden die ik heb. Een paar zie ik met regelmaat, een paar helaas net te weinig. Maar als je die weer ziet en/of spreekt, dan klikt het weer meteen. Degene die ik bedoel, weten het vast wel als ze dit lezen.

Zelf de slingers ophangen..

Wat 2023 gaat brengen weten we niet. laten we hopen heel veel mooie dingen, al weten we in ons achterhoofd dat ook nare en vervelende dingen altijd op de loer liggen. Daar zullen we ook mee moeten dealen, hoe hard het ook klinkt. Maar we moeten zelf de slingers ophangen als je er een leuk feestje van wil maken. De feestjes pakken welke je pakken kan en zoals Stef Ekkel & René Karst zo mooi zingen: Liever Te Dik In De Kist (Dan Weer Een Feestje Gemist)

En eigenlijk is het ook zo, je kan beter genieten dan steeds maar denken “Had ik maar…”, daar schiet je niets mee op. Dat is dan toch wel het voordeel dat ik ADHD heb, ik zeg het en denk dan pas dat het niet slim was, maar ach, ik ben het kwijt, het hoge woord is eruit en men weet wat ik er van denk. Valt het niet lekker, pech! En door….

En dat is wat ik ga doen in 2023, zelf de slingers ophangen en ik denk dat ik wel een paar vrienden heb die daar graag een handje bij helpen. Samen herinneringen maken en genieten van en met elkaar.

Voor nu wens ik al mijn volgers van mijn blog/website een voorspoedige jaarwisseling toe. Dat ook voor jullie 2023 heel veel moois, geluk en vooral een goede gezondheid mag brengen.

Alvast een gelukkig nieuwjaar toegewenst! Proost op 2023!!

4 Replies to “Een jaar waarin genoeg is gebeurd”

  1. Een openhartige blogpost
    Ik lees vooral de mooie positieve ontwikkelingen in jouw leven, werk en sport.
    Ik wens jou en jouw gezin veel plezier en sportsuccessen in 2023!
    Optimistische groet,

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.