Sta je net lekker te badmintonnen, knapt er ineens een snaartje in je favoriete badmintonracket. Dat is dan weer balen zeg, maar waarom slaan we eigenlijk in de winter meer bespanningen en shuttles kapot dan in de zomer?

Ook nu weer staat de winter te trappelen om te beginnen, de eerste nachtvorst hebben we ook al gehad en als we de weermannen en -vrouwen moeten geloven, gaan we een strenge winter tegemoet. Eentje nog kouder dan vorige jaar, waar er toen o.a. in Noord-Brabant veel sneeuw is gevallen. Maar zoals meen vaak zegt: “Eerst zien, dan geloven.” Dus even afwachten of inderdaad de winter koud en guur gaat worden.

Maar als het buiten koud en guur wordt, daalt in veel sporthallen ook de temperatuur, zeker in de wat oudere sporthallen waar je de kou gewoon uit de vloer omhoog voelt trekken. Niet alleen vervelend voor je spieren, maar ook voor de materialen die we gebruiken voor het badmintonnen. Zoals o.a. de bespanningen die zeer gevoelig zijn voor kou, waardoor een bespanning zeker eerder knapt dan in de zomer.

Door de lagere temperaturen worden de snaren harder, droger en kwetsbaarder, waardoor ze vele malen makkelijker breken tijdens het slaan tegen een shuttle. De bespanservice bij jouw in de buurt krijgt het dan vaak een stuk drukker, gezien er veel meer bespanningen sneuvelen.

Hoe te voorkomen?

Het is best lastig om te voorkomen dat je bespanningen beïnvloed worden door de lagere temperaturen. Want zoals ik zojuist al aangaf, zakt in vele sporthallen de temperatuur ook naar lagere graden. Maar je kan wel iets doen om je materialen iets te beschermen tegen de weersinvloeden. Dat begint bij het aanschaffen van een goede tas, bijvoorbeeld een racketbag waarvan het vak voor de rackets is voorzien van een soort thermofolie. Het racketvak wordt dan als waren wat afschermt tegen wisselingen van temperaturen.

Daarnaast is het ook belangrijk dat je de materialen, o.a. de rackets in je tas, laat acclimatiseren. Want waarschijnlijk ben je met de auto of op de fiets naar de sporthal gekomen, door de kou en dan heeft dat zeker wel effect op de de rackets die in het thermavak van je tas zitten. Ook daar dringt de kou na een bepaalde tijd echt wel door.

Een tip in deze is dan om je tas in de ruimte te gaan zetten waar je daadwerkelijk ook gaat badmintonnen. Je tas en materialen die daar inzitten, zullen dan langzaam acclimatiseren naar de temperatuur en luchtvochtigheid van de hal. Als de rackets langzaam op dezelfde temperatuur komen als in de hal, zullen de snaren het waarschijnlijk ook wat langer overleven, gezien het in de meeste sporthallen wel een minimum van ca. 17 á 18 °C zal zijn. En buiten de hal was het bijvoorbeeld -5 °C. Dus eerst laten acclimatiseren voordat je echt gaat spelen.

Ook voor het racket is het beter

Niet alleen de bespanning moet acclimatiseren, maar ook het racket zelf. De kou kan in het frame trekken, waardoor eventuele haarscheurtjes kwetsbaarder worden. Haarscheurtjes in het racket kunnen bijvoorbeeld ontstaan doordat je misschien een ander racket hebt geraakt tijdens een wedstrijd of doordat een bespanner je rackets altijd op high tension bespant. Ja, ook door te hoge krachten (de high tension) op je bespanning kan het racket verborgen gebreken oplopen, die vaak zichtbaar worden tijdens lagere temperaturen.

Wat ik ook onlangs ergens voorbij zag komen, was een racket box bij een sportwinkel. Deze had een box buiten tegen zijn winkel staan, waar je je rackets in kan achterlaten, zodat deze op jouw verzoek bespannen worden. Maar als een fragile badmintonracket de hele nacht in vrieskou heeft gelegen, is dat echt helemaal in het racket getrokken. Het racket dient dan ook zeker minimaal dezelfde tijd te

Wat ik ook onlangs ergens voorbij zag komen, was een racket box bij een sportwinkel. Deze had een box buiten tegen zijn winkel staan, waar je je rackets in kan achterlaten, zodat deze op jouw verzoek bespannen worden. Maar als een fragile badmintonracket de hele nacht in vrieskou heeft gelegen, is dat echt helemaal in het racket getrokken. Het racket dient dan ook zeker minimaal dezelfde tijd te acclimatiseren, zodat het racket weer bespannen kan worden. Het is dus beter om je racket gewoon af te geven als de winkel open is of bij een bespanner thuis of in de sporthal.

Dus laat je racket goed acclimatiseren voordat jet het laat bespannen of voordat je ermee gaat badmintonnen, zodat het minder kans heeft dat het schade oploopt.

Ook effect op de shuttles

Naast dat de lager temperaturen effect hebben op je racket(s) en bespanning(en), is er ook een merkbaar effect op de shuttles waarmee je speelt. Als je bijvoorbeeld met plastic (nylon) shuttles speelt, zal door de lagere temperatuur het plastic harder worden, minder buigzaam. Hierdoor zal de shuttle sneller breken en zal je meer shuttles verslijten tijdens een wedstrijd.

