Beetje gezelligheid in huis brengen…

Beetje gezelligheid in huis brengen…

In deze rare tijd zijn veel mensen opzoek naar wat knusheid en gezelligheid in huis, omdat men gewoon veel thuis is. Je ziet zelfs al in veel huisjes de kerstboom en/of verlichting te voorschijn komen, om deze gezelligheid in huis te brengen. Ook wij hebben het winterdorp van zolder gehaald…

Nu is het hier in huis wel zo’n beetje traditie geworden, dat begin november de oudhollandse huisje van zolder worden gehaald en deze dan weer door mij in de kast geplaatst worden en van stroom voorzien worden. In de avond kleurt de kast dan weer op van het warme licht wat de lampjes uitstralen. Echte gezelligheid!

Koek & Zopie in het winterdorp
Koek & Zopie in het winterdorp

Ik vind het heerlijk deze oudhollandse sfeer weer in huis te brengen. Ook meteen wat herinneringen aan de tijd van vroeger, dat de winters nog koud waren en we de schaatsen onder bonden om het ijs op de vijvers te trotseren. De ijzige kou die door je gezicht snee en je snakte naar een warme kop chocomelk of warme dikke snert met zo’n heerlijk rookworst erin.

Met je handjes weer bij de kachel, want centrale verwarming was er nog niet. Wat betekende dat als je in een koude winter ‘s morgens wakker werd de bloemen op de ramen stonden. De damp uit je mond kwam als je naar bed ging of uit bed kwam. Je kan het je nu haast niet meer voorstellen, maar toch vond ik dat heerlijke tijden.

Bloemenkraam
Bloemenkraam in het winterdorp

Met je ouders even naar het plein, waar een kleine heuse kerstmarkt was, waar moeders des huize spulletjes kocht om zelf een kerststukje te maken. Als er iets meer geld was, dan kocht men een compleet kerststukje. We hadden het niet slecht thuis, maar zeker ook geen overvloed aan geld. Maar slecht hadden we het echt niet.

En dan…kerstavond! Ik keek er zeker naar uit. In je nette kleren naar de nachtdienst, die al om 19:00 uur begon voor ons, kou lijden in de kerk. Maar je wist als de dienst was afgelopen je snel naar huis kon, waar de worstenbroodjes onder de aluminiumfolie op de kachel lagen. Heerlijke warme worstenbroodjes eten bij een warme kop chocomelk. Dat waren echt mooie tijden. Krijg er zelfs een beetje heimwee naar als ik er aan terug denk.

Kerk in het winterdorp
De kerk in het winterdorp

Die mooie tijd komt zeker nooit meer terug. Dus is het heerlijk om dat oudhollandse gevoel weer terug in huis te brengen met wat simpele huisjes en lampjes. De donkere dagen voor de kerst zijn er sneller dan je denkt. Nog een paar weken….

Algemeen