Ondanks het mooie weer hangen er nog steeds donkere wolken boven onze samenleving, omdat we dagelijks nog steeds keihard worden geconfronteerd met het corona-virus. Ondanks dat er toch af en toe wat zonnestralen tussen deze wolken doorkomen. In Noord-Brabant zijn ze voorzichtig positief als het gaat om de mindere besmettingen. Zouden de maatregelen dan toch helpen of komt het juist doordat er in Noord-Brabant beter met de maatregelen wordt omgegaan?

Dat is overigens niet wat ik beweer, maar ik heb gelezen in de nieuwsberichten dat zowel in Noord-Brabant als in Limburg door de bewoners net wat beter gehoor wordt gegeven aan het volgen van de maatregelen dat bijvoorbeeld in de Randstad. En dat zou dan inderdaad wel eens effect kunnen hebben op het aantal besmettingen.

Maar is dat wel zo of zijn we te positief? Want lang niet iedereen wordt getest, dus zullen er nog genoeg mensen rondlopen die wel besmet zijn, maar niet worden geregistreerd. Laten we dan vooral niet te vlug een vreugde sprongetje maken en het verder afwachten.

Nog steeds stil op straat

Hier in mijn omgeving merk ik dat veel mensen nog steeds goed gehoor geven aan het verzoek om zoveel mogelijk thuis te blijven. Het is gewoon stil op straat en ook in mijn omgeving. Terwijl ik dit bericht aan het typen ben, zit ik buiten onder mijn overkapping om ook te kunnen genieten van het mooie weer, waarbij ik nagenoeg géén auto’s e.d. dergelijke hoor over de vaak drukke doorgaande weg die op een steenworp afstand ligt van mijn huis. Terwijl het rond dit tijdstip (16:45 uur) vaak al aardig druk is op deze weg. Maar het is stil! En terwijl ik hier rustig zit te typen, hoor ik de mussen en de koolmeesjes heerlijk fluiten en sjilpen.

En ook ik werk nog steeds vanuit huis, heel af en toe ga ik naar kantoor, maar 90% van de tijd ben ik gewoon thuis, ook al zou ik graag anders willen. Want na zoveel weken thuiswerken komen de muren wel een beetje op je af. Je zit gewoon 24/7 in de zelfde ruimte met dezelfde personen, ondanks dat iedereen overdag hier zijn eigen ding aan het doen is. Terwijl ik beneden aan mijn bureau aan het werk ben, zitten de kinderen boven achter hun laptop voor school online de lessen te volgen. Dus veel overlast hebben we overdag niet van elkaar. En in de loop van de middag komen we samen in de woonkamer om gezamenlijk te eten en kijken wat we de rest van de avond gaan doen.

Heerlijk buiten op de loungeset mijn blog schrijven
Heerlijk buiten op de loungeset mijn blog schrijven

Nu met dit mooie weer verplaatsen we natuurlijk een aantal van die activiteiten naar buiten, gezellig met z’n alle op de loungeset en genieten van het mooie weer. Dat schept in ieder geval bij ons een wat meer een glimlach op het gezicht. Niet opgesloten zitten, maar een stukje meer vrijheid en toch zoveel mogelijk genieten. Want om met je hoofd omlaag te zitten treuren heeft gewoonweg geen zin. Iedereen heeft er op dit moment ongemak van, behalve die malloten die denken dat de maatregelen niet voor hen gelden. Dat zijn dan ook degene die het voor de rest allemaal verzieken. Maar die blijf je er altijd ook tussen houden.

