We kennen het eigenlijk niet echt meer, koude winters zoals we ze vroeger kenden. Ik weet nog wel dat de winters van vroeger mooier en kouder waren t.o.v. de winters de we hedendaags meemaken. Het lijkt meer op een frisse lente, dan op een echte winter.

Ik weet het nog wel van vroeger, de winters waren vaak koud. En als kleine jongen droeg ik dan zo’n warme houtjes-touwtjes jas, warme bivakmuts om je hoofd lekker warm te houden en een pyjamabroek onder je ribbroek aan. Gebreide wanten aan en rubberen laarzen met twee paar sokken als het had gesneeuwd.

En dan “hup” de sneeuw in tot je vingers haast waren bevroren, omdat je wanten een grote sneeuwblok waren geworden. Snel weer naar binnen, je natte kleren uit en met je pyjama bij de gashaard met en warme mok warme chocomelk, die je moeder zelf had gemaakt op het gasfornuis met melk en Nesquik.

Na sesamstraat ‘s avond naar bed, in dat koude bed en met de bloemen op de ramen. De damp kwam uit je mond, je neus was koud, dus kroop je lekker diep onder de warme wollen dekens. Dat waren mooie tijden zeg!

Bizarre winter van 1963

Maar de winters die ik dan vroeger heb mogen meemaken, waren niets vergeleken met de bizarre winter van 1963.

Op veel plaatsen in Nederland en België zou het bijna drie maanden achtereen elke dag vriezen, terwijl het noordoosten van Nederland al die tijd onder de sneeuw lag. Het was vooral de lange duur van de winter die bijzonder was, niet de laagte van de temperaturen; wat dat betreft werd er in deze winter geen absoluut record gebroken.

BRON: nl.wikiperia.org

Moet je eigen eens voorstellen, drie maanden achtereen vorst! Nu klagen al veel mensen als het buiten rond het vriespunt is, want dan is het koud.

En dan toch, zoals gister d.d.16-1-2021, dat er dan een witte deken over Nederland valt, geeft dat mooie plaatjes.

Winter 2021
Sneeuw in Nederland (16 januari 2021)

Daar kan ik dan echt van genieten, als ik die winterse foto’s op facebook en/of instagram van iedereen weer voorbij zie komen. Zeker omdat het zo’n mooi beeld is, wat we in Nederland eigenlijk nooit of zelden meer zien.

En als het dan valt en het blijft liggen? Dan is het vaak weer zo gesmolten. Eigenlijk best jammer. Van mij mag er best weer een echte winter komen, met vorst en kou. Maar we hebben helaas meestal een herfstachtige natte winter.

Waar zijn die winters van vroeger gebleven?

5 Replies to “De winters van vroeger”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.