De dooi kondigt zich aan

De dooi kondigt zich aan

Vorige week viel er hier in Tilburg een dik pak sneeuw, van enkele tientallen centimeters dik. Met de stevige wind erbij, kwam het sneeuw op plekken te liggen, waar je dit normaal niet zo verwachten. Maar nu gaat de dooi zich aankondigen, wat waarschijnlijk voor vele mensen weer andere problemen met zich mee zal brengen…

Het was een heuse sneeuwstorm vorige week, de sneeuw vloog letterlijk alle kanten op. Er ontstonden sneeuwduinen op plekken waar de wind goed bij kon. En ondertussen hadden we een dik pak sneeuw van ca. 25 á 30 cm dik op sommige plekken.

Het was zeker een prachtig landschap, de mooie witte deken die over Tilburg en andere delen van Noord Brabant was neergestreken. Maar nu de dooi op de deur staat te kloppen en echt wil gaan doorzetten, verwacht ik dat men nu andere problemen gaat krijgen en wellicht ik zelf ook. Want door de sneeuwstorm is er sneeuw op plekken terecht gekomen, waar je het normaal niet zo verwachten.

Sneeuwduinen op mijn overkapping
De sneeuwduinen op mijn overkapping liggen er nog steeds van de sneeuwstorm die vorige week zich heeft uitgeleefd in Tilburg.

Zoals je op de bovenstaande foto ziet, hebben zich op het dak van mijn overkapping waren sneeuwduinen zich gevormd. Zelfs onder de dakgoot ligt sneeuw, waar normaliter nooit sneeuw zou zijn gevallen en/of zou blijven liggen. Wat gaat dit met zich meebrengen als de dooi echt door gaat zetten? Ik verwacht dadelijk op plekken water, waar nog nooit water naar binnen ingekomen.

Ook weer mooie plaatjes

En ook de dooi brengt weer mooie plaatjes met zich mee. Zoals de headerfoto van dit bericht, de sneeuw die langzaam op de lamp smelt en ook mooie ijspegels achterlaat, omdat het nog steeds aan het vriezen is. Maar de zon absorbeert de sneeuw, dus is het letterlijk de sneeuw voor de zon.

Dus voor fotografen zijn ook dit weer mooie tijden om mooie plaatjes te schieten in hun omgeving en in de natuur.

Het enige nadeel van de dooi, is die natte drab die overal nu gaat ontstaan, langs de wegen dat dan van die grijze/zwarte natte drab zijn.

Regen op komst

Volgens weeronline schiet morgen de temperatuur zelfs al richting de 5°C en vanaf maandag zal de regen zich ook aankondigen. En de dubbele cijfers zullen zich snel aanmelden, gezien men woensdag overdags al 11°C voorspelt.

Heel bizar natuurlijk, als je bedenkt dat op dit moment als ik dit bericht aan het schrijven ben, het buiten nu -7°C is. En dan over een paardagen zitten we met 15 tot 20 graden warmweer.

BRON: weeronline.nl

Dus er komt zeker lekker weer aan, ook in de nacht blijven de temperaturen ruim boven nul. De vraag is nu alleen hoe snel we dan van die dikke pakken en grote bergen sneeuw af zijn, die over nog liggen? En wat voor problemen dat we kunnen verwachten van al dat smeltwater wat de dooi van de sneeuw met zich mee gaat brengen? We zullen het gaan zien…

Blog