Vrijheid! Iets wat Nederland 75 jaar geleden weer terug heeft gekregen na een lange oorlog. Waar vele soldaten voor gevochten hebben en er helaas ook vele voor gesneuveld zijn omdat ze vochten voor die vrijheid. Elk jaar op 5 mei vieren we deze vrijheid, op de wijze dat iedereen dat zelf wil. De een gaat naar een festival, de ander gewoon lekker thuis, terwijl er ook mensen zijn die gewoon moeten werken.

Maar dit jaar is het anders, voor vele niet echt het gevoel van vrijheid door de corona-maatregelen. We moeten zoveel mogelijk thuis blijven, omdat we op dit moment met een andere vijand moeten vechten, welke Covid-19 heet. Vele nemen de maatregelen serieus, terwijl andere graag doelwit willen zijn en zich kwetsbaar opstellen omdat men de maatregelen zwaar overtrokken vindt. Iedereen gaat er mee om op zijn/haar eigen manier, waarbij ik zeg dat ik niet weet wat het beste is.

Ja, ik ben het ook zat om niet te mogen doen wat ik zo graag zou willen. Maar dat wil nog niet zeggen dat ik dan maar alle maatregelen aan mijn laars lap om mij op te stellen als een egoïst. Ik ga er nog steeds vanuit dat het RIVM en het Kabinet ons nog steeds voorzien van de juiste informatie en handelen zo als men denkt dat goed is voor onze samenleving. Misschien is het allemaal wel te zwaar overtrokken en hadden we gewoon kunnen blijven doen wat we altijd doen. Dat weet je gewoon niet! Althans, ik weet het niet of de maatregelen wel of niet hebben geholpen bij het bestrijden van het corona-virus. Jij wel?

Maar de afgelopen tijd heeft ons niet echt het gevoel gegeven dat we vrij zijn, niet de vrijheid gehad die we altijd hebben. En dat nu juist in het lustrum jaar, het jaar dat Nederland 75 jaar geleden de vrijheid terug kreeg. Het zou wel heel mooi zijn geweest als we juist vandaag konden vieren dat we verlost waren van Covid-19, dat we deze strijd echt gewonnen hadden. Maar we hebben de strijd tegen Covid-19 nog niet gewonnen, we zitten er nog middenin om Covid-19 te verslaan, we moeten nog voorzichtig zijn en alert zijn dat Covid-19 niet onverwachts aanvalt en we opnieuw kunnen beginnen.

Wie gaat het ons vertellen wanneer we deze strijd hebben gewonnen? Volgens mij zijn we de goede kant op aan het gaan, als ik de dagelijkse corona-berichtgevingen lees. Maar het is nooit aan te raden om te vroeg te gaan juichen en is het beter om te wachten tot we het bevestigd krijgen dat we ook deze strijd hebben gewonnen.

Nationale feestdag

Ondanks alle corona-perikelen vieren we dan toch 75 jaar vrijheid, al dan niet met een vrije dag. Want niet iedereen heeft automatisch vrij, omdat in de wet 5 mei niet als officiële feestdag is vastgesteld. Daardoor zijn werkgevers niet verplicht om je deze dag als betaalde vrije feestdag te geven. Dat is net hoe dit in het CAO in de branche waarin je werkzaam bent is vastgelegd. De een heeft dus net iets meer geluk dan de dan de ander, dat deze nu betaald niets hoeft te doen als deze thuis blijft vanwege de corona-maatregelen.

Fijne Bevrijdingsdag toegewenst en geniet van de vrijheid die je hebt, ondanks dat je misschien thuis moet blijven.

5 Replies to “75 jaar vrijheid..”

Geef een reactie