Een badmintonracket is voor vele gewoon een stukje gereedschap om tegen een shuttle aan te slaan. Maar er schuilt meer achter, want een racket is niet zomaar een racket. Nu kunnen we daar heel diep op ingaan, maar middels dit stukje tekst zullen wij jullie de basisbegrippen van een badmintonracket toelichten.

Soorten rackets

Natuurlijk bestaan er heel veel soorten en merken badmintonrackets. Maar ook die gaan we niet allemaal bespreken. Laten we eerst beginnen met drie categorieën waarin we de badmintonrackets kunnen indelen:

Head Heavy:
Head Heavy wil niets anders zeggen dat het gewicht in de top van het racket zit. Het zwaartepunt van het racket licht dus meer naar het blad toe. Het racket lijkt zwaarder te zijn dan andere rackets, maar dat is meestal niet zo. Een Head Heavy racket wordt in het algemeen bespeeld door aanvallende spelers en hard-hitters (personen die graag hard smashen.
Even Balance:
Een Even Balance racket heeft het gewicht verdeeld over het racket liggen. Dus niet licht in de top, maar ook niet zwaar in de top. Het racket lijkt lichter dan een Head Heavy racket. Een Even Balance racket wordt in het algemeen bespeeld door Allround spelers. Dat zijn spelers die zowel verdedigend als aanvallend willen spelen.
Head Light:
Head Light zegt eigenlijk al genoeg, het racket is licht in de top (lees blad). De gewichtsverdeling is zo opgebouwd dat het meeste gewicht van het racket meer naar de grip (lees handvat) licht. Het racket lijkt daarom dan ook veel lichter dan een Head Heavy en ook als een Even Balance. Een Head Licht racket wordt in het algemeen bespeeld door spelers die graag verdedigen. Het racket is makkelijker en sneller te bewegen, waardoor verdedigen vaak makkelijker gaat.

De badmintonrackets zijn overigens niet alleen te verdelen in de klasse van de gewichtsverdelingen. Ook heeft elk racket een bepaalde stugheid. Ook hier kunnen we weer een aantal in klasses indelen. We pakken drie gangbare stugheden van een racket.

(Extra) Stiff:
(Extra) stiff zijn rackets die moeilijker buigen op de shaft (lees steel) van het racket. De speler zal hierdoor zelf over meer power (kracht) moeten beschikken. Dit betekent niet dat je grote spierballen nodig hebt, want het gaat hier over de polskracht van de speler. Rackets met een (extra) stiff shaft worden meestal bespeeld door power-spelers en hard-hitters. Zij kunnen door hun goede pols kracht de shuttle makkelijk achter in het veld krijgen.
(Medium) Stiff:
(Medium) Stiff zijn rackets die niet super stug zijn, maar ook niet super flexibel. Het racket buigt voldoende bij een minder sterke polskracht en buigt ook weer niet al te ver door bij een harde smash. Rackets met een Medium stiff shaft worden dan vaak gebruikt door Allround spelers.
(Ultra) Flex:
Ultra) Flex zijn rackets die een zeer buigzame shaft hebben. Bij elke slag zal het racket makkelijk doorbuigen en daardoor makkelijk te bespelen door personen die niet over veel polskracht beschikken. Door de zeer buigzame shaft zal het racket voor jou gaan werken als je hardere en diepere slagen wil spelen.
(Ultra)Flex wordt meestal bespeeld door verdedigende spelers en door dames, die over minder snelheid en kracht beschikken.

Dus een badmintonracket is niet zomaar een badmintonracket, zoals je kan lezen. Je dient een racket eigenlijk dus te kiezen naar je eigen speeleigenschappen. Kom je vaak niet goed achterin met de shuttle, dan zal naar alle waarschijnlijkheid je racket te stug zijn of te zwaar, en in sommige gevallen te licht.

Nu speelt de bespanning in je racket ook nog een grote rol. Er wordt vaak verteld door medespelers dat hoe harder (lees strakker) je bespanning staat hoe harder je kunt slaan. Dat geldt wel voor iemand die beschikt over een krachtige pols, maar weer niet voor iemand die een zwakkere polskracht heeft. Ook hier bestaan wat basisprincipes in:

Een hardere (strakke) bespanning geeft meer controle. Je kan fijner je shuttle kort leggen aan het net, je drops komen fijner van je racket af. Het netspel zal dus vlotter verlopen.
Een minder strakke (zachtere) bespanning geeft je vaak meer kracht om een harde smash te spelen, omdat de bespanning meer veerkracht geeft en je shuttle als het ware weg laat schieten op je racket.

