Ik bespan al zo’n ruim 30 jaar badmintonrackets, waar ik ben begonnen in de tijd dat men nog nauwelijks elektronisch bespanmachines had en als er die waren kon je er een mooie tweedehands auto voor kopen. In de tijd dat ik begon waren de meeste bespanmachines nog als hefboom en twee-punts bespanners. Je kocht je bespanmachine bij een speciaalzaak en niet via internet. Maar dat gaat tegenwoordig wel anders…

In deze tijd dat iedereen makkelijk een bespanmachine kan kopen en wat snaren, denken vele ook dat men meteen kan bespannen. Maar helaas is het meer dan wat snaren in een racket rijgen en aantrekken. Er komt veel meer dan dat bij kijken, zoals vakkundigheid en materiaalkennis.

Helaas zijn er veel amateurs, ook wel thuisbespanners genoemd, die er een rommeltje van maken en vaak het racket van de speler/speelster beschadigen omdat ze niet vakkundig een racket bespannen, zoals te veel tension (te veel kilo’s op de snaren) in het racket plaatsen. Met een hamer ben je nog geen timmerman, dat is ook met als je een bespanmachine hebt, ben je nog geen bespanner.

Beschadiging van het badmintonracket

Dit soort beschadigingen komen helaas te vaak voor, bij bespanners die niet vakkundig zijn en het racket van de speler/speelster daardoor schade toebrengt. Doordat het racket niet op de juiste wijze in de bespanmachine is geplaatst loopt deze schade op, wat vaak overgaat in het scheuren van het frame.

YouTube als leerschool

Het geweldige internet geeft mensen makkelijker de mogelijkheid om spullen te kopen en te gaan gebruiken, zoals in dit geval een bespanmachine. Men laat zich informeren door filmpjes die men op YouTube ziet en gaat aan de gang. Op zich wel goed dat men dan eerst wat filmpjes bekijkt, maar dat wil nog niet zeggen dat men dan meteen kan bespannen. Als iemand zonder rijbewijs filmpjes bekijkt op YouTube, wil nog niet zeggen dat deze daarna kan autorijden.

Het is meer dan alleen filmpjes kijken om het vak te leren. Vaak is een aantal lessen van een vakkundige bespanner, die je de Tips & Trics haarfijn kan uitleggen, zeker een toegevoegde waarden. Op deze manier heb je al een betere start dan simpel wat filmpjes kijken.

Foutief bespannen
Foutief bespannen badmintonracket

Op de bovenstaande afbeelding is een voorbeeld te zien van een badmintonracket wat foutief is bespannen, welke ik kreeg aangeboden van een speler om deze opnieuw te bespannen. Een vakkundige bespanner zal nooit, maar dan ook nooit een racket zo durven afleveren aan een klant. Deze zal per direct de snaren er weer uitknippen en het racket opnieuw bespannen. Echt te triest voor woorden dat een speler dit racket zo terug heeft gekregen.

Het racket bevatte overigens nog meer bespanfouten dan degene die ik hier heb getoond in de afbeelding. Diep triest als je dit als vakman in handen krijgt.

Materiaalkennis

Naast dat je een bespanmachine en wat snaren hebt gekocht, ben je er ook nog niet met de filmpjes op YouTube. Je zal ook moeten beschikken over materiaalkennis, gezien er vele merken en type badmintonrackets te koop zijn. Je zal moeten weten wat de maximale tension is wat een racket kan/mag hebben. Dit wordt door de meeste fabrikanten aangegeven op het racket, meestal op de cone bij het handvat of ergens op de shaft van het racket. Per merk kan het anders zijn welke maximale tension ze op het racket zetten. Sommige merken zetten de echte maximale tension op hun rackets, waarbij er ook merken zijn die een soort advies maximale tension voor dat racket opgeven.

Vraagt de speler/speelster een tension die hoger is dan de maximale waarde die door de fabrikant is opgegeven, zul je deze ten aller tijde er op moeten attenderen dat er dan geen garantie meer op het racket zal zitten (bij nieuwe rackets) en dat bespannen op de hogere tension het risico bij de speler/speelster ligt als deze sneuvelt tijdens het bespannen.

Maar besluit je om de hogere tension wel te gaan plaatsen in het racket, zal je moeten weten of het racket het nog wel aankan. Een voorbeeld is dat ik zelf jaren met de Yonex ArcSaber 10 heb gespeeld. Door Yonex werd als maximale tension 10,5 kilo opgegeven. Ik heb dit racket altijd met 16kg bespannen en het racket is nooit kapot gegaan met het bespannen en/of spelen. Natuurlijk mijn eigen keuze geweest, dus nam zelf het risico.