Men wordt creatiever

En dan juist in zo’n rare periode, zie je dat veel mensen creatiever gaan worden. En dan heb ik het niet over de leuke filmpjes die mensen uit verveling op facebook plaatsen, waar ik met regelmaat ook smakelijk om kan lachen. Nee, dan heb ik het toch zeker wel over de ondernemers in bijvoorbeeld de horeca, die juist nu heel creatief worden om hun klanten toch te kunnen voorzien van hetgeen ze graag willen. Wat ik daarbij dan niet begrijp, zoals ik zag hier in Tilburg, dan mensen voor een ijsje bij een ijsspecialist dik één tot twee uur in de rij gaan staan om een ijsje te kunnen kopen. Goed voor de omzet van de ondernemer, dat gun ik ze wel, maar raar dat mensen dat dan toch doen. En iedereen moet doen wat hem/haar leuk lijkt, binnen de grenzen van de maatregelen, maar ik zou dan toch eerder een bak met schepijs kopen en deze thuis lekker leeg lepelen. Goedkoper, minder wachttijden en als ik niet alles ineens opeet, dan heb ik morgen ook nog wat.

Maar iedereen maakt een eigen keuze daarin, de een kiest voor gemak met minder risico’s en de ander wil lekker lang in de rij staan met een paar zeurende kinderen op de achterbank, waarbij vader en moeder chagrijnig op de voorstoelen voor zich zitten uit staren, omdat ze zich toch hebben laten overhalen door hun kinderen om gezellig naar bijvoorbeeld de McDrive te gaan. Heerlijk genieten lijkt mij dat. Maar ieder zijn keuze en deze jongen kiest dan toch echt voor het gemak, online bestellen en het thuis laten brengen….

Mensen staan graag in de rij

Maar niet alleen bij de McDrive of bij een ijssalon, maar ook hier bij de Hornbach was het gisteren netjes aansluiten, wachten tot je naar binnen mag om dat even wat te gaan bekijken of kopen. Een lange rij mensen, die uitgestrekt stond van de ingang tot over de volledige lengte van het parkeerterrein. Heerlijk gezellig in de rij op 1,5 meter afstand van elkaar, wachten tot je naar binnen mag. Het is maar waar je zin in hebt natuurlijk.

Opzich begrijpelijk dat mensen hun tijd goed willen vullen, zeker met dit mooie weer om heerlijk in de tuin bezig te zijn. Maar om het dan op te gaan zoeken? Ik zou dan eerder toch even om het hoekje kijken en bijvoorbeeld bij de Praxis of Karwei binnen lopen. Daar zijn geen wachtrijen en kun je zo doorlopen. Oke, oke….het aanbod bij deze twee doe-het-zelf zaken is dan wel een stukje minder. Daar heb je een punt bij de Praxis, O nee, bij Karwei.

Om trots op te zijn

En toch vind ik het knap dat we hier in Nederland zo goed zijn omgegaan met het mooie weer, waarbij het dan heel verleidelijk is om er een dagje op uit te gaan. Normaal zouden we een dagje naar het strand gaan of ergens gezellig op een terrasje gaan hangen voor een paar heerlijke drankjes. En toch hebben we dat met z’n alle niet gedaan, op die paar uitzonderingen na die denken dat ze werkelijk alles mogen doen, omdat hen toch niets kan gebeuren.

We hebben in dit kleine kikkerlandje toch maar even laten zien dat we groots zijn in het volgen van maatregelen. Natuurlijk hebben we daar aan moeten wennen, want een aantal weken geleden lukte het ons niet zo goed. maar afgelopen weekend heeft grotendeels van de Nederlanders zich echt wel aan de maatregelen gehouden. Om trots op te zijn!

En heerlijk dat veel mensen dit weekend dan toch aan hun trekken zijn gekomen met dit mooie weer. De BBQ-haters zaten weer heerlijk te kuchen in hun achtertuin, de muziekhaters kregen weer een heerlijk concert aangeboden van de omwonende en andere mensen klaagde weer steen en been dat het te warm was om in de zon te gaan zitten, want het was te druk bij de Hornbach om een nieuwe parasol te kopen. Echt heerlijk hoe iedereen het afgelopen weekend weer heeft kunnen genieten…..

#StayHome

4 Replies to “Donkere wolken”

Geef een reactie