Maar niet alleen heeft het effect op de duurzaamheid, maar ook op de vlucht van de shuttles. Een shuttle kun je in meerdere snelheden kopen. Bij nylon shuttles kun je deze in de kleuren Rood, Blauw en Groen kopen. De kleur van de band om de kurk geeft de snelheid aan. Als het warm is in de hal (bijvoorbeeld in de zomer) zal je een tragere shuttles nodig hebben dan dat je in de lagere temperaturen in de winter speelt.

Speel je in de zomer met de slow (groen), dan zal je in de winter beter de medium (blauw) kunnen gebruiken. De fast (rood) wordt in Nederland eigenlijk zelden gebruikt en ook nauwelijks tot niet te koop.

Redclear Verenshuttles
Redclear Verenshuttles

Ook verenshuttles hebben last van temperaturen in de sporthal. De meest gebruikte snelheid in Nederland is Speed 77, wat in de normale temperaturen goed is. Echter wordt er in de winter dan de fout gemaakt dat er met deze snelheid ook gespeeld wordt in de lagere temperaturen. Echter zou er in veel sporthallen dan juist de Speed 78 gebruikt moeten worden. De meeste merken hebben beide snelheden.

Een Speed 78 is dus eigenlijk bedoelt voor de koudere periodes in de sporthallen. Maar de meeste badmintonverenigingen kopen maar één snelheid en dat is meestal de Speed 77, die in de winter aan de trage kant is. En als een shuttles trager is, zal je harder tegen een shuttle moeten slaan om achter in het veld te komen, als je harder moet slaan met een toch al wat koudere bespanning, zal deze ook meer te lijden hebben. Dus zullen shuttle en bespanning eerder kapot gaan.

Waarom is een shuttle trager als het kouder is?

Dat is een vraag die regelmatig gesteld wordt. Het zou toch niet uit hoeven maken hoe warm het is als de snelheid van de shuttles hetzelfde zijn? Zeker wel! Dit alles heeft te maken met de luchtvochtigheid. Hoe vochtiger de lucht, hoe langer de shuttle gedragen zal worden door de waterdruppels die in de lucht aanwezig zijn. Hoe langer deze gedragen kan worden door de luchtvochtigheid, hoe trager je shuttle kan/mag zijn.

En hoe kouder de lucht wordt, hoe lager (meestal) de luchtvochtigheid is.

Ik zal het even makkelijker uitleggen. In de winter heb je vaak eerder kans dat je huid droog wordt of dat je lippen kapot klappen. Dat heeft alles te maken met de luchtvochtigheid.

Stel dat het in de zomer een week lang regent, dan stijgt de luchtvochtigheid enorm. Vaak merk je dat in huis aan bijvoorbeeld een papiertje of aan kleding die vocht aanvoelen. Ook een shuttle heeft van te hoge luchtvochtigheid enorm last van. De kurk van de shuttle zal zachter worden en ook de veren worden slapper. Hierdoor speelt een shuttle dan vaak ook niet lekker meer, omdat de speeleigenschappen verandert zijn door de temperatuur én de luchtvochtigheid.

Vandaar dat er dus meerdere snelheden van shuttles zijn, wat echt afgestemd dient te worden aan de temperatuur en luchtvochtigheid in de hal.

Het klimaat in de sporthal doet meer dan je denkt

Het is helemaal niet gek als je dit alles niet wist, ondanks dat je al jaren badminton speelt. Vele badmintonners weten dit niet, dus je hoeft je nergens voor te schamen. En zo zie je maar dat het klimaat in de sporthal meer doet met je materialen dan je wellicht had verwacht. Lage temperaturen en lage luchtvochtigheid heeft dus effect op je bespanningen en op de shuttles die je gebruikt.

Het zou dus wenselijk zijn dat het eigenlijk altijd dezelfde temperatuur en dezelfde luchtvochtigheid in de sporthal zou zijn. Maar dat is in Nederland maar in weinig sporthallen perfect geregeld. De meeste sporthallen hebben een minder goede luchtbehandeling/regeling, waar we het dan nog niet gaan hebben over het licht in de sporthallen. In veel sporthallen hangen de verkeerde armaturen (lampen) voor de sport badminton. Wij badmintonners kijken nu eenmaal veel omhoog en dan kijk je ook vaak direct in de lichtbronnen, waardoor je tijdelijk verblind wordt.

Natuurlijk is het lastig om voor alle sporten die in één dezelfde hal gespeeld worden de perfecte omgeving voor iedereen te creëren. Dat is haast onmogelijk!

Maar voor o.a. badminton is het klimaat in de hal heel belangrijk. Het kan een bepalende factor zijn op winst en verlies, al heeft je tegenstander dezelfde condities waarin hij/zij speelt. Daarom zeggen vele badmintonners ook dat men vaak gebruik kan maken van het thuis voordeel. Je kent de hal op je duimpje, alles is vertrouwd. Het licht, de kleur van de sportvloer, de vele lijnen, etc….

Zo zie je maar, dat er veel meer bij komt kijken dan alleen tegen een shuttle slaan….

One Reply to “Daar knapt een snaartje”

  1. Hihihi, ik badminton al heel wat jaren en veel van wat je schrijft wist ik inderdaad niet. Duidelijk hoor, hoe je dit hebt uitgelegd. Ik denk dat ik het allemaal snap hihihihi

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.