Je hebt een leuke website of blog, waarop je ook foto’s deelt die je hebt gemaakt. Neem als voorbeeld dat je naar een natuurpark bent geweest en daar bijzonder mooie foto’s hebt gemaakt, die je op jouw website/blog aan heel de wereld wil laten zien. Dat is toch gewoon gaaf….

Maar hoe geef je nu aan dat het jouw foto is? Natuurlijk kun je je foto altijd voorzien van een watermerk, waarin jou naam staat en/of de URL van je website. maar niet iedereen vind dat mooi. Maar hoe geef je het dan aan? Want je wil niet dat iedereen met je foto aan de haal gaat, zonder jou de credits te geven. En erger nog, zonder dat jij die persoon toestemming hebt gegeven. Jij bent immers de eigenaar, de auteur van de foto.

Auteursrecht is het recht van iemand die iets gemaakt heeft (een beeld, foto, schilderij, tekst, muziekstuk, enzovoorts) om zelf te bepalen wat er met dat werk gebeurt. Dus wie het mogen zien/horen/lezen, en of mensen er iets aan mogen veranderen. Vanwege het auteursrecht moet je altijd toestemming vragen aan de maker van een foto, of je die foto mag gebruiken voor een website, folder, tijdschrift enzovoorts.

Bron: auteursrecht.nl

Nu kun je al op een simpele manier je gegevens aan de foto koppelen, door met de rechtermuisknop op de afbeelding, in de map waar de foto staat, te klikken en dan te kiezen voor eigenschappen. daarin kun je al diverse velden invullen, zoals de titel, onderwerp, labels (metatags), je eigen naam bij Auteur en de Copyright. Tevens zijn ook alle instellingen vanuit je camera mee overgenomen in de eigenschappen van de foto.

Nadat je dat hebt ingevuld klik je op Toepassen en dan op OK. Vanaf nu bevat jouw foto jouw naam en Copyright die jij hebt ingevuld. Op het moment dat jij nu de foto upload naar jouw website, kan iedereen in de eigenschappen van de foto zien wie de auteur is van de foto.

Markeren met Copyright

Maar we gaan nog een stapje verder, we willen dat Google de foto ook daadwerkelijk weergeeft met als kenmerk dat de foto is beschermd met auteursrechten, dus we gaan de foto de status meegeven dat deze Copyrighted heeft. Nu kun je dit doen met bijvoorbeeld Paint.NET of ander fotobewerkingsprogramma. In mijn voorbeeld gebruik ik het fotobewerkingsprogramma Adobe Photoshop CS5

Je opent de foto met je fotobewerkingsprogramma, in mijn geval dus Adobe Photoshop CS5. vervolgens ga je dan naar de eigenschappen van de foto, die je in menu kunt terug vinden. Je krijgt nu een uitgebreid overzicht van invulvelden die je kan invullen, met alle gegevens die je wil. Als het goed is zie je dan ook al de gegevens die je eerder hebt meegegeven in de optie die ik eerder in dit bericht heb omschreven.

Status Copyrighted in Adobe Photoshop CS5

Zoals je kan zien heb ik in Adobe Photoshop de mogelijkheid de Copyright status aan te passen. Ik zet de op Copyrighted en vul eventueel nog meer gegevens in, zoals de URL naar mijn website, of je kan daar de URL invullen naar je disclaimer op je website. Ik heb deze ook ooit toe gevoegd aan mijn website onder de knop Disclaimer op mijn website.

Goed, even terug naar de copyright van je foto. Als je alle gewenste gegevens hebt ingevuld, dan klik je op OK

Vanaf nu zal je in je fotobewerkingsprogramma een copyrightteken © naast de bestandsnaam zien staan.

Copyright is nu zichtbaar

Je kan nu de foto opslaan en is vanaf nu je foto voorzien van jou Copyright. Na het uploaden op je website, kan iedereen nu in de eigenschappen van de foto zien dat het jouw foto is, voorzien van de eventuele URL naar jouw website.

