De laatste tijd wordt er geapplaudisseerd en stil gestaan bij de mensen in de zorg. Ook ik heb enorm veel respect voor deze mensen, ook al is dit natuurlijk “gewoon” hun werk. Hier hebben ze tenslotte voor gestudeerd en hebben bewust dit vak gekozen. Net als een beroepsmilitair er bewust voor heeft gekozen om zijn land te verdedigen in tijden van oorlog.

Het klinkt natuurlijk heel bot dat ik het zo schrijf, maar het is wel een feit dat als je in de zorg zit en er een epidemie of zelfs een pandemie is uitgebroken, dat je er dan moet staan om je werk te doen. Maar begrijp mij nu niet verkeerd hè, ik snap best dat hier niemand op zit te wachten en ik heb echt wel respect voor alle mensen in de zorg en hulpdienstverlening. Het gaat je niet in de koude kleren zitten wat je nu allemaal voorbij ziet komen. Maar het is en blijft je werk, net als die militair als hij zijn land moet verdedigen.

Techniek kent geen pauze

Maar laten we ook andere beroepen niet vergeten en dan denk ik natuurlijk meteen in mijn eigen vakgebied, waar vele monteurs nu hard moeten werken om systemen draaiende te houden, zorgen dat er overal stroom op blijft staan. Alle zeilen moeten nu ook worden bijgezet om er voor te zorgen dat ziekenhuizen niet plat komen te liggen, dat dokters en verplegers op o.a. de IC-afdelingen ongestoord hun werk kunnen blijven doen om de mensen te helpen en te verzorgen. Een simpele storing of fout kan op zulke afdelingen fataal zijn.

Technische diensten binnen zo’n ziekenhuis zullen nu ook moeten zorgen dat hun systemen blijven draaien. Natuurlijk is dat in een ziekenhuis altijd wel de hoofdzaak, dat systemen goed functioneren. Maar nu IC-afdelingen vol liggen en extra apparatuur staat te draaien, wordt er van deze mensen ook net wat meer verwacht dan in de normale omstandigheden.

Zonder deze technische mensen, zou men in de zorg wel eens in problemen kunnen komen als systemen niet werken hoe ze behoren te werken. Daar sta je eigenlijk niet bij stil als je een ziekenhuis binnenloopt. Je ziet vaak alleen het zorgpersoneel wat daar rondloopt. Maar wat er achter de schermen allemaal gebeurt, heb je vaak geen flauw benul van.

En dan hebben we het nog niet gehad over die tijdelijk IC-units die zomaar even in een paar weken ergens neergezet worden. Daar zijn een hoop handjes voor nodig om in zo’n korte tijd dat te kunnen realiseren. Als deze mensen allemaal thuis blijven, dan zal er weinig gebeuren.

Internet en dataverkeer

Maar ook de IT-mensen, die nu flink getest worden op wat ze ons hebben beloofd over de stabiliteit van het internet en systemen die functioneren in de Clouds, ook zij worden getest nu. Want de IT-ers bij bedrijven, zoals het bedrijf waar ik zelf werk, hebben toegezegd dat alles perfect werkt, ook als je thuis gaat werken. Tja, zij hadden ook niet verwacht dat er ineens zoveel collega’s thuis zouden gaan werken.

En ik geef ook deze mensen een welverdiend compliment, gezien ik zonder enige problemen makkelijk van uit huis kan werken. Ik zet mijn laptop aan en ik kan op dezelfde wijze werken als dat ik op kantoor mijn laptop zou aanzetten. dat was vroeger wel anders, met bijvoorbeeld een tragere Citrix-omgeving. Nu zou alleen je eigen internetverbinding voor de vertraging kunnen gaan werken, als je een simpele kleine internetverbinding hebt. Gelukkig heb ik ook daar geen last van, met een glasvezelverbinding van 500/500.

Maar niet alleen de IT-ers van bedrijven worden op deze manier getest of ze hun beloftes zijn nagekomen, maar ook de internetbedrijven worden zwaarder belast, door het grotere aantal digitale verkeer wat over hun netwerk gaat. Er wordt meer naar streamingsdiensten als Netflix gekeken, veel mensen werken thuis en zitten online te vergaderen, al dan niet met een webcam aan.

En tot nu toe heb ik nog nergens echte problemen gehoord of gelezen, dat het dataverkeer op zijn gat ligt of dat systemen traag aan het worden zijn. Dus hebben de IT-ers het allemaal wel op orde, lijkt mij.

De techniek staat dus nooit stil! Zonder deze technische mensen zullen systemen niet werken, kun jij je lampen thuis niet aanzetten en niet zomaar even op internet. Zonder deze mensen ligt alles stil.

Iedereen verdient een pluim

Natuurlijk zijn er ook nog genoeg andere beroepen die ik vergeet een pluim te geven, zoals personeel in de supermarkten, bakkers, slagers, groenteboeren, noem ze allemaal maar op. Ook die zijn dagelijks in de weer om te zorgen dat we niets te kort komen.

Dus vind ik het wel lastig om alleen te applaudisseren voor de mensen in de zorg. Want er zijn zoveel mensen meer die dagelijks er voor zorgen dat ondanks wij thuis blijven, wij toch de nodige dingen kunnen kopen en/of kunnen doen.

Daarom geef ik bij deze iedereen die dagelijks gaat werken om voor ons te zorgen een dikke vette pluim met een groot applaus erbij. Jullie mogen allemaal trots op jezelf zijn.

Zorg goed voor jezelf, zorg goed voor elkaar!

#StayHome

2 Replies to “De techniek staat nooit stil”

  1. Dit ben ik met je eens.
    Maar de verzorgenden krijgen nu eenmaal meer met emoties te maken. Ze hebben direct contact met de zieken en andere patiënten. Is niet gemakkelijk hoor.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.