Onlangs heb ik een filmpje gedeeld op YouTube, met daarin informatie over o.a. het maken van een eindknoop voor bespanningen in badmintonrackets, waarop ik positieve reacties kreeg, maar ook enkele reacties van mensen dat ze het raar vonden dat ik een kijkje gaf over mijn kennen en kunnen van bespannen. Maar is dat wel zo raar dat ik dat doe?

In de tijd dat je alles kan kopen op het internet, waaronder bespanmachines, schieten de bespanservices uit de grond als paddenstoelen in de herfst. Vele denken al een bespanservice te zijn als men een bespanmachine en snaren hebben. Maar zoals ik reeds al eerder heb gezegd in één van mijn blogs: “Met een hamer ben je nog geen timmerman!”

Dus ook met een bespanmachine en snaren, ben je nog geen bespanner met een heuse bespanservice. Het is veel meer dan dat!

Badmintonracket
Eindknoop van de breedte snaar

Daarom vind ik het wel belangrijk om kostbare informatie te delen en bespanners of leerling-bespanners te voorzien van goede informatie. Want ik vind het niveau van de (thuis)bespanners in Nederland ver onder de maat liggen. Men doet vaak maar wat, met alle gevolgen voor o.a. de rackets van de spelers/speelsters. Het is meer dan alleen maar snaren in een racket rijgen en aantrekken. Hoe begin je met de eerste snaren in het frame? Hoe plaats je een goede eindknoop zonder dat je de coating van de snaren beschadigd? Welke trekkracht (kilo’s) mag een frame hebben? Zoveel zaken om rekening mee te houden bij het bespannen van een badmintonracket.

De eerste stappen…

Oké, iedereen mag van mij gaan bespannen, niets mis mee! Maar als je dan besluit om voor andere spelers/speelsters te gaan bespannen, moet je er voor zorgen dat je over de juiste materialen en kennis beschikt. De eerste stappen die je dan dient te nemen, is je eigen goed laten informeren over de juiste bespanmachines en technieken die je moet toepassen om een badmintonracket te kunnen bespannen. Helaas zie ik tegenwoordig diverse bespanners “clinics en cursussen” aanbieden tegen betaling, een gat in de markt…lijkt het! Maar helaas zitten onder deze bespanners weer prutsers die hun prutswerk doorgeven aan de nieuwe generatie bespanners, die vervolgens ook weer prutsers worden. Neem als voorbeeld de onderstaande foto, waarop je een bespanning ziet die door een “Badmintonspecialist” is afgeleverd….

Foutief bespannen
Foutief bespannen badmintonracket

En helaas durft deze bespanner zich dan ook nog op zijn website een badmintonspecialist te noemen, omdat hij blijkbaar een van de grootste merken ter wereld in zijn assortiment heeft zitten. Maar ben je echt een badmintonspecialist als je een van de grootste merk ter wereld verkoopt? In mijn ogen heeft dat niets met een merk te maken, maar wel met de kennis die je hebt, de ervaring, de service die je bied.

Ik mag dan al ca. 30 jaar badmintonrackets bespannen en een certificaat aan de muur hangen dat ik Member of The Yonex Benelux Stringingteam ben, maar dat wil nog niet direct zeggen dat ik alles weet en alles kan. Ook ik leer elke keer nog bij en kijk graag naar andere professionele bespanners als ze bezig zijn. Zo heb ik in oktober 2019 deelgenomen aan het internationale badmintontoernooi in Kent (Engeland) en daar staan kijken bij een bespanner die al ruim 40 jaar in het vak zat, met hem staan praten over het bespannen van badmintonrackets. En wat blijkt? IK heb van hem weer een nieuwe start-knoop geleerd om toe te passen bij “High Tension” bespanningen. En tot op de dag van vandaag, pas ik deze ook nog steeds toe. Dus was ik weer heel blij met de kennis die hij wilde delen met mij. Dat was voor mij goud waard en kan nu ook weer mijn klanten een nog betere bespanning geven dan ik al deed.

Hou de kennis niet voor jezelf…

Dus waarom zou ik de kennis die ik heb voor mijzelf houden? Waarom zou ik niet bijdragen om het niveau van de bespanners omhoog te halen? Juist wel! Want ik help daar niet alleen de bespanners mee, maar zorg er indirect ook voor dat spelers/speelsters krijgen waar ze recht op hebben, een goede bespanning om topprestaties te kunnen leveren. Daarom moet je als bespanner dan ook topprestaties leveren en niet van dat prutswerk.