Ken je het merk en/of type badmintonracket niet, ga dan op internet bij de fabrikant kijken wat de eigenschappen zijn van het racket. Kun je het niet vinden, neem dan contact op met de leverancier.

Weet dus goed wat je doet en wat het materiaal kan hebben. Bekijk het racket ook altijd goed of er eventueel al schade zichtbaar is, welke kan lijden tot scheuren of breuken bij het bespannen of na het bespannen.

Badmintonsnaren
Er zijn vele merken/type badmintonsnaren te koop

Naast de materiaalkennis van de vele badmintonrackets, is kennis van de badmintonsnaren ook zeker gewenst. Elke snaar heeft zijn eigen eigenschappen. De meeste snaren zijn in te delen onder de speeleigenschappen soft feeling, medium feeling en hard feeling. Hoe harder het gevoel van de snaar, hoe minder flex deze vaak is.

Daarnaast zijn er vele diktes van snaren, welke in mm (milimeters) worden uitgedrukt. De meest gangbare dikte ligt op dit moment op 0,70mm, zoals bijvoorbeeld de Yonex BG65, de meeste verkochte en bespannen snaar van Yonex. Snaren zijn de laatste jaren steeds dunner geworden, naar mijn weten is een van de dunste snaren op dit moment 0,61mm dik, wat echt dun is voor een badmintonsnaar.

Je zal dus goede kennis moeten hebben welke tension de snaren aankunnen, want er zijn snaren bij die bij het aantrekken op bepaalde tension gewoon knappen, omdat ze het niet aankunnen.

Durf ook “Nee” te zeggen…

Men zegt wel eens dat de klant Koning is, maar dat neemt niet weg dat jij als bespanner ook gewoon “Nee” moet durven zeggen, aangeven dat je de wens van de speler/speelster niet kan uitvoeren om dat bijvoorbeeld het badmintonracket niet geschikt is voor de tension die men graag zou willen. De klant verwacht juist ook dat jij een goed advies geeft en vooral eerlijk bent.

Veel spelers/speelsters weten vaak wat ze willen, maar je krijgt ook genoeg klanten die echt niet weten wat voor tension ze in hun racket willen of hadden. Probeer dan een stuk service te geven en met de juiste vragen erachter te komen wat voor soort speler/speelster het is. Speelt men met nylon of met veren? Is die persoon een controle speler of hardhitter? Beschikt de persoon zelf over genoeg power of moet het racket en/of bespanning voor hem/haar het werk doen?

Met de juiste vragen kom je meestal wel tot het juiste advies. Maar dan moet je ook kennis hebben van zaken, weten welke eigenschappen het racket heeft en de snaren die je ze daarbij wil adviseren. Want een verkeerd advies kan ook leiden tot een klagende speler, die je klanten kan kosten.

Meestal zit ik zelf wel goed met mijn adviezen bij deze nieuwe klanten, die niet weten wat ze precies willen, waarbij ik dan ook niet bang ben om te zeggen dat ze terug kunnen komen als het niet fijn speelt met die bespanning, waarbij ik dan zeg dat ze gratis een andere bespanning krijgen zodat ze wel een goede bespanning hebben.

Het gaat niet om snelheid…

Ik krijg vaak de vraag van andere “bespanners” hoe snel ik een racket bespan, waaraan men zich dan blijkbaar willen meten of ze snel genoeg bespannen. Als ik dan vertel dat ik over één racket gemiddeld 20 minuten doe, zie ik ze vaak kijken dat het best snel is. Maar het gaat niet om de snelheid dat je een racket bespant, maar wel over de kwaliteit die je aflevert.

Oké, ik bespan redelijk snel, maar dat heeft er ook mee te maken dat ik al ruim 30 jaar ervaring heb, waarbij ik handigheid heb gekregen. Ik kan (bij wijze van spreken) blindelings bespannen. Ik voel of ik goed aan het weven ben met de cross-snaren. Dat is jaren ervaring en routine die ik heb.