Laat je dus niet zomaar wat wijsmaken over je bespanning. Kies een hardheid (vaak uitgedrukt in kilo’s) waarmee jij goed en lekker kan spelen.

Voorbeelden

We zullen de bovenstaande gegevens nu eens gaan samenbrengen in een paar voorbeelden. Dus hoe wordt het vaak toegepast:

Voorbeeld 1:
We hebben een recreant die niet over veel polskracht beschikt. Deze vindt het leuk om lekker te kunnen smashen en wil lekker kunnen droppen. Ook de clear zal moeite kosten voor dit soort spelers. Deze speler speelt altijd met een nylonshuttle (plastic).
Deze speler zal over het algemeen meer profijt hebben bij een Even Balance racket, met een (medium)flex shaft, met daarin een soepele bespanning van rond de 8 á 8,5 kg. Op deze manier zal het racket kunnen werken voor deze speler en zal zijn diepere slagen in het achterveld makkelijker kunnen spelen.
Voorbeeld 2:
Deze speler speelt altijd met verenshuttles en beschikt over een krachtige pols. Deze mannelijke speler wil graag goed kunnen door smashen en veel controle hebben aan het net. Maar deze speler gaat ook graag de rally’s aan met zijn tegenstander, dus regelmatig clearen en drives spelen.
Deze speler zal over het algemeen veel profijt hebben bij een Even Balance racket, met daarin een strakkere bespanning van rond de 9 á 10 kg.
Voorbeeld 3:
Deze speler is een echte hard-hitter en heeft een zeer aanvallend spel en speelt ook altijd met een verenshuttle. Wil zijn stegenstander steeds aftroeven met zijn smashes en harde drives. Zijn netspel moet scherp zijn, dus wil veel controle hebben over zijn shuttle aan het net.Deze speler zal heel veel profijt hebben aan een Head heavy badmintonracket met een (extra)stiff shaft. Zijn bespanning zal ook harder moeten staan, dus zal liggen rond de 10 á 11 kg.

Keuze racket

Natuurlijk zijn er vele voorbeelden te geven, zoals een wereldtop speler als Lin Dan. Deze speler speelt ten allertijden met het stugste en meest Head heavy racket wat er is van Li Ning. Ook Lee Chong Wei zal dit soort rackets kiezen van Yonex. Beide spelers hebben ook een bespanning in hun racket staan van ongeveer 14 á 15 kg, of zelfs meer. Maar deze heren beschikken dan ook over geweldige technieken en polskrachten.

Maar laat je niet zomaar wat wijs maken. Kies je bewust je badmintonracket. Natuurlijk is dat moeilijk om in een winkel een racket te kiezen met de basisprincipes. Een goede tip is dan ook dat je vaak even wat rackets uitprobeert van je clubgenoten. Even voelen hoe het racket aanvoelt. Kies een racket nooit omdat je de kleur zo mooi vindt en dat mooi bij je shirtje past. Kies een racket omdat deze lekker speelt en binnen je financiële budget past. Het duurste racket kopen, wil niet zeggen dat je beter gaat badmintonnen. Je zal het toch allemaal zelf moeten uitvoeren, niet je racket. Maar je racket is wel een belangrijk stukje gereedschap dat je spel kan bevorderen.

Ben je startende met badmintonnen of ben je als ouder opzoek naar een racket voor je zoontje en/of dochtertje, kies dan niet gelijk een duur racket. Je weet immers niet of je wel het leuk vind, wat ook geldt voor je zoontje en/of dochtertje. Voor je het weet gaan ze weer op voetbal of ballet. Dan zit je mooi te kijken met een duur racket wat in de kast blijft liggen. Vraag bij trainers of andere betere spelers, wat een goed racket is voor een redelijke prijs. Mocht het je bevallen, kun je altijd in de toekomst een duurder racket kopen die meer gericht is op je spel en ervaringen.

Let er wel even op dat de bovenstaande informatie de basisprincipes zijn. Er zijn altijd uitzonderingen in de regel toepasbaar. Want een aanvallende hard-hitter, zou ook met een Head Light heerlijk kunnen spelen, en visa versa. Maar deze richtlijnen helpen je wel bij het maken van een keuze voor een badmintonracket wat beter bij je spel past.


BadmintonWorld Bespanservice
ADVERTENTIE: BadmintonWorld Bespanservice

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.