Praat daarom regelmatig met andere bespanners en luister wat zij hebben te vertellen. Laat ook jou kennis horen en vaak kom je samen tot een nog beter plan om samen te komen tot professionele bespanningen. En ja, je mag fouten maken en daarvan leren. We zijn allemaal mensen en we maken fouten. Ook ik moet er wel eens een bespanning uitknippen omdat ik een rijgfoutje heb gemaakt. In het begin van mijn bespancarrière kwam dat een paar keer per jaar voor. Tegenwoordig zeer zelden nog, misschien een keer in de een of twee jaar. Maar laat het niet zitten, knip de bespanning eruit en begin opnieuw. Dat is even balen, maar dan zal je de volgende keer weer beter opletten om deze vergissing niet meer te maken.

De bespanner heeft het altijd gedaan..

En ja, als een bespanning kapot gaat op de gekste plekken, zijn er genoeg spelers die de bespanner de schuld geven. Het racket was gewoon niet goed bespannen. Zo heb ik een speler die bijna wekelijks zijn rackets af komt geven, in één training vier bespanningen eruit slaat. Niet dat hij mij de schuld geeft hoor, maar zelf aangeeft dat hij een mis-hit had, bijvoorbeeld een smash in de top van het racket raakte. En gezien hij met een high tension bespanning speelt, knapt zo’n bespanning meteen. Kan hij dan niet badmintonnen? Nee, dat is het niet. Gewoon pech hebben op dat moment, net niet het juiste raakmoment van de shuttle op de bespanning. Pure pech hebben…

Een trend die de laatste jaren ook zeker binnen de badminton aanwezig is, is dat spelers/speelsters steeds een hoger trekkracht op hun snaren willen, een hardere bespanning, de High Tension bespanningen waar ik het zojuist over had. En het feit is dat niet alle badmintonrackets daar voor geschikt zijn. Als bespanner zal je duidelijk moeten maken aan de desbetreffende persoon dat de gevraagde High Tension voor eigen risico is, omdat de fabrikant van het racket duidelijk heeft aangegeven dat de maximale tension lager ligt. Als een speler dan toch kiest voor de hoger trekkracht, dan neemt hij zelf dat risico dat het racket schade op kan lopen. Dat hoeft niet altijd direct bij het bespannen te zijn, maar kan ook later zijn dat het frame breekt bij het spelen of moeheid van het materiaal ontstaat.

Moeheid van materiaal
Een Yonex Duora 7 die te vaak op te hoge tension is bespannen en daardoor de snaar in het frame is gaan snijden. Deze kan niet meer worden bespannen.

Op de bovenstaande foto is duidelijk te zien dat de snaar het frame heeft ingesneden tussen de tubings/holes. Dit racket heb ik van de speler altijd op 15kg moeten bespannen, geheel op zijn eigen risico natuurlijk, waar hij zich van bewust was. Maar naar een aantal jaar en vele bespanningen verder, is het materiaal moe geworden, zijn kracht verloren en daardoor is de snaar in het frame gaan snijden en kan nu niet meer worden bespannen.

Is dat een fout van de fabrikant? Zeer zeker niet! Yonex heeft aangegeven dat de Duora 7 een lagere maximale bespankracht mag hebben dan de 15kg waarop ik het racket van de speler moest bespannen. En ja, ik vind het klote om tegen een speler te moeten vertellen dat zijn racket niet meer bespannen kan worden, dat is slecht nieuws brengen en nooit leuk.

Maar deze speler had ik al een keer eerder verteld dat er een vervorming aan het ontstaan was op deze plek, waarop hij aangaf wel te zien hoe lang het nog zou duren dat deze kapot ging.

Tijdens het bespannen kan een frame zich dan nog wel goed houden, maar tijdens het spelen, komen door de impact van de shuttle op de bespanning er veel grotere krachten op de bespanning en frame te staan. Dus op een gegeven moment is het gewoon op. Ook dit soort dingen hoor je als bespanner te weten, wat kan een racket hebben qua tension.

Durf “Nee” te zeggen…

De oude term “De klant is koning” gaat helaas niet altijd op, want je moet ook de klant “Nee” durven te verkopen. Eigenlijk wil ik het zo niet noemen, ik zie het meer als “het juiste advies geven”.

Ik heb in mijn loopbaan als bespanner meerdere malen “Nee” gezegd, een klant verteld dat ik zijn/haar wens niet ga verwezenlijken. Soms krijg je gewoon een klant die meer wil dan kan, een te hoge tension in een te goedkoop of soms te oud racket. Dan is het beste om Nee te zeggen, maar vooral ook om goed uit te leggen waarom het niet gaat, een goed advies geven. Ook dat is goud waard, want deze klant komt bij je terug omdat je eerlijk bent geweest en niet uit was op geld voor een nieuwe bespanning.