Bespannen
Weer een rijtje rackets gereed voor de spelers/speelsters

Als je beginnend bespanner bent, kun je gewoon nog niet snel bespannen, je moet je aandacht geven aan de kwaliteit, het gaat nog niet vanzelf, je moet de routine nog aanleren. Leren van je fouten en zeker ook niet bang zijn om fouten te maken. Ook ik ben beginnende bespanner geweest en heb in de jaren veel bijgeleerd. Diverse Tips & Trics gekregen van ervaren bespanners, anders leren afknopen, betere materiaalkennis gekregen. Maar altijd wel opgestaan voor adviezen van de ervaren bespanners.

Niet bang zijn om te vragen, een goede bespanner is niet bang om klantjes te verliezen als hij/zij jou voorziet van goede adviezen. Ik hoop altijd dat beginnende bespanners mij om advies komen vragen, welke ik ze dan ook zeker zal geven. Ik wil het beste voor de spelers/speelsters, dus moet hun bespanner ook het beste kunnen geven.

Op tijd investeren…

En blijkt dat je het leuk vind om uren per avond/dag achter de bespanmachine te staan en wil je steeds betere kwaliteit leveren? Dan zal je zo nu en dan toch moeten investeren om een betere bespanmachine aan te schaffen. Steeds weer een stapje beter en een nauwkeurigere bespanmachine te kopen.

Bespanmachine
Aan het bespannen op een teornooi met mijn vorige bespanmachine

Ook ik heb ik de loop der jaren steeds weer een betere bespanmachine gekocht om voor mijn klanten steeds meer kwaliteit te kunnen aanbieden. Op de bovenstaande foto sta ik met mijn vorige bespanmachine, die ik inmiddels ook weer heb vervangen door een betere bespanmiachine. En ja, dat kost aardig wat geld. Maar ik heb het er voor over om te investeren in kwaliteit. Jij ook?

Mijn nieuwe bespanmachine
Mijn laatst gekochte bespanmachine

Als laatste nog wat tips…

Dus als je wil starten als bespanner, laat je dan eerst goed informeren. Neem de tijd om eens te praten met een ervaren en vakkundige bespanner, die je alle voors- en tegens kan vertellen. Want bespannen kan echt een saaie klus zijn, als je er op een avondje even 15 moet gaan bespannen. Voor mij is dat ca. 5 uurtjes bespannen, maar voor menige bespanners is dat al vaak een dagtaak om deze op tijd af te krijgen.

Neem alle informatie goed in je op, vraag of je een cursus kunt krijgen, al dan niet tegen betaling. Maar maak een goede start, wordt geen thuis-knoeier die de rackets van spelers/speelsters verkloot.

Laat geen rackets dagen liggen omdat je geen zin hebt om te bespannen. Je gaat immers een commitment aan met je klant, dat jij zijn/haar racket vakkundig en op korte termijn zal bespannen tegen een vergoeding. Dan verwacht zo’n klant ook dat hij/zij deze binnen 1 á 2 dagen het racket weer kan komen ophalen bij jou. Deel je tijd goed in om alles optijd gereed te hebben.

Loadspreader
Het gebruik van een loadspreader bij het bespannen van badmintonrackets

Heb je een 6-punts bespanmachine, gebruik loadspreaders om de rackets niet te beschadigen. Ik gebruik zowel in de top als bij het T-stuk een loadspreader. Het beschermd de frames en verdeelt op de juiste wijze de krachten, zeker met de high-tensions die steeds meer spelers/speelsters in hun rackets willen.

Ook zie ik met regelmaat bespanners met losse klemmen werken, ik persoonlijk vind dat niet de juiste manier. Gebruik altijd de twee vaste klemmen op je bespanmachine voor een betere nauwkeurigheid. Werken ze niet goed? Vervang ze dan tijdig! Met losse klemmen kun je niet de tension leveren die de klant heeft gevraagd.

Wil je Tips & Trics voor het bespannen? Vraag het mij! Of je nu een beginnende bespanner of een ervaren bespanner bent, het maakt mij echt niet uit. Als ik mensen kan helpen doe ik dat graag. Zeker om dat het eindresultaat uiteindelijk voor de spelers/speelsters is, die ik alleen het beste gun qua bespanningen.

En weet je..?? Ook ik leer elke keer nog door te luisteren naar wat andere bespanners te vertellen hebben. Ik heb laatst, toen ik een internationaal toernooi in Kent (Engeland) speelde, een tijdje staan praten met de bespanner op dat toernooi. Ik heb daar weer een ander knoopje geleerd om te starten met de cross-snaren en gebruik het nu nog dagelijks bij de rackets die ik bespan op high-tension.

Je bent nooit te oud om te leren….

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.