Google

Als Google nu jouw website doorsnuffelt en daar zoekkenmerken voor jouw website aanmaakt, zal je foto ook de copyrightkenmerken meekrijgen.

Als je nu bij je foto in Google klikt op Bronvermelding van de afbeelding zal je jou naam en Auteursrecht zien. Hiernaast mijn bronvermelding van mijn foto’s in Google.

Nu weet iedereen dat jou foto’s niet zomaar gebruikt mogen worden. Overigens is het niet toegestaan om foto’s en afbeelding die je op internet vind te gebruiken op je website. ook zonder deze copyright. Als de afbeelding/foto uniek genoeg is, is deze zo wie zo beschermd door de auteursrechten. Dus let er op als je zomaar even een foto wil gaan gebruiken op je eigen website. Er zijn wel genoeg gratis afbeeldingen/foto’s te vinden met het kenmerk dat je ze mag herbruiken. Maar ga er niet zo maar vanuit dat het correct is, dit om problemen te voorkomen.

Citeren

Nu is het wel toegestaan om foto’s van andere websites te gebruiken in de vorm van een citaat op jouw website. Maar ook daar zitten haken en ogen aan natuurlijk….

Een foto of illustratie mag in zijn geheel worden geciteerd, zonder toestemming. Een citaat van een foto hoeft dus niet per definitie een klein stukje van de foto te zijn. Maar ook voor beeldcitaten geldt dat ze inhoudelijk relevant moeten zijn en niet groter worden afgebeeld dan noodzakelijk. Een foto bij een nieuwsbericht (wat kleiner dan het origineel) om te verduidelijken waar het bericht over gaat is een citaat. Een foto die alleen ter illustratie wordt gebruikt niet. En een foto die als beeldbepalend element een homepage siert al helemaal niet.

Bron: auteursrecht.nl

Wel zo netjes…

Wil je nu toch graag een foto van een andere website gebruiken op jou website? Neem dan contact op met de auteur van de foto of eigenaar van de website, om toestemming te vragen of je de foto mag gebruiken op jouw website/blog. dat is het minste wat je kan doen en wel zo netjes.

En geef de auteur alle credits mee op je website/blog, door bijvoorbeeld in het onderschrift van de afbeelding/foto de bronvermelding/auteur te vermelden. Hieronder een voorbeeld als je bijvoorbeeld een foto van mijn website gebruikt, nadat ik je toestemming heb gegeven.

BRON: cona.nl | Corné Bertens

Maar wat is er origineler dan dat je zelf eigen afbeelding/foto’s maakt en deze op je website/blog plaats? Je website wordt er juist veel persoonlijker door. En als je dan toch een keertje ondeugend wil zijn en een foto van een andere website gaat gebruiken op jouw website, zet er dan wel netjes de bron en auteur bij, dan zal een deze een stuk minder moeilijk gaan doen als hij/zij op je website zijn/haar foto ziet.

LET OP!! Bedrijven kunnen je het een stuk lastiger maken als je zonder toestemming hun foto’s gebruikt op jouw website. Daar kunnen flinke boetes aan vast hangen.

Wil je meer lezen over auteursrechten? Neem dan eens een kijkje op de website www.auteursrecht.nl

6 Replies to “Auteursrechten op je foto’s”

  1. Duidelijk verhaal ! Zal inderdaad niet bij veel mensen bekend zijn.
    Maar bedenk nog even dat men tegenwoordig met mobiele telefoons veel schermafdrukken gemaakt. Daarin worden die eigenschappen niet meegenomen (denk ik) en is dan toch een watermerk nodig?
    Maargoed, ook voor een schermafdruk gelden de copyright regels die jij beschrijft…lijkt mij ?!

    1. Dat klopt wel inderdaad, dat als men op een tablet/smartphone een screenshot maakt. Dan wordt de copyright niet meegenomen. En inderdaad blijven de auteursrechten bestaan, ook al wordt er een screenshot gemaakt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.