Eerlijk zijn loont en betaalt zich dubbel en dwars terug!

Ben dus niet hebberig en uit op geld voor die nieuwe bespanning, maar geef je klant een eerlijk advies waar hij/zij iets mee kan. Je wordt zelf ook niet graag voor de gek gehouden, zoals dat een garage je gewoon nieuwe banden verkoopt, terwijl de oude nog goed zijn. dan voel je je opgelicht. Dus besef goed dat jouw klant dat ook zo kan voelen, dat hij/zij door jouw is opgelicht. Eerlijkheid duurt gewoon het langst.

Dus JA, ik deel graag kennis…

Ik wilde eigenlijk een kort bericht schrijven, maar als ik eenmaal op mijn praatstoel zit, kan ik uren blijven praten over bespannen. En zoals je merkt, deel ik in dit bericht ook weer kostbare informatie, onbetaalbaar en zaken waar jij als bespanner je voordeel mee kan doen. Net als de video die ik onlangs heb gedeeld op YouTube, met daarin een uitleg over de Softstart en het afknopen van snaren.

Uitleg over de Softstart en afknopen van snaren.

Ik zal de komende tijden nog wat video’s maken met uitleg over handigheidjes bij het bespannen van een badmintonracket. Even kijken wanneer ik daar weer tijd voor heb, maar ga zeker nog wat informatieve filmpjes maken.

Natuurlijk mag je altijd mij vragen stellen of opmerkingen maken. Dat kun je o.a. doen onder dit bericht. Ook leuk om zo met andere mensen hier erover te discussiëren, samen elkaar helpen om nog professionelere bespanningen te kunnen leveren. je wordt er zelf niet alleen beter van, maar helpt ook andere bespanners daarmee….

7 Replies to “Kennis delen is goud waard…”

  1. Hallo
    Waar vind je bvb bespanpatronen voor Babolat rackets
    Yonex, victor en Forza vind je makkelijk, maar nu moet ik als beginnend bespanner een babolat bespannen en zou dit graag juist doen…

    1. In principe kun je alle rackets op dezelfde wijze bespannen. Ik hanteer altijd het Yonex-principe.
      Er zijn wel wat modellen van andere merken die een ander patroon hebben, maar meestal wijst het zichzelf wel. Misschien de ervaring die ik heb in de afgelopen 30 jaar, dat ik dan voor mij sneller duidelijk is hoe je een racket het beste kunt bespannen. Maar snap het wel wat je zegt, al hebben vele merken geen aanvullende bespan-instructies voor hun rackets.

      Naar welk type ben je opzoek (geweest) van Babolat?

  2. Wat een helder artikel. Ik ga ook meteen je andere blogs lezen. Als basisrecreant gaan er nooit bespanningen kapot, worden hooguit oud, dus ik heb er weinig ervaring mee. Mijn vorige Carlton racket is eens opnieuw bespannen op de tennisclub maar was prima, voor zover ik dat kan beoordelen dan. Nu heb ik echter een nieuw racket gekocht met bespanning (heel laag, 9.5 kg) maar het viel me op dat de snaren nogal golven, terwijl mijn oude racket alle snaren gelijk verdeeld zijn. Kan dit kwaad?

    1. De snaren nogal golven? Als ik die term goed interpreteer dan denk ik dat je nu dikkere snaren hebt dan je eerst in je racket had.
      Hoe dunner je snaar, hoe vlakker je bespanning wordt. Dus hoe dikker…

      Ik denk dat je dat bedoelt? Of bedoel je toch wat anders met “nogal golven”?

      1. Ik denk dat ik het verkeerd uitleg. Mijn oude racket was bespannen met een patroon dat lijkt op papier uit een wiskundeschrift, nette, parallelle lijnen. Mijn nieuwe racket heeft lijnen alsof je via zo’n lachspiegel kijt. De lijnen lopen niet evenwijdig, een snaar gaat hier wat omhoog, verderop wat omlaag etc.

        1. Dat zou aan het type racket kunnen liggen of het zou kunnen dat het niet goed is bespannen.
          Ik zou dat wel kunnen beoordelen op basis van een goede foto. Dan zie ik wel wat van de twee het is.

          1. Ik heb al de snaren recht geschoven, was wel even een werkje. Maar bedankt dat je het had willen beoordelen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.